Ethem Efe 114

Bilgin
Yer
KKTC | Gazimağusa
Konuyu olabildeğince öz anlatmaya çalışacağım. Tüm detayları içeren No Text To Speech (NTTS) videosunu da aşağıya ekliyorum.
Sosyal medya akışınız biraz olsun yabancı içeriklere kaydıysa, Rainbet adlı platformun sponsorluklarına muhtemelen denk gelmişsinizdir. Platform fark etmeksizin, çocukların yoğunlukta olduğu kitlelere ve içerik üreticilerine ulaşıp fütursuzca kumar reklamı yaptırıyorlar.

İşin bir de görünmeyen, karanlık yüzü var ki ne zaman patlayacağını merak ediyordum. Neyse ki son dönemde tepkiler yavaş yavaş yükselmeye başladı.

Rainbet, Discord'daki büyük topluluklara temsilcilerini gönderip sunucu sahipleriyle anlaşmaya çalışıyor. Hatta iletişim kuran bu hesapların Discord Kullanıcı Kimlikleri (User ID) alınıp Rainbet'in resmi e-posta adresine sorulduğunda, şirket bu kişilerin kendi resmi çalışanları olduğunu doğruluyor. Skandal olan kısım ise dayattıkları şartlar:
  • "Rainbet" isimli sohbet kanalının sunucunun en üstünde yer alması zorunlu.
  • Kanalın herhangi bir rol arkasına gizlenmesi yasak, herkesin görmesi isteniyor.
  • En korkunç durum ise bu kanala NSFW (+18) ibaresi konulmasının yasak olması.
Kendi web sitelerinde +18 yaş sınırı bulunduğunu ve reşit olmayan kişilerin erişemeyeceğini iddia etmelerine rağmen, çocukların bulunduğu topluluklara sponsor olarak bu kitleye doğrudan kumar reklamı yapıyorlar.

Sponsor oldukları sunucuların sahiplerinin birçoğu reşit bile değil; aralarında 14-15 yaşlarında çocuklar var. Aylık 1.000–2.000$ gibi bir meblağ karşılığında sunucuya sadece tek bir mesaj atma şartı koşulduğunda, bu yaştaki birinin teklifi reddetmesi ne yazık ki güçleşiyor. Üstelik sunucularda yaşınızın küçük olduğunu belirten bir role sahip olsanız bile bu kanalları doğrudan görebiliyorsunuz.

Tüm bunlar bir yana, işin en mide bulandırıcı kısmı Telegram'da başlıyor.

Rainbet, doğrudan CSAM (Child Sexual Abuse Material / Çocuk Cinsel İstismarı Materyali) paylaşılan Telegram kanallarına dahi sponsor oluyor. Reşit olmayan çocuklara ayda 1.000$ vererek kazandıkları parayı nerelerde, ne tür kanallarda reklam yapmak için kullandıklarını siz düşünün...
Yasal boyutta da ciddi bir engelle karşı karşıyayız. İşletme lisansları Mutsamudu (Anjouan Özerk Adası) gibi offshore bölgelerde yer aldığı ve ABD/AB yetki alanlarının dışında kaldığı için bu platformlara müdahale etmek son derece zorlaşıyor.

Konu hakkında daha detaylı bilgi edinmek isteyenler için videoyu aşağıya bırakıyorum. Görür görmez toplulukla paylaşma ihtiyacı hissettim.

İyi sosyaller.

1789743262866.webp1789743321971.webp1789743342610.webp