Yeni toplamış olduğum sistemde, 7-8 saatte bir olmadık yerde siyah/mavi ekran hatası veriyor. Windows 11 lisanslı temiz kurulum yapıldı. BIOS güncel. SSD testi temiz. RAM MemTest86 temiz. DDU ile driver silinip tekrar yüklendi. XMP kapalı. Tüm sürücüler en güncel halde. Toplu bir şekilde minidumplarımı paylaşıyorum. Minidump
Eğer birisi önerdiyse çok yanlış önermiş, eğer kafanıza göre aldıysanız da bu tarz sıkıntıları yaşamanız çok normal. Ben de vaktiyle aynı süreçlerden geçtim, MemTest vs. maalesef doğru sonucu yansıtmıyor. MSI kart ve Micron modüller almışsınız, sorun yaşama olasılığı %90 zaten. İade de edemezsiniz şu aşamada, elden çıkartmak lazım. Kesin çözüm yok. Kart elle ayarlanacak, ona da kimsenin uğraşacağını zannetmiyorum. Eskiden ben uğraşırdım, artık yordu. Parçalar uyumsuz yani, 6000 CL30 2x16 GB ve ASUS anakart ile kesin çözülür bu tarz sorunlar.
''Corsair Vengeance'' sorunun kaynağı bu yani, Corsair intikam serisi. Yapacak çok bir şey yok.
Bu sürüme güncelleyip deneyin. Bir de denemezden önce arkadaki tuş vasıtasıyla Clear CMOS işlemi gerçekleştirin. Düz EXPO açmayın, 1:1 mod ayarlanacak rehberdeki gibi. @RepLitance
Gigbayte B850M-Force'ya da ASUS TUF gamin serisi alabilirsiniz. Bu modeller tolere eder. Ayhan hocamızın rehber konusunu ayrıca inceleyin, RAM anakart ve işlemci uyumluluğu için aklınızda bulunsun. Bu iki model sorun olmaz sanırım tolere eder gibime geliyor hocam bu konunun ustası sensin @Ayhan Dönmez görüşlerinizi bildiriniz lütfen
TUF gaming mi alsın acaba, X870 öneresim gelmiyor bütçe...
A-die olduğu garanti bir modülü alıp yanına ilave et, sorun olmaz. Manuel ayarlarsın, 6000 1:1 ya da 6400 1:1. 6000 CL28 ya da 6400 CL30'lar garanti oluyor, indirime göre hareket etmek lazım. 6000 CL30'da garanti yok, m-die gelebilir.
Patriot da alınabilir ama h-die dr geliyor şu anda, dr ile sr kombinelemek çok sağlıklı olmayabilir yüksek frekansta. 6000-6200 1:1 ayarlanacaksa o da sorun çıkartmaz.
Şu anda Patriot aşırı cezbediyor sırf Hynix garanti olduğundan. Zaten 6200 CL26 1.5v kullanıyorum. Voltajı daha da düşürebilirim ama uğraşmadım, m die çıktığı takdirde bile fazla...
Kesinlikle normal değil, 6000-6600 aralığı 1:1 mod olarak ayarlanmak zorunda. Düz EXPO 6000 üzeri her frekansı 1:2 moda atıyor, performans çöp oluyor. X3D harici tolere edemez, EXPO kapalı kullansa daha iyi. 1:2 mod için sınır 7600 MT/s düz EXPO. Tweak ederse 7200 1:2 kullanılır.
6000 MT/s EXPO açarsa ancak 1:1 moda atar, 6000 ve üzeri tehlikeli. Elle ayarlayacak ya da EXPO açmayacak. Başka seçenek yok. EXPO kapalıyken JEDEC 4800'de bellek kontrolcü frekansı 2400 MHz, düz EXPO 6400'de ise 1600 MHz. Ciddi fark var.
Rehberi takip edip UCLK=MCLK, 6000 1:1 mod ayarladıysan sorun yok. Benim sana önerdiğim model Lexar 6400 CL30'du. Rehberden 6000 CL28 ayarlayıp geç, birebir geçir orada yazanları. 10-15 tane görsel var her anakarta özel.
Evet değerli hocalarım, yaklaşık 27 saattir açık sistem, şimdiye kadar eski RAM ile en az 2-3 BSoD alırdım. Şu anda aktif kullanıyorum. Sorunum erken konuşmak gibi olmasın ama, çözüme kavuştu. Sizlere ne kadar teşekkür etsem az sağ olun var olun. @X99@Ayhan Dönmez