Çözüldü R5 7600X & RTX 5060 Ti sistemde bazı oyunlarda dönüşlerde istenilen akıcılık yok

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan SunseTTime
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 48
  • Görüntüleme Görüntüleme 1B
  • Etiketler Etiketler
    yok
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Arkadaşlar merhaba. R5 7600X & RTX 5060 Ti sisteme sahibim. Sistem gayet düzgün çalışıyor fakat bazı oyunlarda akıcılığı sağlayamıyorum.

Gözlemlediğim kadarıyla FPS dalgalanmasına monitörüm iyi cevap veremiyor. Bunu şundan dolayı diyorum: Örneğin Rainbow Six: Siege isimli oyunda FPS sabitlemezsem 400 FPS civarı takılıyorum ve dönüşlerde akıcılık bozuluyor. Bu stuttering, screen tearing gibi ciddi bir sorun değil ama oyunun akıcılığı noktasında bir engel teşkil ediyor. Ben de çözüm olarak monitörüm 180 Hertz olduğu için oyunu 180 FPS'e çektim V-SYNC açtım. Ayrıca DLSS Quality seçtim yağ gibi akıyor oyun.

V-SYNC olmazsa tearing oluyordu ondan açmıştım. Bu taktik Dying Light isimli oyunda da işe yaradı. Ancak tabii her oyunda işe yaramıyor. Mesela bugün Spider-Man Remastered'ı indirip denedim. Sanırım oyunda V-SYNC bozuk, açınca 90'a sabitliyor haliyle işe yaramadı. Harici olarak RivaTuner ile 119, 120, 179, 180'e sabitledim yine düzelmedi. Hatta ekran yırtılması oldu 180'de. Muhtemelen V-SYNC kullanamadık diye böyle oldu. Sonra FPS sınırını kapamayı denedim, DLSS Frame Generation ile 250-300 FPS'lere çıktım yine akıcı olmadı. Yani özetle bu oyunu düzeltemedim. Düz giderken sorun yok, zaten drop kasma yok. Dönüşler akıcı değil.

Şüphelendiğim sebepler; monitörüm Native G-SYNC değil, FreeSync Compatible. Malum ilk ekran kartım RX 9060 XT idi o yüzden böyle seçmiştim (Model: XG259CS). FPS değişikliğine yeterince iyi cevap veremiyor olabilir. Bir diğer sebep de oyun optimizasyonu ama bu düşük bir ihtimal. Çünkü FPS sınırı olmadan hiçbir oyun akıcı olmuyor.

Düşünceleriniz ve çözüm önerileriniz nelerdir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
FPS 180 sabit iken %1 değeri 110 FPS falandı. Ben de bundan şüphelenmiştim. Şu an çözdüm. V-SYNC'i NVIDIA Denetim Masası'ndan açtım, DLSS Quality ve FG açıp öyle 180'e sabitledim. Şu an kusursuz. Muhtemelen yapay kare ile %1'i de 180'e yaklaştırdım V-SYNC ile birleşti öyle fayda sağladı da işte hep bir şekilde sabitleme yapmam gerekiyor. Bunu yapmadan da akıcı olmalı bence. Hazır konuyu açmışken cevap bekleyeyim bari. Belki sebebini biri açıklayabilir. Bence monitörün FreeSync Compatible olması kaynaklı çıkacak.
Ayalarımı özetleyeyim size;

Rainbow Six Siege --> NVCP Vsync + Gsync + düşük gecikme modu + oyun içi DLSS quality
Dying Light --> NVCP Vsync + Gsync + düşük gecikme modu
Starwars BF2 --> NVCP Vsync + Gsync + düşük gecikme modu
Spider-Man Remastered --> NVCP Vsync + Gsync + düşük gecikme + DLSS quality + Frame Generation
Dead by Daylight --> NVCP Vsync + Gsync + düşük gecikme + smooth motion + monitörü 120 hz'ye çekiyorum (oyunda 120 cap var böyle en akıcı)

Özetle ortak ve değişmeyen tek şey Vsync + gsync + düşük gecikme modu. Geri kalan oyuna göre değişebiliyor. Deneme yanılma en stabil sonuçları böyle elde ettim. Bu ayarlar ile sorunsuz oynayabiliyorum.

