R5 7600 & RTX 5070 Ti sistemde oyunlarda düşük GPU kullanımı

cuccurrella

Üyecik
Merhabalar. Geçtiğimiz günlerde PowerColor Fighter RX 7900 GRE'den, yaşadığım stabilite sorunları nedeniyle Zotac Solid SFF RTX 5070 Ti ekran kartına geçiş yaptım. Kartı ve ayarlarını fazla kurcalamaya zamanım olmadı ancak test ettiğim kadarıyla düşük kullanım oranlarıyla karşılaştım.

FurMark 2'de olması gerektiği gibi performans verirken konu oyunlara geldiğinde kart adeta uykuya dalıyor. Cyberpunk 2077'de RT/PT açık ya da kapalı fark etmeksizin %70-80 kullanımın üzerine çıkmıyor. Forza Horizon 6'da ekstrem ayarlarda %50-60 kullanımdan fazlası olmuyor, RT'nin açık olması da pek bir şey ifade etmiyor. Kart kullanımı az olduğundan dolayı 68 derecelerde çalışıyor. Deneyebildiğim son oyun olan Ready or Not'ta da benzer düşük kullanım oranları mevcut. Daha da kötüsü toplam gecikme süresi 30-60 ms arasında seyrediyor. Güç tüketim değerleri ise genel olarak 200W civarında ancak bunun altına düştüğü de oluyor. Çözüm için ne yapabilirim? Teşekkürler.

Not: Tüm testler 2K çözünürlükte yapılmıştır. BIOS sıfırlanmış, Resize BAR açık ve DDU ile temizlenmiş taze bir Windows üzerinde denenmiştir.

Sistemim:
  • AMD Ryzen 5 7600
  • MSI PRO B650M-B
  • Corsair 16 GB 5200 MHz CL40
  • Kingston NV2 1 TB (SNV2S/1000G)
  • Zotac Solid RTX 5070 Ti SFF
  • NZXT C750 (2025)

Son düzenleyen: Moderatör:
Nasıl bir stabilite sorunu yaşadınız ki? Ayrıca oyunu 1080 pmi oynuyorsunuz

Nasıl bir stabilite sorunu yaşadınız ki? Ayrıca oyunu 1080 pmi oynuyorsunuz

Ani ve surekli cokmeler, FPS'te ciddi kararsizlik, her yeni gelen driver ile daha cok sorun yasamam, RT performansinin berbatligi ve render sureleri yasadim.

Notta da belirttigim gibi hepsi 1440p 2K.

Tek kanal RAM mi kullanıyorsunuz?

Ayrıca oyunlarda kullandığınız çözünürlük nedir? Şayet 1080p'de oynuyorsanız R5 7600'ün darboğaza neden olması kaçınılmaz.

Tek kanal RAM kullanmak bellek bant genişliğini sınırladığı için özellikle işlemciye yüklenen oyunlarda GPU kullanımını düşürerek darboğaza neden oluyor.

Çift kanal (örneğin 2×16 GB) kullanmak hem minimum FPS'leri hem de GPU kullanımını arttıracaktır.

Her oyunda oluyor mu ? ayrıca 7900GRE kullandığınızda da aynı problemi yaşıyor muydunuz ?

Tek kanal RAM kullanmak bellek bant genişliğini sınırladığı için özellikle işlemciye yüklenen oyunlarda GPU kullanımını düşürerek darboğaza neden oluyor.
Dediginiz gayet mantikli evet, ama RX 7900 GRE’de neden olmuyordu? Sonucta 5070 Ti ile aralarinda guc olarak daglar yok kullanim olarak var.

Evet sentetik test,AI modelleri vb. Zaten hep 100% kullanan yapilar haric her seyde boyle.

7900GRE’de olmuyordu.

Son düzenleme:
Kart utilizesi %50-60'lardayken 68 derece gene normal değil.

Undervolt bas ona 2 slot kart, sıcaklıkları adam olur.

Kart utilizesi %50-60'lardayken 68 derece gene normal değil.

Undervolt bas ona 2 slot kart, sıcaklıkları adam olur.
Ben aldigim gun en ucuzu bu modeldi SFF kartlarin yer sıkıntısı etmeyen biri icin berbat bir deneyim oldugunu birinci elden gormus oldum. Zamanim oldugunda deneme yanilma undervolt bakacagim evet, ama suan onceligim karti tam potansiyelinde kullanmak.

RTX 5000 çok iyi UV oluyor. Keşke diyecek bir şey yok, takoz silikonlu GPU çıkarsaydı NVIDIA o zaman keşke derdik.

5080'deki profilimi atayım sana 5 tane profil var.

5070ti zaten 5080'in defolu olan versiyonu aynı çip ondan ilk birebir kopyalarsın, sonra tutmazsa 1-2 indirir halledersin.

MSI Afterburneri indirip kurarsın ardından bu programı indir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…