Çözüldü R5 7600X & RTX 5060 Ti sistemde bazı oyunlarda dönüşlerde istenilen akıcılık yok

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan SunseTTime
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 48
  • Görüntüleme Görüntüleme 1B
  • Etiketler Etiketler
    yok
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Arkadaşlar merhaba. R5 7600X & RTX 5060 Ti sisteme sahibim. Sistem gayet düzgün çalışıyor fakat bazı oyunlarda akıcılığı sağlayamıyorum.

Gözlemlediğim kadarıyla FPS dalgalanmasına monitörüm iyi cevap veremiyor. Bunu şundan dolayı diyorum: Örneğin Rainbow Six: Siege isimli oyunda FPS sabitlemezsem 400 FPS civarı takılıyorum ve dönüşlerde akıcılık bozuluyor. Bu stuttering, screen tearing gibi ciddi bir sorun değil ama oyunun akıcılığı noktasında bir engel teşkil ediyor. Ben de çözüm olarak monitörüm 180 Hertz olduğu için oyunu 180 FPS'e çektim V-SYNC açtım. Ayrıca DLSS Quality seçtim yağ gibi akıyor oyun.

V-SYNC olmazsa tearing oluyordu ondan açmıştım. Bu taktik Dying Light isimli oyunda da işe yaradı. Ancak tabii her oyunda işe yaramıyor. Mesela bugün Spider-Man Remastered'ı indirip denedim. Sanırım oyunda V-SYNC bozuk, açınca 90'a sabitliyor haliyle işe yaramadı. Harici olarak RivaTuner ile 119, 120, 179, 180'e sabitledim yine düzelmedi. Hatta ekran yırtılması oldu 180'de. Muhtemelen V-SYNC kullanamadık diye böyle oldu. Sonra FPS sınırını kapamayı denedim, DLSS Frame Generation ile 250-300 FPS'lere çıktım yine akıcı olmadı. Yani özetle bu oyunu düzeltemedim. Düz giderken sorun yok, zaten drop kasma yok. Dönüşler akıcı değil.

Şüphelendiğim sebepler; monitörüm Native G-SYNC değil, FreeSync Compatible. Malum ilk ekran kartım RX 9060 XT idi o yüzden böyle seçmiştim (Model: XG259CS). FPS değişikliğine yeterince iyi cevap veremiyor olabilir. Bir diğer sebep de oyun optimizasyonu ama bu düşük bir ihtimal. Çünkü FPS sınırı olmadan hiçbir oyun akıcı olmuyor.

Düşünceleriniz ve çözüm önerileriniz nelerdir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
FPS 180 sabit iken %1 değeri 110 FPS falandı. Ben de bundan şüphelenmiştim. Şu an çözdüm. V-SYNC'i NVIDIA Denetim Masası'ndan açtım, DLSS Quality ve FG açıp öyle 180'e sabitledim. Şu an kusursuz. Muhtemelen yapay kare ile %1'i de 180'e yaklaştırdım V-SYNC ile birleşti öyle fayda sağladı da işte hep bir şekilde sabitleme yapmam gerekiyor. Bunu yapmadan da akıcı olmalı bence. Hazır konuyu açmışken cevap bekleyeyim bari. Belki sebebini biri açıklayabilir. Bence monitörün FreeSync Compatible olması kaynaklı çıkacak.
Dostum smooth motion henüz yeni bir teknoloji. Senin bu dediğin oyunlarda smooth motion açmadan da akıcı bir oyun deneyimi elde etmen lazım.
Doğru diyorsun. Smooth motion bence de pek bir işe yaramıyor. DbD'de öylesine açtım işe yaradığından değil. Diğer oyunlarda zaten DLSS olmasa bile bunu açmıyorum. Gerek yok bence de.

Ben stuttering olmayan oyun henüz görmedim. Her oyunda binde bir de olsa vardır. Cs2 ve Battlefield 2042'i kronik sorunludur aynı şekilde ea fc 24 ve 25 de kronik sorunludur senin de dediğin gibi ea anti cheat'ten.
Rainbow Six Siege, Starwars BF2, Dying Light ve Spider-Man Remastered isimli oyunları deneyebilirsiniz. Sıfır stuttering ile oynanıyor bu verdiğim ayarlar ile. Özellikle R6'yı öneriyorum. CS2 harbiden sorunlu bu arada.

Normalde EA oyunları sıkıntılı derler ama offline oynanan EA oyunları da Anti Vheat olmadığından kaymak gibi akar. Mümkünse offline bir oyunda dene smooth motion olmadan
Bu da doğru. BF1 mesele offline online'a göre çok daha akıcı. Sorunlu ekran kartımda bile durum böyleydi.

