Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Runqettefix

Gelişen
Bilgisayara format atmak istedim ve bu sabah Windows'un kendi aracı ile bir format USB'si oluşturdum. İlk başta temiz bir başlangıç olsun diye C sürücüsünü komple sildim. Sonra Windows'u tekrar C'ye yüklemeye başladım. Kurulumda ikinci aşamaya geçmek için bilgisayar yeniden başladı fakat bu sefer beni doğrudan BIOS'a attı. Boot Manager'dan tekrar USB'yi seçiyorum ama yine BIOS'a atıyor.

Daha sonra baktığımda BIOS'ta diğer SSD'lerin de görünmediğini fark ettim. CSM'i açıp ayarı 'UEFI and Legacy' olarak değiştirince SSD'ler göründü. Ancak bu sefer de daha kurulumun ilk aşamasına bile gelmeden 'Bu bilgisayara Windows 11 yüklenemez' uyarısı aldım. Kuruluma devam edebilmek için bu uyarıları bypass ettim fakat bu sefer de TPM açılmıyor. BIOS'tan CSM ayarını kapatınca da Windows açılmıyor. Özetle UEFI ile format atamıyorum, yardımcı olur musunuz?
  • RAM: CORSAIR Vengeance RGB 32 GB (2x16 GB) 6400 MHz DDR5 C32 1,30 V
  • SSD: KIOXIA PCIe M2 1 TB EXCERIA PRO NVMe 3D 7300/6400
  • Ekran kartı: MSI VGA GEFORCE RTX 4060 TI VENTUS 2X BLACK 8G OC
  • Anakart: Asus Prime X870-P Wi-Fi AMD AM5 DDR5 ATX Anakart
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 9700X Sekiz Çekirdek 3.8 GHz

Çözüm
Dostum önce bir şey yapmadan Windows indirme sitesine gidip Rufus ile usbne yazdır ISO'yu (internette bulurabilirsin videosunu uzatmamak adına yazmıyorum). Sorununun nedeni tamamen yeni nesil AMD AM5 platformunda CSM modunu açmış olman. Windows 11 saf UEFI, TPM 2.0 ve Secure Boot olmadan çalışmaz. Diski Legacy olarak biçimlendirdiğin için UEFI moduna döndüğünde anakartın boot dosyasını göremiyor ve seni BIOS'a fırlatıyor.
Şu adımlarla bu kısır döngüyü hemen çözebilirsin:

1. BIOS Ayarlarını Düzelt.​

BIOS'a gir ve CSM ayarını tamamen Disabled yap.
AMD fTPM ayarını Enabled konumuna getir.
Secure Boot ayarını Standard veya Enabled yap.
Ayarları kaydedip çık F10.

2. Diski CMD ile GPT'ye Çevir.​

CSM'i kapattıktan sonra Windows USB'si ile sistemi başlat. Dil seçimi ekranı geldiğinde:
Shift + F10 tuşlarına basarak komut satırını aç.
Sırasıyla şu komutları yaz (Enter'a basarak ilerle):
Diskpart.
List disk (1 TB Kioxia SSD'nin numarasını gör, örneğin: Disk 0)
Select disk 0 (Kendi SSD numaranı yaz)
Clean (Diskteki tüm eski Legacy kalıntılarını temizler)
Convert GPT (Diski UEFI uyumlu GPT formatına çevirir)
Exit.
Siyah ekranı kapatıp kuruluma devam et.
Disk seçim ekranında SSD'ni ayrılmamış alan olarak göreceksin. Yeni demeden direkt o alanı seçip ileri dersen Windows gerekli EFI bölümlerini kendisi açacak ve ilk restarttan sonra BIOS'a atmadan kuruluma sorunsuz devam edecektir kolayt gelsin.

Bunun daha birinci aşamasını yapınca oluşturduğum USB'yi Boot Manager'da seçince BIOS'a döndürüyor. Ayarlarım öncesinde böyle zaten. Ayrıca Rufus'ta hangilerini tikleyeceğim? Rufus'ta yazdırdım. "Windows bootmgr encountered a Security validation or internal error" şeklinde hata verdi. Ayrıca Windows'un kendi Media Tool'unu kullandım, o program UEFI yazmadı, Legacy moduna formatlamış USB belleği.

Hocam Rufus ile tekrar bir format USB'si oluşturdum. CMD'den dediğiniz komutları yaptım ama bunları yapmadan önce Secure Boot'u kapattım, sonrasında Windows Setup'da Windows 11 bu bilgisayara yüklenemez hatasını almadım. İşleme devam ettim. Sadece Microsoft hesabını çevrimiçi açamadım. Format işlemi bittikten sonra, tekrar Secure Boot'u açtım. Sorun çözüldü.

