Arkadaşlar, Ryzen 5 7500F bileşenli yeni bir sistem aldım. Anakartım ASUS PRIME B650M-R. Bugün Thermalright Burst Assassin 120 SE soğutucuyu taktım. Cinebench testi yapıyorum işlemci 80-83 dereceleri görüyor. Normal midir? Ayrıca PBO ayarlarında değişiklik yapıyorum BIOS'tan ama etki etmiyor gibi. PBO kapalı ve açık cinebench testi yapıyorum, aynı sıcaklık değerleri ve aynı civarda puan alıyorum. Cinebench Multi core sonucum 14150-14400 arası değişiyor, hata payından kaynaklıdır diye düşünüyorum bu da. Sanki PBO kapatmama rağmen açık gibi.
45 dk olmuş. Hala sorun yok. 79.5 derece CPU sıcaklığı hala, maksimum 83 derece görmüş. İdeal ayarları bulduk sanırım. CPU voltajı ile oynamaya gerek var mıdır? Curve optimizer yeterlidir heralde diye düşünüyorum.
Direkt bu ayarlarda kalsın stabilse, hiç elleme. +200 verdiğinde -25 yapamazsın muhtemelen. Bir de sıcaklıklar istemediğin seviyeye gelir. +100 -25 deneyebilirsin istersen. Hata verirse -20 çekersin. Ama gereksiz dediğim gibi, çok gerekli değil.
O soğutucu bende de vardı, 80 derece dahi gördüğümü hatırlamıyorum. Montaj da hata yok ise hangi macun sürdünüz?
Ve yukarıda ki arkadaşı dediği gibi 80-82 idare eder.
PBO oradan kapatsamda aynı sıcaklık değerleri ve cinebenchte aynı skoru alıyorum hocam. Bunu anlayamadım. Core performance boost enabledta kullanıyorum acaba ondan mı?
TF4 macun sürdüm soğutucu ile birlikte gelen. Montajda problem yok. 9 adet 3'er nokta kadar macun koydum. Fanda çalışıyor.
PBO oradan kapatsamda aynı sıcaklık değerleri ve cinebenchte aynı skoru alıyorum hocam. Bunu anlayamadım. Core performance boost enabledta kullanıyorum acaba ondan mı?
Core performance boost açık mı sizde biostan? Bende cinebench testinde 95w çekiyor işlemci. Ondan dolayı sanırım 80 dereceleri görüyor.
Core performance boostu sadece auto yapabiliyorum yada tamamen kapatabiliyorum. Benimde aynı şekilde 95w çekiyor ancak 360mm sıvı soğutucu ile 85 derecelere çıkıyor.
Core performance boostu sadece auto yapabiliyorum yada tamamen kapatabiliyorum. Benimde aynı şekilde 95w çekiyor ancak 360mm sıvı soğutucu ile 85 derecelere çıkıyor.
Biosta arama kısmında core performance boost diye aratırsanız bende 2 tane var. Birisinde dediğiniz gibi auto ve disabled var ama diğeri enabled olabiliyor, onu enabled yapmıştım bence ondan dolayı oto OC yapıyor işlemciye. Açıklamasında işlemci ve rame oto OC yaptığı yazıyordu diye hatırlıyorum.
Bende 83 derecelere çıktı maksimum bu arada. 14.500e yakın skor alıyor.
Ayarlardan kaynaklı bir sıkıntı olabilir, bios ayarını bayağı karıştırdım. İşlemci 95w çekiyor PBO kapalı gözüktüğü halde normal değil, soğutucunun performansının kötü olduğunu düşünmüyorum.
Oyunlarda zaten cinebenchteki gibi cpu kullanımı %100 olmadığı için örneğin Valorantta 71-72 gördüm max.
Hasta mısın kardeş? Stalklamaya mı başladın arkadaşın sisteminde veya aldığı bir üründe kusur olabilir. Senin aksine ben kullandığım ürünler üzerine konuşurum. Ben ürünü kullanıyorum, aldığım performansdan da memnunum, ürün yükte 55c yi geçmiyor. İşlemcileri bezdiren oyunlarda bile max 64c gördüm. Sözümün de arkasındayım bu ürün çoğu 240mm sıvı soğutmalardan daha iyi. Yaran mı var anlamadım.
Hasta mısın kardeş? Stalklamaya mı başladın arkadaşın sisteminde veya aldığı bir üründe kusur olabilir. Senin aksine ben kullandığım ürünler üzerine konuşurum. Ben ürünü kullanıyorum, aldığım performansdan da memnunum, ürün yükte 55c yi geçmiyor. İşlemcileri bezdiren oyunlarda bile max 64c gördüm. Sözümün de arkasındayım bu ürün çoğu 240mm sıvı soğutmalardan daha iyi. Yaran mı var anlamadım.
Arkadaşlar konuyu tartışmanız için açmadım. Soruna yönelik yorum yapacaksanız yapın yapmayacaksanız yorumunuz sizde kalsın.
Kesin olarak montajımda bir sorun yok, tekrar kontrol ettim. Vidalar sonuna kadar sıkılı, blok işlemciye temas ediyor, fan çalışıyor (ayrıca fan BIOStan turbo modunda). Zaten fan çalışmasa veya montaj kaynaklı sorun olsa boşta sıcaklıklarım da uçardı mantıken.
Sorun işlemcinin 95W çekmesi yükte bence. 65W çekse muhtemelen 70 dereceyi geçmeyecek yükte.