Kendim düzgün bir video çekip gösteremedim ama birebir aynı sorunu yaşayan kişiyi buldum onun videosunun linkini ileteceğim:

Şimdi ben nasıl akıcı oynuyorum; gsync, vsync, varsa dlss quality açık halde. vsync kapatıp fps'i 150-170-180 sabitlemeye kalkarsam tam olarak bu videodaki sorun oluyor. (monitörüm 180hz)

Eğer FPS sınırını 180 üstü bir değere sabitlersem o zaman piksellenme olmuyor ama akıcılıktan da eser kalmıyor.

FPS sınırını tamamen kaldırdığımda ise 400-500 FPS alıyorum ve Vsync kadar kaliteli tabii ki olmuyor ama piksellenme ya da ciddi bir görüntü bozulması olmadan oynanabiliyor gibi.

Şimdi sorabilirsiniz madem Vsync ile akıcı oynuyorsun niye hala sorguluyorsun diye mesele şu arkadaşlar; tamam ekran akıcı oluyor piksellenme kasma takılma drop vesaire olmuyor ama vsync kapalıyken oyun gecikme değeri 5-6 iken, Vsync ile oynarken bu değer 16-17 oluyor. FPS oyununda da gecikme önemli olduğu için gönül istiyor ki vsync açmayayım ve gecikme değeri düşük kalsın.

Ben de diyorum ki tamam sınırsız FPS almayayım o kadar düşük gecikme olmasın. Bu yüzden FPS'yi 180'e vesaire sabitliyorum. Ancak yukarıda da belirttiğim gibi bu zaman da piksellenme gibi sorunlar oluşuyor. Yani bana VSYNC şart gibi bir şey. Sorunun kaynağı ne? Monitör mü yoksa başka bir şey mi? Bu konuda artık net bir bilgi almak istiyorum. Çok bunalttı.

Ne düşünüyorsunuz?

@tlhmon @Ayhan Dönmez @BerkayZ87 @Recep Baltaş

Son düzenleme:
Ben düşüncemi söyledim, 1440P için 480 Hz, 4K için 240 Hz alıp G-Sync aktif kullanmak gibime geliyor. Pikselleşme vesaire nedenini malesef bilmiyorum, kendimde denedim öyle sorunlar yok, limitsiz iken de yok, sabitleyince ya da NVCP V-Sync'de zaten yok. Bendeki durum da ilginç, tearing vesaire gözlemlemiyorum yani. Sadece NVCP V-Sync daha akıcı oynatıyor oyunları genel anlamda. Gecikme ekliyor bir miktar sadece. 144 Hz üstünde tearing görmek bence çok kolay değil, 1000 FPS'lik CS'de bile yok ve akıcı bende. Ama CS doğası gereği bozuk bir oyun, %1'ler her türlü düşük, orası ayrı tabi.

@SunseTTime Bence her şeyde olduğu gibi bunda da deneme yanılmaya gidip, 480 Hz OLED panel alacağız gibi duruyor Nasıl ki RAM+GPU konusunda değişime gittin, bir parça tırt olduğu zaman hep sıkıntı çıkmıştır. En kötü çevrenden deneyeceksin. Burda sana kim ne dese yanlış olma ihtimali var. Bende hiçbir senaryoda tearing yok genel anlamda akıcı aslında ama NVCP V-Sync akıcılık ekliyor bir miktar latency karşılığında, o yadsınamaz tabi.

@SunseTTime Bu arada akıcı olması demek, direkt olarak %1 Low yüksek olması demek değil, monitör tepki süresi, yenileme hızı senin bahsettiğin üzere etkili. Akıcılık sadece %1 değil, genel sistem gecikmesi diye bir şey var. Monitöründen tut, klavye mousene kadar aslında. Ya da senin retinana görüntü geç düşüyor mesela diyelim, o açıdan düşün. Her anlamda her şeyde bir gecikme var.

Son düzenleme:
Forumlarda gezerken şans eseri gördüm aynı bendeki gibi piksel piksel görüntü bozulması olmuş arkadaşta da. Vsync açmayıp monitör hertz değerine veya altına FPS sabitlediğim an direkt bu oluyor. Geçen açıklamaya çalıştığım şey buydu. Yani bu şekilde oyunu oynamak mümkün değil. 180 üstüne sabitlersen de piksellenme gidiyor bu sefer akıcılık kalmıyor. Zaten sınırsız FPS'den bahsetmiyorum bile öyle oynayacak göz yok bizde. Günün sonunda şahsen ben VSYNC'e muhtaç gibiyim. Bilerek etiketlemek istedim, malum videolu ilk defa gösterebilme şansım oldu.

