Wishbone

Uzman
Merhaba, bu sabah işlemcinin termal macununu yeniledim. Sorunsuz bir şekilde yayıp Arctic Liquid Freezer 2 280 sıvı soğutucuyu taktım. İşlemci AMD Ryzen 7 7800X3D, anakart ASUS TUF B650 Plus Wi-Fi. Ekran kartı ASUS TUF 4080. Termal macunun ardından genel bir toz temizliği yaptım ekran kartını da çıkarıp fanlarını temizledim. Geri taktığımda ise DP üzerinden görüntü alamadım. Sabah 10'dan beri bu sorunla uğraşıyorum bir çözüme ulaşamadım.

Anakart üzerinden HDMI ile görüntü alabiliyordum önce karıncalanma yapmaya başladı şu anda tamamen bozuk bir görüntü alıyorum.
PCI-e kablolarını tek tek kontrol ettim hiçbiri gevşek veya yerinden çıkmış değil. Bu sorun daha önce de temizlik sonrası birkaç kez başıma geldi BIOS pilini söküp bekleyip taktım veya kendi kendine düzelmişti. RAM'leri söktüm yerlerini değiştirdim tek RAM denedim hiçbir şekilde çözemedim. Yardımlarınızı rica ediyorum. Saygılar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Slotlara fırça sürmedim sadece hava tuttum. Garanti yok maalesef.

Şu basınçlı hava hevesinden herkesin vazgeçmesi lazım. Teknik servisteyken kaç tane böyle PC geldi, bana basmış havayı; fanlar son devir dönüp anakartı yakmış. Kuru bir bezle özenle temizlenip bırakmak lazım, fazlası zarar.

Şu basınçlı hava hevesinden herkesin vazgeçmesi lazım. Teknik servisteyken kaç tane böyle PC geldi, bana basmış havayı; fanlar son devir dönüp anakartı yakmış. Kuru bir bezle özenle temizlenip bırakmak lazım, fazlası zarar.
Haklısınız dediğinizde ancak ben basınçlı hava tutmadım toz vs. varsa almak için uzaktan düşük rpm'de hava tuttum sadece.

Denemelere devam ediyorum tek ram çift ram de denedim sorun görünmüyor. Ekran kartında veya ahtapot kabloda sorun var gibi duruyor.

Bilgisayar 4 gündür servisteydi bugün aldım, tamirci de çözüm bulamadı ekran kartı sorunsuz dedi. Benim ekran kartını başka bir sisteme takmış görüntü almış, benim sisteme başka bir ekran kartı takmış yine görüntü almış. Meregion diye bir şeyden bahsetti onun yazılımı güncellenmiş ve uyumsuzluk varmış. AMD’ye mail gönderdik yazılım güncellemesi bekleyeceğiz dedi. Yazılımı downgrade olmuyormuş. Pci express hızını düşürerek sistemin ekran kartını görmesini sağlamış bu şekilde güncelleme gelene kadar yarı performans kullanabilirsin dedi. Eve geçince ben de tekrar kurcalayacağım.

@Rustin Cohle

Son düzenleme:
Haklısınız dediğinizde ancak ben basınçlı hava tutmadım toz vs. varsa almak için uzaktan düşük RPM'de hava tuttum sadece.

Denemelere devam ediyorum tek RAM çift RAM de denedim sorun görünmüyor. Ekran kartında veya ahtapot kabloda sorun var gibi duruyor.

Bilgisayar 4 gündür servisteydi bugün aldım, tamirci de çözüm bulamadı ekran kartı sorunsuz dedi. Benim ekran kartını başka bir sisteme takmış görüntü almış, benim sisteme başka bir ekran kartı takmış yine görüntü almış. Meregion diye bir şeyden bahsetti onun yazılımı güncellenmiş ve uyumsuzluk varmış. AMD'ye mail gönderdik yazılım güncellemesi bekleyeceğiz dedi. Yazılımı downgrade olmuyormuş. PCI Express hızını düşürerek sistemin ekran kartını görmesini sağlamış bu şekilde güncelleme gelene kadar yarı performans kullanabilirsin dedi. Eve geçince ben de tekrar kurcalayacağım.

@Rustin Cohle

Olabilir ama B650 üzerinde 4000 serisi kartla öyle bir sorun olmaması gerekiyordu, kartın kendisi yazılımsal olarak bozuk olabilir.

Oyununa göre performans gerilemesi olabilir.

Teşekkür ederim yardımlarınız için. Bir şekilde çözmeye çalışacağız artık.

Bilgisayarı şimdi eve getirdim ve açtım bilgisayarcı pcie gen2 olarak ayarlamış ve bu şekilde çalıştırabilmiş. Bios'tan otomatiğe aldığımda yeniden görüntü alamıyorum. Ekran kartı gen4 olarak çalışamıyor sadece gen2 olarak görüntü verebiliyor. Bu durumda anakarttaki pcie slotunda arıza var diye düşünüyorum yanlış mıyım? @Rustin Cohle

Son düzenleme:
@Wishbone, büyük ihtimalle slotta arıza olabilir fakat yukarıda başka kart taktı, sorunsuz çalıştı demişsiniz. Bilgisayarcı için o zaman sorun yazılımsal da olabilir. Bunu ancak sizin sisteminize yeni bir anakart takarak öğrenebilirsiniz. BIOS ayarları ile de düzelmiyorsa.

BIOS ayarlarından PCIe ayarını x8 yaptığımda normale yakın bir performans ile ekran kartından görüntü alabiliyorum. x4'te de çalışıyor ki bilgisayarcının yaptığı değişiklik buymuş. Ne zaman auto moda alsam yani x16 çalıştırmaya çalışsam görüntü vermiyor ve anakartta beyaz vga ışığı yanıyor. Ekran kartını çıkarıp bağlantı yerlerini silgi ile sildim, işlemciyi ve soğutucuyu söküp düzgünce yerleştirdim ve çok sıkmadım. Bu durumda tahminlerinizde bir değişiklik olur mu? @Rustin Cohle

Bugün farklı bir bilgisayarcıda yine farklı bir işlemci ve ekran kartı ile denedik. Sorunun anakartta olduğundan şüpheleniyoruz. Japonya’dan gelecek arkadaşıma MSI B850 Tomahawk Max Wifi anakart aldırdım döndüğünde deneyeceğiz.

Son düzenleme: