R7 9700X ve 9070 XT Forza Horizon 4'te driver timeout problemi

eymeng

Üyecik
1 ay önce aldığım bilgisayarımda Forza Horizon 4 oynarken sürekli driver sorunları yaşıyorum. Özellikle FH4'te olan sorunu birkaç kez BeamNG.drive'da da yaşadım. Oyunu 10-15 dakika, bazen 30 dakika oynayabiliyorum ve sonrasında oyun donuyor ve driver timeout hatası alıyorum. Aynı zamanda, oyunun ilk dakikaları GPU %40-50 kullanımda 2600MHz iken dakikalar sonra GPU kullanımı %70'lere çıkıyor ve 1600MHz'ye düşüyor. Bunun sorunla bir ilişkisi var mı emin değilim.

Sistemim:

Ryzen 7 9700X.
ASUS TUF B850M Plus.
Kingston 32 GB 2x16 5600MHz CL36 RAM.
1TB Kingston SK3000s SSD.
FSP vita GM 850W PSU.
TUF 9070 XT OC.

Denediklerim:
-İlk olarak thermal throttling var mı diye baktım. GPU 48-50 derece iken VRAM 75 dereceyi geçmiyor.
-EXPO ve PBO aç/kapa
  • MPO aç/kapa
  • Donanım hızlandırma, tam ekran geliştirmeleri, pencereli oyun geliştirmeleri, oyun modu, Game bar kapatma.
  • DDU ile sürücüleri tekrar yükleme.
  • ReSize BAR kapatma/açma
  • GPU saat hızını düşürme.
  • Windows'u tekrar yükleme.

İade et geç. AMD 6000 serisinden sonra düzeltti diyenlere inanamamak gerektiğini bir kere daha gördük.
Klasik AMD ekran kartı sorunu.

Sat kurtul. NVIDIA'ya geç.
AMD kullanmıuorum. Hayatımda da kullanmadım ancak şurda sosyalde bir kişinin açtığı konu üzerinden en iyi fiyat/performans kartını da çamurlamak doğru değil zannımca.

Techolay'ınnda videosu var son Nvidia sürücülerindeki sorunlar diye. Nvidia'da sorun oranı daha az evet ama 32K'ya 5070 Ti ayarında bazen (OC modelleri ve manuel OC) 5080 ile yarı yarıya fiyata rağmen kapışan kartı da kötülemeyin.

Belki oyun, belki sürücü ve belki de sistem bileşenlerden birisinden kaynaklıdır. Umarım Recep Baltaş'ın etiketlediği kişiler sorunu çözer.

Bunu AMD'ye deseler dogru NVIDIA'ya deseler yanlış "sen kullanmiyosun" kardesim olur. İllaki ki Recep Baltaş'ın gelip soylemesi lazim NVIDIA'da bunu yasiyorum diye.

Konuya gelirsem FurMark ve hangi surucudesin atar misin?

SS atar mısın 10 dakikalık FurMark'tan HWiNFO ile birlikte?

25.8.1 driver sürümüm. 40 dakika boyunca FurMark testi yaptım ilk 30 dakikadaki testin ekran görüntüsünü alamamışım. Bu sonra yaptığım 10 dakikalık testin sonucu. FurMark testinde hiçbir problem yaşamadım.

Pro sürücüye geçmeyi dene veya sürüm düş, ek olarak TDR ayarını dener misin?
Win+R ile Regedit'i aç, adımları uygula.

BeamNG ve Forza Horizon 4'de bilinen bir sürücü sorunu yok özellikle 9000 serisinde. AMD'nin ve oyunun ilgili subreddit'inde yaptığım araştırmada böyle bir sorun yaşayan bulamadım. Diğer komponentlere odaklanmak gerekebilir ya da direkt Windows alakalı olabilir.
Ek olarak MPO, TDR, HAGS, ULPS gibi ayarlarını tek tıkla aç kapa yapıp (ayar değiştirdikten sonra yeniden başlatma zorunlu) test etmek için bu uygulamayı kullanabilirsiniz.

FH4 9070XT çıktığında çoktan satıştan kaldırılmış ve güncelleme desteği kesilmiş bir oyundu, o yüzden oyun kaynaklı bir durum da olabilir. FH5 deneme imkanın varsa dene.

HAGS, ULPS , MPO kapayıp denedim aslında ama değişen bir şey olmadı. sorun muhtemelen oyunla alakalı çünkü bazen çok oyunculu da oynayamıyorum internetim olduğu halde.

TDR denedim şimdi, oyun yine çöktü. Tek değişen şey TDR varken oyun daha uzun süre donuk kaldı.

25.5.1 sürücüsünü driver only şekilde kurdum, HAGS, MPO, TDR, ULPS hepsini kapattım ama değişen bir şey olmadı. Oyun donuyor ve ekran kartı yanıt vermiyor. HDMI kablosunu çıkar tak denedim değişmedi. DisplayPort denedim yine aynı.

FH4 9070XT çıktığında çoktan satıştan kaldırılmış ve güncelleme desteği kesilmiş bir oyundu, o yüzden oyun kaynaklı bir durum da olabilir. FH5 deneme imkanın varsa dene.

FH5 indiriyorum şimdi. Onu deneyeceğim.

Son düzenleme:
İki tarafta kusursuz değil, kusursuzmuş gibi davrananlardan yıldım artık.

Xbox gamebar'ı kaldırıp dener misiniz?
Ayrıca BIOS üzerinde Smart Access memory veya ReSize Bar ismiyle geçen özellik açık mı kapalı mı?
Ek olarak bu işlemi; https://manual.notch.one/0.9.23/en/docs/faq/extending-gpu-timeout-detection/

Son düzenleme:

Smart Access Memory açık, ReSize BAR açık ve kapalı olacak şekilde denedim yine fark olmuyor. TDR ayarını attığınız linkteki gibi yaptım o da fark etmedi. Sanırım oyunla alakalı bir sorun var.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…