Çözüldü R7 9800XD sistemde DRAM ışığı yanıyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Judaspriest
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 7
  • Görüntüleme Görüntüleme 98
  • Etiketler Etiketler
    ryzen
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Judaspriest

Çalışkan
Merhaba arkadaşlar. Yaklaşık 40 gün önce bilgisayar topladım, güçlü bir sistem. Yaklaşık 3 gün önce, 40 güne yakındır kullandığım bilgisayar bir anda mouse dondu ve reset atınca siyah ekranda kaldı. Sonradan DRAM ışığının yandığını fark ettim. BIOS Flashback, ekran kartını değiştirme, BIOS sıfırlama gibi aklınıza gelebilecek her şeyi yaptım. Sonrasında arkadaşımın işlemcisini taktım ve sistemim çalıştı. Kendi işlemcimi onun anakartına taktığımda ise çalışmadı, aynı hatayı verdi. Daha sonra anakartımın pimlerine baktım, büyüteçle bile hiçbir şey yok. Ancak işlemcimin arkasına baktığımda bunu gördüm, şaşırdım. Termal macun olma ihtimali var mı diye düşündüm ama hiç benzemiyor. Farklı açıdan baktığımda ufak bir siyahlık fark ettim. Başka bir açıdan bakınca bunu net şekilde gördüm. Garantiye yollayacağım. Bunun kullanıcı hatası gibi bir durumda geri dönme ihtimali var mı?

f1d63e72-adf2-48fe-985f-0814a36c3f57.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Sorunum çözüldü arkadaşlar, sağ olun. Bugün direkt yenisiyle değişim yaptılar; fabrika çıkışlı bir hata olduğunu ilettiler.
Ne olduğunu pek anlayamadım maalesef. İki-üç pinde bir anormallik gözüküyor ama ışıktan dolayı ne olduğu anlaşılmıyor.

Anakart: ASUS ROG STRIX B850a Gaming Wi-Fi.

Yaklaşık 40 gün önce satın aldığım AMD Ryzen 7 9800X3D işlemcimle ilgili ciddi bir sorun yaşıyorum. Sistem normal şekilde çalışırken, bir gün internette gezinirken aniden dondu ve bir daha açılmadı.
  • Anakart: ASUS ROG STRIX B850-A Gaming Wi-Fi (BIOS V1806)
  • RAM: Corsair Vengeance RGB 32 GB (2x16 GB) 6000MHz DDR5 (EXPO)
  • GPU: Sapphire RX 9070 XT Pure AMD 16 GB 256Bit GDDR6
  • PSU: MSI MAG A750GL PCI-E5 750W 80+ Gold
Yaşadığım sorunlar:
  • Sistem açılmıyor, hiçbir şekilde POST ekranına ulaşamıyorum.
  • Anakart üzerindeki DRAM LED ışığı sürekli yanıyor.
  • RAM'leri farklı slotlara taktım, tekli/ikili denedim, farklı marka RAM denedim = aynı sonuç.
  • BIOS güncel (V1806), Clear CMOS, BIOS Flashback gibi tüm adımlar denendi.
  • GPU ve PSU ayrı sistemlerde test edildi, herhangi bir sorun yok.
En sonunda farklı bir işlemciyi (aynı soket) takınca sistem sorunsuz açıldı.

Benim işlemcim de başka sistemde denendiğinde CPU ve DRAM ışığı aynı anda yanıyor.

İşlemciyi çıkarınca alt tarafında hafif bir kararma/ısı izi gözlemledim (görseller ektedir.)

Hiç overclock yapılmadı. Sadece EXPO profili aktifti. Her şey stabil ve düzgün montajlıydı.

IMG_0647.webp

Bir sebepten ötürü anakartın işlemciyi yakmış olabilir ya da bozuk işlemci gelmişde olabilir servisi arayıp gönder eminim yenisini göndereceklerdir. ASRock mı diye sormamın sebebi, onda da bu işlemci ile Reddit de postlar görmüştüm belki aynıdır diye düşündüm.

Bir sebepten ötürü anakartın işlemciyi yakmış olabilir ya da bozuk işlemci gelmişde olabilir servisi arayıp gönder eminim yenisini göndereceklerdir. ASRock mı diye sormamın sebebi, onda da bu işlemci ile Reddit de postlar görmüştüm belki aynıdır diye düşündüm.
Teşekkür ederim yarın servise götüreceğim ciddi bi maliyetle topladım pc o yüzden akım koruma priz vb bütün önlemlerimi almıştım umarım 4 gündür kafa yormamın uğraşmanın sonucunu alırım

Termal macun uygulanırken hatalı uygulanmış veya soğutucu tam oturmadığı için böyle bir yanık oluşmuş olabilir. DRAM hatası genellikle RAM'den kaynaklıdır ama fotoğrafta işlemcideki yanık belirgin.

Sorunum çözüldü arkadaşlar, sağ olun. Bugün direkt yenisiyle değişim yaptılar; fabrika çıkışlı bir hata olduğunu ilettiler.

Çözüm

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt