R7 9700X işlemciye Curve Shaper dışında yapılması gereken ayarlar nelerdir?

seneskilic

Becerikli
Arkadaşlar merhaba,

Amd Ryzen 7 9700X işlemciye sahibim. Anakartım MSI B650 Tomahawk. 3 fanlı sıvı soğutucum var sistemde.

Bu sisteme Curve Shaper üzerinden High seviyede -30 değeri girdim diğer seviyelere 10-15 gibi değerler girdim. Şu an sistemim stabil çalışıyor. Performans testi yaptığımda ise Cinebench R23'de 21600 skoru 65 derece sıcaklıkla alıyordum.

Overclock yaptığımda 22900 skorlar alıyorum ama işlemci 95 derece sıcaklığa ulaşıyor.

Undervolt ile sistemim daha serin ve nispeten iyi bir verim alıyorum. Bios'da şu an sadece Curve shaper ile undervolt yaptım ve EXPO 1 aktif. 6400 MHZ CL32 16x2 rame sahibim.

BIOS'ta ekstradan yapmam gereken bir ayar var mı sizce?

1. RAM Zamanlamalarını Kontrol Et: EXPO profili ile RAM’i kullanıyorsanız, zamanlamaların doğru ayarlandığından emin olun. CL32 değerleri genelde iyidir fakat, tam olarak RAM belleklerinizin potansiyelini doğrulamak için RAMPAGE seviyesinde ayarlayabilirseniz daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.

2. VCore ve Voltaj Ayarları: Overclock yaparken VCore voltajınızı dikkatlice ayarlayın. Yüksek sıcaklık sorununu gidermek için VCore değerini biraz düşürmeyi deneyin. Stabiliteyi sağlamak için küçük artışlarla test edin.

3. Daha Yüksek Soğutma Performansı İçin Fan Ayarları: Sıvı soğutucunuzun fan hızlarını optimize edin. BIOS içerisinde fan profillerini "Performance" veya "Turbo" moduna getirerek daha iyi soğutma sağlayabilirsiniz.

4. PBO (Precision Boost Overdrive) Ayarları: PBO’yu aktif hale getirin ya da "Advanced" modunu seçin. Bu, işlemcinin maksimum potansiyelini kullanarak yüksek yük altındaki performansını artırabilir.

5. Energiyi Yönetimi Ayarları: BIOS'ta güç yönetimi ayarlarını kontrol edin. "Global C-State" ve "Cool 'n' Quiet" gibi ayarların etkin olduğunu kontrol edin. Bu ayarlar işlemcinin düşük yükte daha az enerji tüketmesine yardımcı olur.

6. Sıcaklık İzleme Yazılımı: Üçüncü parti bir yazılım (MSI Afterburner, HWMonitor vb.) kullanarak sıcaklık ve voltajları sürekli izleyin. Anormal bir durum oluşursa bunu takip edin.

7. Güncel BIOS Sürümü: En son BIOS sürümünü kullandığınızdan emin olun. MSI, yeni güncellemeler ile stabilite ve performans geliştirmeleri sunabilir.

Bu adımlarla, genel sistem stabilitenizi artırabilir ve sıcaklık sorunlarını azaltabilirsiniz. Stabilite testleri yaparak ayarlarının işe yaradığını kontrol etmeyi unutmayın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…