Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.
Arkadaşlar merhaba. R5 7600X & RTX 5060 Ti sisteme sahibim. Sistem gayet düzgün çalışıyor fakat bazı oyunlarda akıcılığı sağlayamıyorum.
Gözlemlediğim kadarıyla FPS dalgalanmasına monitörüm iyi cevap veremiyor. Bunu şundan dolayı diyorum: Örneğin Rainbow Six: Siege isimli oyunda FPS sabitlemezsem 400 FPS civarı takılıyorum ve dönüşlerde akıcılık bozuluyor. Bu stuttering, screen tearing gibi ciddi bir sorun değil ama oyunun akıcılığı noktasında bir engel teşkil ediyor. Ben de çözüm olarak monitörüm 180 Hertz olduğu için oyunu 180 FPS'e çektim V-SYNC açtım. Ayrıca DLSS Quality seçtim yağ gibi akıyor oyun.
V-SYNC olmazsa tearing oluyordu ondan açmıştım. Bu taktik Dying Light isimli oyunda da işe yaradı. Ancak tabii her oyunda işe yaramıyor. Mesela bugün Spider-Man Remastered'ı indirip denedim. Sanırım oyunda V-SYNC bozuk, açınca 90'a sabitliyor haliyle işe yaramadı. Harici olarak RivaTuner ile 119, 120, 179, 180'e sabitledim yine düzelmedi. Hatta ekran yırtılması oldu 180'de. Muhtemelen V-SYNC kullanamadık diye böyle oldu. Sonra FPS sınırını kapamayı denedim, DLSS Frame Generation ile 250-300 FPS'lere çıktım yine akıcı olmadı. Yani özetle bu oyunu düzeltemedim. Düz giderken sorun yok, zaten drop kasma yok. Dönüşler akıcı değil.
Şüphelendiğim sebepler; monitörüm Native G-SYNC değil, FreeSync Compatible. Malum ilk ekran kartım RX 9060 XT idi o yüzden böyle seçmiştim (Model: XG259CS). FPS değişikliğine yeterince iyi cevap veremiyor olabilir. Bir diğer sebep de oyun optimizasyonu ama bu düşük bir ihtimal. Çünkü FPS sınırı olmadan hiçbir oyun akıcı olmuyor.
Kamerayı çevirirken %1 ve %0.1 FPS değerlerini takip eder misin? Onlar düşük olduğundan akıcı gelmiyor olabilir. Ayrıca FreeSync'i devre dışı bırakmayı dene, bende açınca görüntü gecikmesini arttırdığından oyunlar akıcı değilmiş gibi geliyor da
FPS 180 sabit iken %1 değeri 110 FPS falandı. Ben de bundan şüphelenmiştim. Şu an çözdüm. V-SYNC'i NVIDIA Denetim Masası'ndan açtım, DLSS Quality ve FG açıp öyle 180'e sabitledim. Şu an kusursuz. Muhtemelen yapay kare ile %1'i de 180'e yaklaştırdım V-SYNC ile birleşti öyle fayda sağladı da işte hep bir şekilde sabitleme yapmam gerekiyor. Bunu yapmadan da akıcı olmalı bence. Hazır konuyu açmışken cevap bekleyeyim bari. Belki sebebini biri açıklayabilir. Bence monitörün FreeSync Compatible olması kaynaklı çıkacak.
Kamerayı çevirirken %1 ve %0.1 FPS değerlerini takip eder misin? Onlar düşük olduğundan akıcı gelmiyor olabilir. Ayrıca FreeSync'i devre dışı bırakmayı dene, bende açınca görüntü gecikmesini arttırdığından oyunlar akıcı değilmiş gibi geliyor da
FPS 180 sabit iken %1 değeri 110 FPS falandı. Ben de bundan şüphelenmiştim. Şu an çözdüm. V-SYNC'i NVIDIA Denetim Masası'ndan açtım, DLSS Quality ve FG açıp öyle 180'e sabitledim. Şu an kusursuz. Muhtemelen yapay kare ile %1'i de 180'e yaklaştırdım V-SYNC ile birleşti öyle fayda sağladı da işte hep bir şekilde sabitleme yapmam gerekiyor. Bunu yapmadan da akıcı olmalı bence. Hazır konuyu açmışken cevap bekleyeyim bari. Belki sebebini biri açıklayabilir. Bence monitörün FreeSync Compatible olması kaynaklı çıkacak.
