R7 9700X sıcaklık problemi

Hellmonger 52

Uzman
Emin olmak istedim. Öncelikle 2x140mm hava soğutucum var; ID-Cooling A720 Black Extreme dev gibi soğutucu.

PBO açık motherboard seçili +200 vermedim sadece - 10 curve yaptım üstünü kabul etmiyor. Termal limit 95 yaptım.

C23 testinde hemen 95 dereceye çıkıyor ve sabitleniyor. 160 watt çekiyor işlemci.

Bu normal mi? Yani bu soğutucunun daha aşağıda olması gerekmez mi?

Acaba macun ile alakalı mı diye şüphe ediyorum, içinden çıkan frost X25 macun vardı, onu sürmüştüm. Sürerken biraz zorlandım fazla koyuydu.

Bilemedim sizce normal mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Normal muhtemelen. 420mm AiO ile 142W çeken 9600X 83 dereceydi. Tek ccd olduğu için yüzey alanı az. Isıyı dağıtamıyor.

Normal muhtemelen. 420mm AiO ile 142W çeken 9600X 83 dereceydi. Tek ccd olduğu için yüzey alanı az. Isıyı dağıtamıyor.

Hocam buradaki testlerde adamlar 9800x3S Full de 78 falan diyor nasıl oluyor ben anlamadım? Full load diyor yani bu seviyeler çok düşük değil mi?

Bu soğutucu bu işlemci için fazla bile güçlü, zen 5 mimarisiyle PBO açıkken genelde 75-85°c arası sıcaklık bekleniyor, hatta bazı testlerde 70°c civarı görülüyor. Sorun bence kesin termal macun uygulaması kaynaklı. Frost X25 iyi bir macun ama fazla koyup eşit dağılmayınca hava kabarcıkları oluşuyor, ısı transferi bozuluyor ve sıcaklık 10-15°c artıyor. Şimdi soğutucuyu sök, eski macunu tamamen temizle. %90+ izopropil alkol ve mikrofiber bez ya da pamuklu çubuk kullan, CPU yüzeyini ve soğutucu tabanını çizmeden sil. Yeni macunu bezelye tanesi kadar (4-5 mm çap) tam ortaya koy, X şeklinde yayma, soğutucu bastırınca doğal yayılır, fazla koyma. Eğer elinde daha kolay yayılan bir macun varsa (Arctic MX-6, Noctua NT-H2 gibi) onu kullan, Antalya'da vatan veya MediaMarkt'ta bulunur.

Montajı yeniden yap, AM5 vidalarını çapraz ve eşit sık, el gücüyle fazla zorlamadan her vidayı 3-4 tur çevir ki CPU eğilmesin. BIOS'tan fan Curve'ünü agresifleştir, 60-70°c'de %70+, 80°c'de %100 fan hızı ver ki fanlar düşük dönmesin. İstersen PBO'yu biraz sınırla, BIOS'ta AMD overclocking > Precision Boost OverDrive > PPT'yi 120-142W yap, EDC/TDC’yi de orantılı tut, Curve Optimizer -15 dene ve stabilite testi yap. Bunlardan sonra tekrar Cinebench R23 multi-Core çalıştır, HWiNFO64'le package Power, die temp ve effective Clock'u izle. Macun ve montaj düzelince sıcaklık büyük ihtimalle 80°c altına iner, hatta 70-75°c'ye düşer.

Merhaba hocam dediğiniz yaptım bu saatlere kadar uğraştım işlemciyi söktüğümde böyle çıktı macun.

Biraz sanki fazla sürmüşüm gibi geldi bana biraz işlemci üst kenarına hafif taşmış ben izopopil mendil ile sildim %70 oranlı.
Temizledim ancak sanırım daha önceki AM4 işlemcimde biraz çizilmiş soğutucunun altı bunlar gitmiyor çünkü.