Sendeki durumu da unutmadım en son gsync vsync birlikte açtık iyileşme olmuştu ama zaman zaman drop hala yiyorum diyordun. Garip işte. Gel de sebebini anla anlayabiliyorsan.

Son düzenleme:
Benim biraz hayırlı arkadaşlarım olsaydı, kasamı alırdım evine gidip OLED 240 Hz panelinde denerdim belki, ama hepsi hayırsız çıktı O yüzden kimseye muhtaç olmayıp kendin alacaksın, kimseye de borçlu çıkmamak lazım sonuçta. Her şey zamanla. Sorun neyle alakalı bilmiyorum ama bahsettiğin pikselleşme bende asla yok. Ben ultra gecikme modunu V-Sync açmazsam drop giriyor, V-Sync ile kombinleyince NVCP V-Sync'in getirdiği latency'i tolere ediyor biraz. Ama buradaki akıcılık artma sebebi %1 arttığı için değil dediğim gibi, limitsiz iken %1 en çok orada yüksek. @SunseTTime

Doğru diyorsun. Benim iş yerindeki arkadaş yaşadığım sıkıntılara baya şahit olmuştu. Geliyorduk iş yerine soruyordu naptın düzeldi mi diyordu her seferinde yok stuttering yok bilmem ne diye kafa şişiriyordum. İki sene içinde stuttering lanetinden kurtulmak için kaç tane laptop, ekran kartı ve monitör iadesi... Haliyle artık kendisi demişti benim ekran kartını falan takıp deneriz diye. O olmasa muhtemelen hala AMD tarafında yaşadığım sorunlarla uğraşacaktım. Bu arada benim bu pikselleşme olayı şu anki Asus Rog Strix XG259CS model monitöre özgü değil. Sistemin ilk o RX 9060 XT ekran kartlı sorunlu zamanlarında da 2K LG Ultragear 27GS75Q-B 180Hz model bir monitör vardı. RX 9060 XT ile onda mesela 180 değil de birkaç değer altına (örnek: 175-179) FPS sabitlediğimde bu piksellenme sorunu geçiyordu. Şu anki monitör ve sistemde bu taktik işe yaramadı. Yarasa zaten Vsync'e gerek kalmadan takılabilirdim.

Senin arkadaşlar niye öyle ki hocam? Monitörü yemeyeceksin sonuçta gel bir test edelim demiyorlar mı?

Dese de ben yanaşmam daha. Herkes kendine bundan sonra, fazla iyilik göz çıkarıyor sebebi o. Fazla iyilik yapmamak lazım karşılıksız. Bu forumdaki misyonumuz ayrı, reel hayatta çok yanaşmamak gerekli. Herkes kendi işini kendi yapacak bundan sonra

Piksel mevzusu gözlemlemedim ben dediğim gibi. Ne kaynaklı bilmiyorum. Araştırmak lazım.

Evet ben de zaten iki sene kadar ne forum ne de reelde bir destek aramadan kendi kendime yetmeye çalışmıştım. Zaten halden anlayan birine denk geldiysen sen rica etmeden destek olmak istiyor. Ses çıkmıyorsa hiç konuyu açmaya bile değmez. Katılıyorum yani hocam.

Ben de araştıracağım az. O attığım linkte normal vsync zaten bunun için var vesaire demişler ama bence pek de normal değil. Vardır altında yatan bir sebep.

Son düzenleme:
Herkes çıkarcı, bundan sonra kimseye eyvallah olmaz. Karşılıksız iyilik yapmayacaksın, insanlığına gelir bir iki defa yaparsın. Sonrasında devamlı seni kullanırlar. Hayatın her alanı her zamanı için geçerlidir bu. Ama forum ortamı ayrı, burada bulunuş amacı misyon daha farklı. Reel olayını ayrı değerlendirmek lazım. Suistimale açık çünkü.

Eğer bir sonuç bulabilirsen belirtirsin ekstra, ben dediğim gibi hiç gözlemlemedim. Yoksa o şekilde oyun oynayamazsın tabi, pikselleşme rahatsız edici olur.

Dün Rainbow Six Siege'de deneme yanılma çözüm ararken oyun içi ayarlardan tam ekranı borderless olarak değiştirdim. Bu şekilde 180 ve altı FPS'ye sabitlediğimde piksel geçişi olmamaya başladı. Sadece nedir Vsync açıkken ki gibi akıcı olmuyor, görüntüde yer yer bozulmalar oluyor. Ama sırf 5-6 ms olan gecikme ile oynayayım diye görüntüden bu kadar taviz veremem. Vsync ile 16-17 ms olacak şekilde oynamaya razıyım.

İleride ya dediğin gibi yeni bir monitör alırız ya da nokta atış bir çözüm önerisi gelir onu deneriz. O zamana kadar böyle devam.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…