@Ayhan Dönmez Sistemin iyimiş hocam. Bence de upgrade yapma boş yere.

Son düzenleme:
Akıcılık ve drop sorunu var işte bazı oyunlarda. Onu çözemiyorum. Bir de akıcılık her oyunda çok iyi değil. Bu ayarlar ile 5 oyunda çok iyi 2 oyunda iyi değil mesela, senin dediğin gibi bazı oyunlar kötü tepki veriyor. Limitsiz FPS yapınca da genelde aynı akıcılık yakalanmıyor. @SunseTTime

Mesela 5 oyun yağ gibiyse 2'si değil, CS-BF tarzı oyunlar mesela diyelim. Bu ayarlara verdiği tepki çok iyi değil gibi. Diğerleri yağ gibiyken bu tarz oyunlarda problem var. O akıcılığı çok hissettirmiyor.

FPS sabitleme olayını sadece Spiderman'da mı yapıyorsun yani, çünkü bu düşük gecikme modu sabitleme işini senin yerine yapıyor.

Bir de Frame gen+ Reflex enable+boost ayarı açtım, NVCP V-Sync ile çok iyi çalışmıyor gibi geldi. Frama gen kapayıp düşük gecikme ultra mod açınca daha iyi hissettirdi @SunseTTime Oyundan oyuna fark var belli ki.

Dead By Daylight diyecektim, sabitleme mevzusunu sadece orada yapıyorsun sanırım?

Bende de tüm oyunlar akıcı olmuyor. CS2, Titanfall2 ve BF1 bunlara örnek. BF1 yine oynanır halde ama CS2 ve Titanfall2 baya kötü. Bu oyunların ortak özelliği eski oyun motoru ve kötü optimizasyona sahip olmaları. O yüzden pek bizlik bir şey olduğunu düşünmüyorum. Ha günün sonunda 3070Ti ile CS2'yi akıcı gördüm mü evet gördüm. Ancak işte her oyuna ayrı parça dizemeyeceğimize göre, oynamadığımız bir oyunsa silip geçmek en mantıklısı gibi duruyor.

Hiçbir oyunda FPS sabitlemesi yapmıyorum. Dediğim gibi Vsync açıyorum otomatik zaten FPS 180'e sabitlenmiş oluyor.

Spider-man'de %1 Low düşüktü 110'larda onda FG açtım böylece %1 175'lere geldi yani bunda akıcılık böyle sağlandı.

Dead by Daylight'da ise oyun 120 FPS ile sınırlı ben de masaüstünden monitör hertz değerini 120'ye çekiyorum böylece Vsync otomatik FPS'yi 120'ye sınırlıyor. Yine manuel bir FPS sınırlaması yapmıyorum yani.

Durumun özeti bu hocam.

Son düzenleme:
Dediğin gibi, bazı oyunlarda akıcılık süper, bazılarında orta veya ortanın da altında. O açıdan oynayasın gelmiyor, gözün rahatsız oluyor. Benim limitsiz kullanma sebebim, genel olarak tüm oyunlara eşit davranıyor ne çok akıcı ne de değil. Şimdi bu kombinasyonlarda 3-5 oyun süper, 3-5 oyun kötü olmuş oldu.

Bu anlattığım mevzunun çözümü basit bu arada, 240-480 Hz tarzı panel kullanmak. Ekran kartı zaten 480 FPS veremeyeceği için her daim akıcı deneyim oluyor, NVCP V-Sync ya da ultra mod ihtiyacın kalmıyor, her oyuna eşit davranıyor. @SunseTTime

Bence oranlar dediğinizden daha iyi. O yüzden sizin de bu saydığım ayarları kullanmanızı öneriyorum.

Sıfır drop, kasma ve tekleme ile oynanan oyunlar; Rainbow Six Siege, Dying Light, Resident Evil: Village, Spider-Man Remastered, Dead by Daylight, Starwars BF2

Ufak tefek akıcılıkta eksiklik ve görüntü bozulması hissedilebilen oyunlar; Titanfall2 ve BF1 (Eski oyun motoru&optimizasyon sorunu ana sebep olabilir)

Rezalet oyunlar; CS2 (FPS sınırını aç, kapa ne yaparsan yap kötü. Eski AMD kartta da kötüydü. Optimizasyonu kötü)

Durumun özeti bu hocam.