Kenarda bir 2 yer var ama bilmiyorum çok etki eder mi?
Tamamen temizledim sildim. Bu ortadan 2 vida ile takılıyor önce 3-4 birini sonra diğeri şeklinde sırası ile değişerek sıkıştırdım tam sıkışıp tornavida dönmeyince bıraktım.
MX-6 vardı bende ondan sürdüm dediğiniz gibi tam ortaya bezelye tanesi kadar yapıp taktım.
Sonuca gelirsek sadece 2 derece oynadı boşta 43 Max da 93'e kadar çıktı fakat testi daha çok yaparsam yine 95'e dayandı tüm fanlar Max da agresif elle ayarlı zaten.
Daha sonra nette çok araştırma yaptım ve 162 watt da yani Max PBO artık Max limit de böyle oluyormuş yani 120'lik çift kuleler 100leri görüyormuş aslında normal bir durummuş.
Ancak sayenizde şunu deneyimledim ki meğerse PBO motherboard yapmanın pek mantığı da yokmuş.
Ben CPU ayarlarında Config TDP ayarı buldum bu resim alıntı benim BIOS değil ama aynısı gibi.

Önceden yani Full 162 watt iken motherboard seçili iken 162 watt lara çıkıyordu ama curve -10 üstü asla olmuyordu ve kesinlikle +50 bile veremiyordum.

Bunu 105 olanını seçtim bu sefer 142 watt çekti package ama -15 ve +100 kabul etti ilginç bir şekilde testler yaptım sürekli.

Kesinlikle -20 kabul etmedi yani mutlaka ya siyah ekran ya donma falan olmadı.

Sonra 95 olanı seçtim bu sefer 128 watt çekti -15 ve +200 kabul etti bu sefer. Ama ne yapsam da -20'yi kabul etmedi

Şimdi anlamadığım neden düştükçe PBO artışları sağlayabildim curve veya ekstra Boost hızı?

Yani sonunda 65 olana düşsek yani ne olacak anlamadım

Neden her yerde Max voltaj yapın diyorlar anlamadım?

5800X3D kullanırken motherboard seçerdik -30 curve Full yerdi hiç teklemeden.

Bunda sistem çok watt alınca sanki curve ve Boost hızını etkiliyor? Halbuki tam tersi olması lazım gibi düşüyordum?

en son 105 olanı seçip bıraktım. işlemci c23 de max 87 oluyor. çünkü -20 yapmadan boost hızları etki etmiyor gibi.

misal diablo 4 e girdim işlemci 5650 lere çıkıyordu -20 de ancak -15 yapınca 5560-5590 falan oluyor.

o sebeb ile 105 w hazır seçeneği seçip -15 ve +100 de bıraktım

RAM'ler nebi akgünün videosu var normalde benim 6400 MHz XPG Blade Lancer Hynix'a bilmeden 6000 üstü almıştım.

Sonra nebi akgünün videosundaki değerleri yani 6000'e ayarlı olan değerleri girip 1:1 ayarlayıp 6200'e çekebildim 6400 yemedi

Stabil olan Max bu oldu hiç sorunsuz çalışıyor. RAM'e zaten artık dokunmak istemiyor bu fiyatlardan sonra

Sadece bu PBO'nun neden watt düştükçe curve u ve ekstra Boost'u arttırdığını anlamadım? birde ek olarak scalar a dokunmadım auto da duruyor sanırım fazla olması işlemciyi çok yoruyormuş.

Yine bugün bir video izledim adam 180 wattlık 7900 ile 2'li kule 120'lik soğutucu ile 89 görmüş

Cidden anlamadım gitti montajda sorun yok güzelce oturmuş her şey tamam ya da bu testlerde adamlar farklı bir şeyler yapıyor...

Bilmiyorum 180 watt a adam o kadar ısı alıyor ben 150 watt da 90 162 de direk 93-95 Max hızlarda tüm kasa fanları.

Acaba o soğutucu üzerindeki o çizikler falan mı sebep oluyor?

167 watt mış çektiği bu arada 180 değil yanlış olmasın ama yine de benden fazla ve daha çok çekirdeği var

5.4 hızına çıkmış 89 derece ben 150 watt da 5.3'e çıkıyorum 90 derece

Adamın 2 kule 120 fan benim 2 kule 140mm fan daha büyük olduğu halde aynı değerdeyiz.

