Çözüldü R9 7950X3D & RTX 3080 Ti sistemde mavi ekran hataları

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Mr Untouchable

Çalışkan
  • Anakart: MSI B650-S Pro Wi-Fi
  • İşlemci: AMD 7950X3D
  • Ekran Kartı: Gigabyte 3080 Ti Vision
  • İşletim Sistemi: Windows 10/11

Herkese merhaba. Günlerdir çözemediğim illallah ettiren bir durum mevcut. Belirttiğim sistemimi 2024 yılının nisan ayından beri kullanmaktayım. O zamandan bu zamana hiçbir donanım/aygıt eklenmedi (mouse, klavye, kulaklık gibi). Fakat aralık ayı sonu-ocak başı sıralarında Diablo 4 oynarken tek tük mavi ekran yemeye başladım başlarda önemsememiştim. Bu durum Path of Exile 2 ile daha da çok alevlendi, artık Path of Exile 1'de oyuna dahi giremiyorum mavi ekran yemekten. Belirli oyunlarda yapıyor gibi gözüküyor, mesela World of Warcraft'a girerken, 8 saat görev yapıyorken harita değiştiriyorken hiçbir sıkıntı yok, aynı şekilde Red Dead Redemption 2 ve LoL oynarkende bu şekilde hiçbir problem çıkarmamakta.
Edit: Artık Vermintide 2, World of Warcarftta da mavi ekran yemeye başladım.

Özellikle POE1&2, Diablo 4'e "giriş ekranı ve yükleme ekranında" mavi ekran yiyorum. Eğer ki bir şekilde girersem bir yerden bir yere ışınlanırken mavi ekranı kesin görüyorum. Artık oyunlara dahi girememeye başladım. En son yediğim BSoD'lara baktığımda bir kere CRITICAL_PROCESS_DIED, bir kere KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR, artık düzenli olarak WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR hatalarını gördüm. Hem bu forumdan hem diğer sitelerden denemediğim yöntem kalmadı fakat sorunum hala devam etmekte ve bilgisayarı kullanamıyorum, denediğim yöntemlerin çoğunu yazıyorum ki kafanızda soru işareti kalmasın:

• Windows 10 Temiz kurulum, güncelleştirmeli, güncelleştirmeleri silip denemek, Windows 11 aynı şekilde güncelleştirmeli ve güncelleştirmesiz denemek.
  • Windows'un kurulu olduğu depolama aygıtı haricinde hem SSD, hem HDD var, ikisini de çıkarıp denemek.
  • 3 Farklı BIOS Update, BIOS pili çıkarıp reset, default BIOS ayarları, farklı fan ayarları.
  • FurMark hem GPU hem CPU Test (60-70 dereceyi %99 kullanımda asla geçmedi sıcaklık)
  • 4 Farklı GPU Driver, 3 Farklı İşlemci Chipset Driver. LGHub silmek, eski sürüm kullanmak.
  • Microsoft hizmetlerini devre dışı bırakıp denemek, SFC Scannow, DISM Aracı, RAM MHz 4800-5400-5800-6000 denendi, Windows Bellek Tanıma, Kioxia SSD sağlık kontrolü %93, CrystalDiskInfo sıfır hata, CHKDSK /r /f, BIOS'tan EXPO açık ve kapalı şekilde denendi.
Görünürde hiçbir şeyde asla problem yok ama oyun dahi oynayamıyorum artık. Denediğim yöntemlerin hepsinde sıfır hata mevcut gibi gözüküyor. Aktifleştirmeme rağmen minidump dosyası oluşmuyor fakat bugün aldığım bir mavi ekranda Kernel dosyası yakalayabilmişim, 1 tane de WHEA-Logger Olay 1 dosyası var, başka hiçbir şekilde elimde minidump dosyası OLUŞAMIYOR. Paylaşıyorum umarım anlayabilen birileri çıkar da şu illetten kurtulurum. Teşekkür ederim.

MD
SS

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Sisteme sanırım çok yakın bir zamanda format atıldığı için olaylar da 1-2 günlük taze olaylar. Bundan mütevellit raporlardan da istediğimi verimi alamadım. Yine de bir şey söylemem lazımsa,
  1. CRITICAL_PROCESS_DIED, KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR ve WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR hataları var. < Disk hatası ihtimalini barındıran 3'lü olarak görüyorum.
  2. Sistem hiçbir zaman mavi ekran yaşadığını kaydetmemiş. < Disk hatası
  3. Döküm oluşturamıyor tüm ayarlar açık olmasına rağmen. < Disk veya yetersiz pagefile boyutu hatası. Şu konuda da not düşmüştüm sanırım bu hatayla alakalı.
  4. WHEA-Logger başlığında detaysız donanım hatası raporu < Disk hatalarında rastladığım bir durum.

Rich (BB code):
Günlük Adı:    System
Kaynak:        volmgr
Tarih:         3.03.2025 11:13:01
Olay Kimliği:  161
Görev Kategorisi:Yok
Düzey:         Hata
Anahtar sözcükler:Klasik
Kullanıcı:     Yok
Bilgisayar:    DESKTOP-KU6SPMF
Açıklama:
Döküm dosyası oluşturma, döküm oluşturma sırasındaki hata nedeniyle başarısız oldu. BugCheckProgress: 000000000100000000000000A10004C000000400010000C000000000000000000000000000000000

Rich (BB code):
Günlük Adı:    System
Kaynak:        Microsoft-Windows-WHEA-Logger
Tarih:         3.03.2025 11:13:10
Olay Kimliği:  1
Görev Kategorisi:Yok
Düzey:         Hata
Anahtar sözcükler:WHEA Error Event Logs
Kullanıcı:     Local Service
Bilgisayar:    DESKTOP-KU6SPMF
Açıklama:
Düzeltilmeyen bir donanım hatası oluştu. Bu olayın veri bölümünde durumu açıklayan bir kayıt bulunur.

Windows'un kurulu olduğu depolama aygıtı haricinde hem SSD, hem HDD var, ikisini de çıkarıp denemek.
Bence artık bunu da deneme vakti geldi.
Update:
Öğrendiğim kadarıyla vgk.sys dosyası Vanguard yani Riot Games'in anti-cheat programı ve tamamiyle denk gelen bir mavi ekran. Çünkü ondan sonrasında da LoL oynadım fakat mavi ekran yemedim hiç bir şekilde. Kısa süreçli deneme yapıp yazmak istemediğim için 24 saatlik test sonucunda yaklaşık 12 saatten fazla oyun süresi yaşandı. PoE1&2, WoW ve LoL'de sıfır mavi ekran hatasıyla karşılaşıldı. Şu anda sadece beklemem gereken şey M2 ssdnin geri gelmesi, sorun yuvada mı yoksa depolama aygıtındamı anlamak. 1-2 hafta içinde konuyu hortlatacağım, teşekkür ederim.

@bicy
Uzun bir aradan sonra tekrardan merhaba.
M2 sıfır ürünle değiştirildi, montajını yapıp windows kurdum. 2 Günlük test sonucu oyunlarda veya programlarda bir mavi ekrana rastlanmadı 1 kerenin dışında. O da formattan hemen sonra tüm programları kurmaya çalışırken MSI CPU-Z adlı programı açmaya çalışırken mavi ekran yedim, onun dışında da kesinlikle loading screen, program açma/kapamalarda hiç bir sorun yaşamadım. Şöyle bir durum var; servise gönderdiğim M2 bilgisayarı açarken dahi 15-20 saniyede açabiliyorken şu an taktığım bootta 3-4 saniye içinde açabiliyor, ve minidump dosyası oluşturabiliyor diğer minidump dosyası dahi oluşturamazken. CPU-Z açarken yediğim mavi ekranın minidump dosyasını da atayım, en azından yorumunuzu almak istedim.
YeniMD

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…