R7 9700X işlemci 360mm sıvı soğutma ile yüksek sıcaklıklarda çalışıyor

Bay Harbor Butcher

Çalışkan
Arkadaşlar merhaba. Temmuzun başında bir bilgisayar toplamıştım. İşlemcim Ryzen 7 9700X, soğutucum ise FSP AE36-B 360mm. Macun olarak Arctic MX-4 kullandım. Bu bilgisayarda saçma bir sıcaklık sorunu yaşıyorum. 105W TDP modunda kullanıyordum 65'e tekrar çektim fakat hiçbir değişiklik yok. Fan montajını vs. defalarca kontrol ettim, termal macunu değiştirdim, yine değişen bir şey yok. Bilgisayar boştayken 45-70 derece arasında sürekli değişiyor değerler. Örnek olarak 5 saatlik bir kullanımda (sadece Chrome açık) 30-60 dk civarı 45-55 derecelerde geziyorsa kalan 4 saatte sürekli olarak 55-70 arasında değerler görüyorum ve genelde 60-70 aralığında oluyor sıcaklık. Sadece Chrome açık ve 70.000 TL verdiğim bilgisayarımı kullanırken zevk alamıyorum. Önceki işlemcim R3 3100 idi ve 8 GB RAM ile kullanıyordum, Ryzen 7 9700X ve 32 GB RAM içeren bir sisteme geçtim fakat hâlâ Chrome'da ve masaüstünde takılmalar yaşıyorum. Bu durumu çözebilmem için yardımcı olursanız çok sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
45-70 derece arası gayet normal, takılmalar için video çekebilirsen daha iyi olur şu anda ne olduğunu böyle anlamak çok zor. Cinebench testi yapıp sonuçların görüntüsünü atar mısın? Hwinfo'dan sıcaklıkları da göster.

Çok uzun anlatmışsın nerede nasıl davranıyor anlamadım. Eğer boşta 50 derece dolaylarında ise biraz daha soğuk olabilirdi. 7700X işlemcim 360mm AIO ile boşta 38 - 48 arası geziyor.

Masaüstü takılmalarını ayrıca ele almamız lazım, işlemciden değildir diye tahmin ediyorum.

Herhangi bir şey ile yüke sokup ne kadar Watt çektiğini ve kaç dereceleri gördüğünü paylaşır mısın?

Hocam bende 7500F ile sıvı sogutma aldım. Sıvı sogutma 7500F i sogutamıyordu 80 85 de geziyordu hep. Buyuk ihtimal işlemci slikonu o kadar iyi degıl voltaj dusurdum 75'ı gecmıyor sımdı.

Normalde ben de sıcaklık değerlerine bu kadar takılmazdım ama bu değerleri bilgisayar boştayken veya sadece chrome açıkken alıyorum ve hiçbir şekilde stabil değil. Mesela sürekli 60 derece olsa yine bu kadar takmazdım boşta yüksek bir değer olmasına rağmen. Sürekli yükselip düşüyor sıcaklık değerleri ve boşta olmasına rağmen çoğunlukla yüksek değerlerde geziyor. Eve geçtiğimde testleri yapıp değerleri atacağım, çok teşekkür ederim.

Bütün senaryolar boşta veya chrome açıkken olmak üzere bu değerleri alıyorum. Bahsettiğim senaryoların hiçbiri yük altında değil. Boşta 50 derecelerde gezse konu bile açmazdım maalesef durum daha vahim. Dediğiniz gibi yükteki değerleri de paylaşabilmek için test yapıp buraya atacağım, teşekkür ederim.

Hocam bende 7500F ile sıvı sogutma aldım. Sıvı sogutma 7500F i sogutamıyordu 80 85 de geziyordu hep. Buyuk ihtimal işlemci slikonu o kadar iyi degıl voltaj dusurdum 75'ı gecmıyor sımdı.
Hocam sen bahsettiğin değerleri oyun oynarken vs veya iş yaparken, yani yük altında görüyordun muhtemelen. Ben bilgisayar boştayken veya sadece chrome açıkken sorun yaşıyorum ne yazık ki.

Rica ederim, dediğin gibi bi paylaş değerleri ondan sonra yorum yapalım.

Chrome acık şu an 7 sekme var 57 derece.

Oyun ındırırken Steam'den ıslemcı 75 derecede geziyor cok takmıyorum.

Oyun ındırırken Steam'den ıslemcı 75 derecede geziyor cok takmıyorum.
Sıkıntı şu: ben önceden ryzen 3100 ve 8 gb ram içeren düşük seviye bir bilgisayar kullanırken 70bin tlye şu an kullandığım bilgisayarı topladım. İşlemci, ramler, ssd iyi; artık masaüstü kullanımında, uygulamalarda, chrome'da vs. akıcı bir deneyim yaşarım diye düşünüyordum. Fakat maalesef sanki önceki bilgisayarımı kullanır gibi bir performans var ortada, hala chrome'da anlık takılmalar olabiliyor. Birkaç test yapıp konu içerisinde paylaşacağım, umarım çözülebilir bu durum :/

Belki Windows sorunludur.

Performans / takılma ile işlemcinin bir alakası yok. Bir şey takılıyorsa o başka bir şeydir. Core 2 Duo bile kaldırır şu anki Windows'un kendisini. Elimizdeki çipler çok kuvvetli.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…