Hocam bazı oyunlarda %1 Low değeriniz düşük demiştiniz ya hani. Test amaçlı bir ara Rainbow Six Siege indirebilirsiniz. Denediğim oyunlarda en iyi optimizasyona sahip olan o. Frametime daima ip gibi. Orada %1 Low çok düşmemesi lazım. Mesela 180 FPS ile oynarken %1 Low'u minimum 150 falan görüyorum galiba. Sizin için de iyi bir referans olur. Dersiniz ki ayar yapmama gerek yokmuş.

Son düzenleme:
Farketmez. Önemli olan monitörün tazeleme hızı altında kalman. Mesela Nvidia Reflex'in amaçlarından biri de budur. Tazeleme hızı altında tutar FPS'i+ekran kartının tam yükte çalışmasını engelleyip gecikmeyi azaltır. Reflex destekli oyunda mesela reflex'i kapat benim dediklerimi yap alacağın gecikme ile Nvidia Reflex açıkken alacağın gecikme aynı olacaktır. Tek fark bunları manuel yapıyor olman.

Haliyle reflex desteklemeyen oyunlarda da benim dediğim şekilde yaparsan oyunda reflex desteği olmasa bile düşük gecikme elde edersin.

Bunu ister benim dediğim şekilde yap ister ultra gecikme modunu açık olarak yap mantığı aynı.

Şu anki kombinasyon NVCP V-Sync+G-Sync+Ultra düşük gecikme modu, bu kombinasyon iş görüyor gibi. Ama reflex ile çakışıyor ya da FPS cap ile. O yüzden bu 3'lüyü tek başına deniyorum ben de.

Mesela bazı oyunlarda FG açtığında Reflex auto olarak Enable geliyor, o durumda ultra düşük gecikme modu açmaman gerekli sanırım. Çakıştığını belirtmişler globalde.

Genelde çakışmaz. Reflex destekli bir oyunda reflex açıksa Nvidia kontrol panelindeki eski tip gecikme modu otomatik devre dışı kalır ama kafa rahatlığı için kapatabilirsin.

Sen ultra düşük güç modu yerine Gsync+Vsync+175 fps cap dene stutter yaşıyor musun %1 fps değerlerine bak. Sorun yaşadığın oyunları da söyle.

FPS cap'li deneyeceğim tekrar, sorun olursa yazarım.

Stuterden ziyade akıcılık önemli biraz, bu 3'lü kombinasyon ile daha akıcı oyunlar G-Sync hep devrede kaldığı için. FPS cap'li denemek lazım oyun içi cap ya da NVCP'den de caplenebilir.

Chivalry2,Vermintide 2 gibi EAC Easy Anti Cheat kullanan oyunlar sıkıntılı gibi göründü gözüme. Bir de bu smooth motion bazı oyunlarda ciddi %1 Low düşürüyor akıcılık yok oluyor diyebilirim, Chivarly 2 bunlardan birisi.

Helldivers 2 oyununda smooth motion açıkken yükleme ekranlarında oyun donuyor 3-5 sn bir de, gameplay oyun içi düzeliyor. Smooth motion kapalıyken bu sıkıntıyı yapmadı.

Dostum smooth motion henüz yeni bir teknoloji. Senin bu dediğin oyunlarda smooth motion açmadan da akıcı bir oyun deneyimi elde etmen lazım.

Ben stuttering olmayan oyun henüz görmedim. Her oyunda binde bir de olsa vardır. Cs2 ve Battlefield 2042'i kronik sorunludur aynı şekilde ea fc 24 ve 25 de kronik sorunludur senin de dediğin gibi ea anti cheat'ten.

Benim en sorunsuz oynadığım oyunlar Doom Eternal ve AC Valhalla'ydı. Normalde EA oyunları sıkıntılı derler ama offline oynanan EA oyunları da Anti Vheat olmadığından kaymak gibi akar. Mümkünse offline bir oyunda dene smooth motion olmadan

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…