Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.
R7 5700X işlemci ve 16 GB DDR4 3600 MHz RAM'lerim var. Ekran kartını güncelleyip RX 9070 XT ya da benzeri bir kart almayı düşünüyorum, güncel oyunlarda ve önümüzdeki 1-2 sene beni idare eder mi bu sistem? RAM fiyatları da artmışken almasam sorun olur mu?
O işlemci o kartı tam besleyemez. Rekabetçi oyunlar oynamıyorsanız idare edersiniz ama beklenilenden daha düşük performans gösterebilir. 1440p'dir umarım çözünürlük. 16GB RAM şu anlık sorun teşkil etmiyor ama miladını doldurmaya başladı. Acelesi yok yani.
10600KF ile 9070 XT kullanıyorum. 5700X'in tarihi geçtiyse benimki direkt ölü demektir. 2K ve üstündeki çözünürlükte besler dert etmeye gerek yok. 2K'da benim işlemcim bile besleyebiliyor ucu ucuna da olsa drop vs. girmiyor.
16 GB RAM maalesef eskide kaldı 32 GB en mantıklısı. TLoU gibi oyunlar bile 25-26 GB RAM yiyor artık.
Yani örnek verilen oyunlara bakıyorum normal değil mi?
Hani bir iki oyuna bakarak aaaa işlemcinin miladı doldu, darboğaz yapar demek aşırı saçma ya. Bahsedilen iki oyunda ekran kartı yanında işlemciyi de sömüren oyunlar. Güncel X3D işlemcilerde %60 işlemci kullanımı gören oyunlarda bir zahmet 80/90 görsün bu işlemci.
Genele baktığımızda herhangi bir darboğaz söz konusu değil, gayet akıcı bir şekilde herhangi bir darboğaz olmadan birçok oyunu rahat rahat oynayabiliyorsun. 1080p sıkıntı ama 2K fersah fersah yeter.
İşin komik yanı tarihi geçmiş dediğin işlemci 3 senelik bir işlemci ve hala daha birçok ekran kartını rahat rahat besleyebiliyor. Maalesef herkesin paçalardan para akmıyor ki şu güncel zamlarla AM5'e geçebilsin ya da günü kurtarsın diye AM4'ün X3D işlemcilerine absürt rakamlar ödesin.
Hani kullanmasam tamam da yani kendim kullanıyorum...
Tam aradığım cevap buydu, teşekkür ederim. Darboğaz şu bu çok da umurumda değil, şu anda RX 6600XT kullanıyorum, sadece ekran kartını yükseltip çıkmak istiyorum bu yükseltme işinden. Pahalı falan demeden 16 GB daha aynı RAM'lerden alsam iyi olur o zaman.
Son olarak 2x8 olarak RAM kullanıyorum, 2x8 daha eklesem ve 4 slot kullansam herhangi bir sorun olur mu? Sıfırdan 2x16 almak istemiyorum.
Tam aradığım cevap buydu, teşekkür ederim. Darboğaz şu bu çok da umurumda değil, şu anda RX 6600XT kullanıyorum, sadece ekran kartını yükseltip çıkmak istiyorum bu yükseltme işinden. Pahalı falan demeden 16 GB daha aynı RAM'lerden alsam iyi olur o zaman.
Son olarak 2x8 olarak RAM kullanıyorum, 2x8 daha eklesem ve 4 slot kullansam herhangi bir sorun olur mu? Sıfırdan 2x16 almak istemiyorum.