Mevzunun monitörden kaynaklandığını düşünmüyorum hocam. G-SYNC & V-SYNC kullanmıyorum hiçbir şekilde. Bahsettiğiniz problemleri hiç yaşamadım. Bu 5090 kullanırken de, 4080 Super kullanırken de, 1080 Ti kullanırken de böyleydi.
Muhtemelen oynadığınız oyunun optimizasyonuyla alakalıdır
Mevzunun monitörden kaynaklandığını düşünmüyorum hocam. G-SYNC & V-SYNC kullanmıyorum hiçbir şekilde. Bahsettiğiniz problemleri hiç yaşamadım. Bu 5090 kullanırken de, 4080 Super kullanırken de, 1080 Ti kullanırken de böyleydi.
Muhtemelen oynadığınız oyunun optimizasyonuyla alakalıdır
Rainbow Six Siege, Dead By daylight, Resident Evil: Village, Titanfall2, Dying Light, BF1, Starwars BF2, Spider-Man Remastered oynuyorum. Hepsinde aynı durum var. Optimizasyon kaynaklı demek garip olur bence.
Oyunla alakalı olabilir. Mesela TLOU 2'de bazı bölgelerde FPS yüksek de olsa donuyor gibi hissettiriyordu. V-SYNC'i oyunlarda kapatın, NVCP üzerinden açık tutun. 177 FPS limiti yaparsanız daha stabil olur.
Oyunla alakalı olabilir. Mesela TLOU 2'de bazı bölgelerde FPS yüksek de olsa donuyor gibi hissettiriyordu. V-SYNC'i oyunlarda kapatın, NVCP üzerinden açık tutun. 177 FPS limiti yaparsanız daha stabil olur.
Yukarıda da belirttiğim sorunu zaten çözdüm. Sadece FPS sabitlemeden duzeltemiyorum bunun sebebini öğrenmek istiyorum. @BerkayZ87, hocam monitör konusunda bilgili buluyorum seni. Acaba müsait olduğunda konumu inceleyebilir misin?
Bence bu durum Adaptive Sync kaynaklı. FreeSync sadece belirli aralıklarda kendi konfor alanında düzgün çalışıyor. Aralık bozulup aradaki senkron nanay olunca akıcılık kaybı oluşuyor. Yine senin senaryoda çoğu oyunda sorunlu çalışan V-SYNC'i sürücü seviyesinden açmak oldukça mantıklı hale geliyor.
Bence bu durum Adaptive Sync kaynaklı. FreeSync sadece belirli aralıklarda kendi konfor alanında düzgün çalışıyor. Aralık bozulup aradaki senkron nanay olunca akıcılık kaybı oluşuyor. Yine senin senaryoda çoğu oyunda sorunlu çalışan V-SYNC'i sürücü seviyesinden açmak oldukça mantıklı hale geliyor.
Araştırdığımda FreeSync çalışma aralığı 48-180 FPS diyor. Peki neden 180 altında bir değere sabitlediğimde akıcılık yine gidiyor? Yani 120, 144, 165, 200 FPS'ye sabitlediğimde yine akıcı değil. FPS sınırı yoksa zaten hiç akıcı değil. Sadece 180 FPS V-SYNC DLSS Quality ile kusursuz hale geliyor. Düşük bir değere sabitlediğimde de akıcı olması gerekmez mi? Bu arada katılıyorum FreeSync aralığı kaynaklı kusurlu hale geliyor gibi.
Araştırdığımda FreeSync çalışma aralığı 48-180 FPS diyor. Peki neden 180 altında bir değere sabitlediğimde akıcılık yine gidiyor? Yani 120, 144, 165, 200 FPS'ye sabitlediğimde yine akıcı değil. FPS sınırı yoksa zaten hiç akıcı değil. Sadece 180 FPS V-SYNC DLSS Quality ile kusursuz hale geliyor. Düşük bir değere sabitlediğimde de akıcı olması gerekmez mi? Bu arada katılıyorum FreeSync aralığı kaynaklı kusurlu hale geliyor gibi.
Bu da FreeSync'in monitöre "Şu hıza düş." dedikten sonra monitörün verdiği tepkiye bağlı tamamen. Monitörün bu hızlarda kare zamanlamasını ne kadar kusursuz yapabildiği de önem kazanıyor sizin durumunuzda.