Ekran görüntüsü 2026-05-31 080110.webp
Özet yapmak gerekirse USB formatı ya hatalı yazılmış ya da eksik. Başka bilgisayar varsa Rufus ile temiz bir USB hazırlayıp tekrar deneyebilirsen dene, Yoksa telefonla da USB'ye format yazılıyor. Ama USB girişi uyumlu olması lazım ya da dönüştürücü alacaksın. Aynısı başıma geldiğinden telefonla yazdırmıştım Windows'u, sonra temiz Rufus'la yazdırıp kullanmıştım.

Windows'un kendi aracıyla yazdırmıştım bu arada aynı sıkıntıyı yaşadığımda. Rufus en temizi.

Benzer bir durum yaşamıştım ama arkadaşımın internet cafesi olduğundan Windows kurduğum SSD'yi söküp götürdüm, orada ki bilgisayardan birine SSD'yi takıp format atıp geçtim. Neden böyle bir detay verdim peki? Eğer cafede sadece USB belleğe Windows hazırlayıp eve gitmiş olsaydım sorunumuna kesin çözüm olup olmayacağından endişelendim. Belki indirilen ISO dosyası bozuk olur belki USB bellekte sorun vardır vs. bunları düşünerek ilerledim. Siz de kendinize uygun olan duruma göre ilerleyin.

Dostum önce bir şey yapmadan Windows indirme sitesine gidip rufus ile usbne yazdır isoyu (internette bulurabilirsin videosunu uzatmamak adına yazmıyorum). Sorununun nedeni tamamen yeni nesil AMD am5 platformunda csm modunu açmış olman. Windows 11 saf UEFI, TPM 2.0 ve Secure Boot olmadan çalışmaz. Diski Legacy olarak biçimlendirdiğin için UEFI moduna döndüğünde anakartın boot dosyasını göremiyor ve seni BIOS'a fırlatıyor.

CSM'i kapattıktan sonra Windows USB'si ile sistemi başlat. Dil seçimi ekranı geldiğinde:
Diskpart.
List disk (1 TB Kioxia SSD'nin numarasını gör, örn: Disk 0)
Convert gpt (Diski UEFI uyumlu GPT formatına çevirir)
Exit.
Disk seçim ekranında SSD'ni ayrılmamış alan olarak göreceksin. Yeni demeden direkt o alanı seçip ileri dersen Windows gerekli EFI bölümlerini kendisi açacak ve ilk restarttan sonra BIOS'a atmadan kuruluma sorunsuz devam edecektir kolayt gelsin.

Dostum önce bir şey yapmadan Windows indirme sitesine gidip Rufus ile usbne yazdır ISO'yu (internette bulurabilirsin videosunu uzatmamak adına yazmıyorum). Sorununun nedeni tamamen yeni nesil AMD AM5 platformunda CSM modunu açmış olman. Windows 11 saf UEFI, TPM 2.0 ve Secure Boot olmadan çalışmaz. Diski Legacy olarak biçimlendirdiğin için UEFI moduna döndüğünde anakartın boot dosyasını göremiyor ve seni BIOS'a fırlatıyor.

Diskpart.
List disk (1 TB Kioxia SSD'nin numarasını gör, örneğin: Disk 0)
Convert GPT (Diski UEFI uyumlu GPT formatına çevirir)
Exit.

Bunun daha birinci aşamasını yapınca oluşturduğum USB'yi Boot Manager'da seçince BIOS'a döndürüyor. Ayarlarım öncesinde böyle zaten. Ayrıca Rufus'ta hangilerini tikleyeceğim? Rufus'ta yazdırdım. "Windows bootmgr encountered a Security validation or internal error" şeklinde hata verdi. Ayrıca Windows'un kendi Media Tool'unu kullandım, o program UEFI yazmadı, Legacy moduna formatlamış USB belleği.

Hocam Rufus ile tekrar bir format USB'si oluşturdum. CMD'den dediğiniz komutları yaptım ama bunları yapmadan önce Secure Boot'u kapattım, sonrasında Windows Setup'da Windows 11 bu bilgisayara yüklenemez hatasını almadım. İşleme devam ettim. Sadece Microsoft hesabını çevrimiçi açamadım. Format işlemi bittikten sonra, tekrar Secure Boot'u açtım. Sorun çözüldü.

Ekran görüntüsü 2026-05-31 080110.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm

Eki Görüntüle 253888
sorununun çözülmesi iyi olmuş dediğim gibi secure boot, tpm2.0 ve uefi olmadan windows11 kurulmuyor maalesef. İyi forumlar.