@Relapse

Son düzenleme:

Fotoğraflara bakınca macun dağılımı ilk başta fazla ve taşmış gibi görünüyor (kenarlarda kalıntı var, temizlerken izopropil %70 yerine %90+ olsa daha iyi silinirdi ama sorun değil), MX-6'ya geçip bezelye tanesi kadar koyup yeniden monte etmen doğru adım – sıcaklık sadece 2°c düşmüşse büyük ihtimalle soğutucu tabanındaki çizikler veya montajda hafif bir temas sorunu var. Soğutucu tabanındaki o ince çizikler (AM4'ten kalma) genelde sorun olmaz çünkü mikroskobik seviyede ve ısı transferini çok etkilemez ama eğer derin veya çok fazlaysa (fotoğrafta hafif görünüyor) hafif bir zımpara (çok ince, 2000+ grit) + alkol temizliğiyle düzeltilebilir ama riske değmez, çoğu kullanıcıda çizikli tabanla bile iyi sonuç alınıyor. Montajı çapraz sırayla ve tam sıkışana kadar yapman doğru, fazla sıkma da yapmamışsın gibi duruyor.

Şimdi asıl konuya gelelim

AMD Ryzen 9000 serisinde (özellikle 9700X gibi 65W TDP resmi olanlarda) PBO motherboard seçilince PPT/EDC/TDC limitleri anakartın izin verdiği kadar yükseliyor (genelde 142-200W+ PPT), CPU Boost algoritması da buna göre daha agresif voltaj frekans eğrisi çiziyor. Curve Optimizer negatif offset (undervolt) verince voltaj düşüyor, bu da aynı frekansta daha az güç tüketimi ve ısı demek ama yüksek PPT limitinde CPU zaten yüksek voltaj frekans hedefliyor, undervolt daha zor kabul ediliyor çünkü stabilite sınırı çabuk aşılıyor. PPT'yi Config TDP ile düşürdükçe (142W 105W 95W 65W), CPU'nun maksimum güç bütçesi azalıyor Boost algoritması daha düşük voltaj frekans hedefliyor Curve Optimizer'da daha agresif negatif offset (-15/-20) ve +200 gibi scalar/offset kabul edilebiliyor, çünkü voltaj zaten düşük seviyede ve stabilite marjı artıyor. Yani tam tersi watt düştükçe undervolt ve ekstra Boost daha kolay oluyor, çünkü CPU rahat modda çalışıyor. 5800X3D'de Full Watt'ta -30 yemesi de bundan X3D'ler düşük voltajda çok stabil, zen 5'te ise yüksek Watt'ta voltaj spike'ları daha fazla.

Her yerde Max voltaj yapın, Scalar'ı 10X yapın demeleri genelde 7000 serisi için geçerliydi (zen 4'te voltaj duvarı vardı), zen 5'te ise verim o kadar iyi ki çoğu kişi 105W Config TDP + agresif Curve Optimizer + hafif +offset ile stoktan daha iyi performans alıp daha serin çalışıyor – senin yaptığın gibi 105W'da 87C Cinebench ve oyunlarda 55xx MHz Boost gayet mantıklı ve verimli bir setup. 65W'ya düşürsen performans biraz daha düşer ama sıcaklık 70C altına iner, Scalar'ı Auto'da bırakman doğru (fazla scalar ısı ve güç artırır, genelde 1X-4X yeterli). Diğer videolardaki 7900X/7950X örnekleri farklı 16 çekirdekli işlemciler daha yüksek Watt'ta daha çok ısı üretiyor ama aynı soğutucuyla watt başına daha verimli olabilirler (zen 5'te 8 çekirdek daha az ısı yoğunluğu).

Sonuç olarak105W Config TDP + -15 curve +100 offset gayet iyi bir denge performans stoktan yüksek, sıcaklık kontrol altında (87C Max Cinebench mükemmel), Diablo 4'te 5650MHz Boost da zen 5 için sağlam. RAM 6200 1:1 stabil olması da harika, daha fazla zorlamaya gerek yok bence.

Anladım hocam çok teşekkür ederim zaman ayırıp yardım ettiğiniz için.

En azından o fazla sürülen macundan kurtulmuş oldum. Cidden fazla kaçmış. Bende aynen böyle 105W de kullanacağım.

Hocam çözüm için rapor ettim ama red etmişler overclock hız aşırtma PBO vs gibi durumlar yapmıyorlarmış.

Siz yine de sağ olun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…