Şehrin göbeğinde oturuyorum davula bir kere bile vurmayan adamlar her sene gelip zile basıyorlar para istemek için. Saçma bir şey olduğunu düşünüyorum.
Mahalle düğünüdür o. Konser hangi sokak arasında nerede var mış? Barlar sokağı gibi yerlerde oturuyorsan zaten mekanlardan müzik gelir, tıpkı düğün salonlarının müziğinin gelmesi gibi.
Gecenin 3'ü, 4'ünde davula vurup hastayı, bebeği uyandırmanın neresi doğru?
5 Mayıs 2022'de Melek Mosso'nun 3 Haziran 2022'de Isparta Gül Festivali'nde vereceği konser, muhafazakar derneklerin baskısı nedeni ile valilik tarafından iptal edildi.
One Love Festivali’ne alkol yasağı getirilmesinden 10 yıl sonra Türkiye’de alkol ve müziğin yan yana gelmesini önlemek, konser ve festivalleri keyfi olarak yasaklamak farklı gerekçelerle bir rutin haline gelmiş durumda. Öyle ki 9 Temmuz 2023’te TÜGVA, MÜSİAD, ÖNDER, İlim Yayma Cemiyeti, İHH ve Anadolu Gençlik Derneği’nin aralarında bulunduğu 26 dernekten oluşan Balıkesir Sivil Toplum Platformu, Balıkesir başta olmak üzere tüm Türkiye’de festivallerin yasaklanmasını talep etti.
COVID-19 kapsamında alınan önlemler arasında, müzik yayınına gece yasağı da uygulandı. Uygulanan müzik yasağı pandeminin sona ermesinin ardından devam etti.
Müzik festivallerinin yasaklanmasına dair kararların ardından Müdafaa-i İslam Hareketi adlı oluşum, sosyal medya hesaplarından 14 konseri kendilerinin iptal ettirdiklerini öne süren bir paylaşım yaptı.
Zeytinli Rock Festivali yasağı sonrasında Redd grubunun gitaristi Güneş Duru yasak gerekçesi ile ilgili "ideolojik olduğu, yaşam biçimine müdahale edildiği" açıklamasını yaptı.
Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca "Kendilerine yakın insanların konserleri iptal edilmiyor” diyerek valiliğin MilyonFest kararına tepki gösterdi.
Eskişehir Kardeşlik Platformu gibi bazı muhafazakar sivil toplum kuruluşları yasak kararına destek verdi.
Konser ve müzik yasaklarının yeniden gündeme gelmesi aslında 2020’de COVID-19 salgınıyla başlamıştı. Fakat müziğe dair yasak ve kısıtlamalar dönemi, diğer önlemlere nazaran pandemi etkilerinin azalması ile son bulmadı. 2022 başlarında gevşetilen kısıtlamaları, bu sefer keyfi iptaller takip etti. Gece canlı müzik yasağı ise ancak Haziran 2023’te kaldırıldı.
Fakat yaşanan kısıtlama ve yasaklar bu festivallerle sınırlı değil. Kiğı Doğa ve Kültür, Çağdaş Fest, ODTÜ Bahar Şenlikleri, Yıldız Teknik Üniversitesi Şenliği de bu sırada gerçekleştirilemeyen festivaller arasında.
Ben duydum ve duyuyorum, diğer insanlarda duymuş.
Davulcunun dinen hiçbir yanı yok. Uyanmak isteyenler alarmını kurup uyanıyor, konunun ezanla, çanla, seçim arabasıyla hiçbir alakası yok. Milletin dini inancına dil uzatacak değiliz, davulcu işi sadece eski zamanlarda insanları kaldırmak için yürütülen bir sistemdi. Müslüman olup da davulcuyu gereksiz bulan insanlarda var, sizin mantığınızla bu insanlar ne oluyor o zaman? Dediğim gibi konuda sadece düşünceler paylaşılıyor.
''Kalkmasını istemem yıllardır geleneğimiz'' demek var, millete yargı çekmek var, ülkenin bir bitmeyen sorunu bu...
Ezan meselesi ile de konunun alakası yok. Arz/talep olan her şey gelebilir, Budist tapınağı isteniyorsa o da yapılır, Hristiyan nüfus için kiliseler var çünkü inanç özgürlüğü var. Yani ezana kimse karışmıyor farklı farklı yerlere çekiyorsunuz sadece.
Sizin mantıkla o zaman İstiklal Marşı da kalkmalı çünkü sabahın köründe okullarda bağıra bağıra söyleniyor ve hoparlöre veriliyor ses. Uyuyan uyanıyor. Hasta olan uyanıyor. Türk olmayan uyanıyor. Zaten artık isteyen telefondan alarm da kurar youtube'dan İstiklal Marşını da açıyor. Sizin kafa bu.
Arabalardan hoparlörler de kalksın.
Seçim arabaları da kalksın.
Egzoz da kalksın.
Ses telleri de kalksın.
İstiklâl Marşı bu ülkenin Milli marşı. Sen arap ve islam kültüründen bahsediyorsun. Burası islam ülkesi değil. O kültürü yaşamak isteyen dininin dediği gibi gitsin islam'ın olduğu yere. Ben diyanette kapansın istiyorum imam hatiplerde. Dini kurumların kalanı da.
Kalkması gerekiyor. Pazar gecesi uyku sersemi halimle az daha camı açıp davulcunun anasından başlayacaktım. Saçma sapan bir olay. Rahatsızlık verdikleri yetmiyormuş gibi bir de her sene gelip para da istiyorlar. Kapıyı açmazsan ertesi gün gelip bir kez daha kapıyı çalıyorlar. Net bir şekilde kaldırılması şart.