• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Çözüldü R5 7600 RX 7800 XT sisteme yük binince tiz bir ses geliyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan EMYR
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 13
  • Görüntüleme Görüntüleme 302
  • Etiketler Etiketler
    ses
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

EMYR

Uzman
CPU: AMD Ryzen 5 7600 Tray 5.1GHz 6 Çekirdek 32MB Önbellek
GPU: ASUS Dual Radeon RX 7800 XT OC 16 GB GDDR6 256 Bit
MB: ASUS Prime B650M-R 7200MHz (OC) DDR5 Soket AM5 M.2 HDMI mATX

Sistemim bu ve nedense sisteme yük binince kasadan tiz bir ses geliyor (ekran kartından geldiğini düşünüyorum).
Örnek vermek gerekirse Mafia 1 Definitive Edition oynuyordum ve oyunu açar açmaz ses geliyor. Kapatınca gidiyor. Bunun nedeni nedir? Endişelenmeli miyim?

Ayrıca GPU sıcaklığım sabit 60 derece. Çok yük bindiğinde 70'e çıktığı oldu. Hotspot sıcaklığım ise maksimum 87 görebildim. Bu değerle normal midir? Beni aydınlatırsanız çok sevinirim. Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Ekran kartınızın üzerinde bobin ismi verilen bileşenler vardır. Bu bobinlerin içerisinden çok yüksek miktarda enerji geçtiğinde bunlarda titreşim olabilir ve bu da sese sebep olabilir. Buna bobin vızıltısı diyoruz. Herhangi bir zararı yoktur.
Ekran kartının fanları varsa çoğu ekran kartının fanları yük altına bindiğinde çalışıyor onun sesi olabilir tiz seside eğer fan çok tozluysa olabilir.
Fanlar tiz sesi yapmaz. Tiz ses bobinlerden kaynaklı oluşur.

Aynen öyle oyun oynarken çoğunlukla bu değerleri aldım. Aydınlattığınız için tekrardan teşekkürler. <3

Bobin cızlaması gibi duruyor. Azaltmak için V-SYNC kullanabilirsiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…