Çözüldü R5 7600 & Gigabyte A620M-H sistem çift RAM takılıyken boot etmiyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

momouye05

Üyecik
Merhaba, bundan birkaç hafta önce Ryzen 7600, Gigabyte A620mh anakart ve 2 adet G.Skill 16 GB Ripjaws S5 6000MHz olan bir sistem toplamıştım. BIOS güncellemesi yapmadan birkaç haftadır kullandım. Ancak sistem gittikçe geç açılmaya başladı. Özellikle son 3 gündür çok yavaş açılıyordu. Bugün ise öğlen kullandıktan sonra kapatıp yarım saat kadar yemek yiyip geldikten sonra (elektrik gitmesi vs. gibi bir durum olmadı.) Bilgisayarım boot olmamaya başladı. CMOS pilini çıkar-tak işlemi fayda etmedi. En sonunda tek RAM ile çalıştığını fark ettim (her iki RAM'de ayrı ayrı çalıştı). Fakat çift RAM takılıyken asla açılmıyordu. Tek RAM takıp çalıştırınca "the System has experienced a boot failure possibly due to incorrect Configuration. Previous settings in BIOS may not be compatible with current state" hatasını aldım ve gelen ekrandan "load optimized defaults then boot" seçeneğini seçip EXPO'nun kapalı olduğundan emin olarak tekrar çalıştığına emin oldum. Daha sonra sorunu çözmek için BIOS'u güncelleyebileceğimi düşünüp yine tek RAM takılıyken Q-flash ile BIOS'u güncellemeye çalıştım, sistemi restart etmesi gerektiğini söyleyince onay verdim ancak 40 dakika civarı bekleme sonucu hiçbir gelişme olmadı. Gücü kesip CMOS pinine tornavida dokundurarak sistemi tek RAM ile tekrardan açtım sorunsuz olarak açıldı. Yabancı bir forumdaki voltaj değişikliği önerisini denemek üzere bilgisayarı tekrar kapatıp açtığımda bir daha slot fark etmeksizin ne tek RAM ile ne çift RAM ile açılmaz oldu. Bu durumda ne yapabilirim?

Düzenleme: Biraz ara verip tekrar denedim. Tek RAM ile sistem açılıyor. fakat sanki bugüne kadar 2 ram takılı değilmiş gibi eğer 2 ram ile açarsam sistem boot edilmiyor. Bunu nasıl çözebilirim?

Son düzenleme:
Çözüm
Hocam ilk önce, BIOS'u sıfırlayın. Ardından ilk RAM'ı takıp BOOT edin. Sonra ilk RAM'ı çıkarıp diğer RAM'ı takıp BOOT edin. Sonra ikisini takın, öyle açmayı çalışın.
Hocam ilk önce, BIOS'u sıfırlayın. Ardından ilk RAM'ı takıp BOOT edin. Sonra ilk RAM'ı çıkarıp diğer RAM'ı takıp BOOT edin. Sonra ikisini takın, öyle açmayı çalışın.

Çözüm
Hocam ilk önce, BIOS'u sıfırlayın. Ardından ilk RAM'ı takıp boot edin. Sonra ilk RAM'ı çıkarıp diğer RAM'ı takıp boot edin. Sonra ikisini takın, öyle açmayı çalışın.

Gerçekten öğlenden beri sürekli tak-çıkar şeklinde deniyordum, sizin dediğinizi de aslında yapmıştım fakat siz yazınca tekrar denedim, bu sefer yine 2. RAM tek başına takılıyken ve 2 RAM aynı anda takılıyken çalışmayınca ikisinde de aç-kapat yapmak yerine kasadaki küçük yeniden başlatma tuşuna basınca bu sefer açıldı. Teşekkür ederim.

Ayrıca belki buna rağmen aynı sorunu yaşayan arkadaşlar varsa, yabancı bir forumda soğutucuyu dibine kadar sıkmanın bu probleme yol açabileceğini belirtmişler ve bayağı fazla bir kişide sorun çözülmüş. Bende hazır toplattığım için sonuna kadar sıkıydı, biraz gevşettim. İlginç ama belki onunda bir etkisi olmuş olabilir, bilginiz olsun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…