Raspberry Pi vs GoodByeDPI

anilx

Yetkin
İnternette iki farklı videoya denk geldim. Raspberry Pi kullanarak bir internet denetleyici oluşturup, hem reklamları engelleyebileceğimizi hem de DNS ekleyerek VPN benzeri bir sistemle yasaklı sitelere erişebileceğimizi anlattılar.

Bu konuda iki sorum olacak:
  1. Bu VPN sistemi, klasik bir proxy gibi Almanya'daki bir sağlayıcı üzerinden mi çalışıyor, yoksa doğrudan kendi Raspberry Pi cihazımız üzerinden bir VPN Tune'li mi oluşturuluyor?
  2. Sizce bu yöntem, GoodbyeDPI ve OpenWrt gibi çözümlerden daha etkili olabilir mi?
@Recep Baltaş hocam, sizin de değerli görüşlerinizi duymak isterim.

Kendi elimizdeki cihaz ile yine kendi internetimizden proxy tunel açacak isek ek cihaz kullanmanın ne mantığı kalıyor ki?

Kaldı ki Raspberry Pi bazen bulunamayan bir cihaz. Elimde 4 (400) modeli var ve bulana kadar yaşadığım zorlukları hatırlıyorum. Gelen geçen site stok yok diyordu.

Bence böyle fanteziler ile uğraşmak yerine direk ucuz OpenWRT destekleyen modem bakmak gerek. Yanlış mıyım?

1. DNS ve VPN farklı şeyler. Raspberry Pi için NextDNS gibi bir hizmet kuruluyorsa bazı operatörlerde Discrod'un açılmasını sağlayabilir. Ama Sansüronline kullanılıyorsa Raspberry Pi içine Zapret kurması gerekir.
  2. Raspberry Pi içine de OpenWrt kuruyor olabilir açıkçası ama dediğim gibi ISS'de DPI varsa Zapret benzeri bir Anti-DPI çözümü şart.

Kontrol ettim. OpenWRT, arm64 mimarisi imaj yayınlamış. Yani kuruluyor. Ama tek Ethernet soketi olduğunu düşünürsek mantıksız. Zaten cihaz ile beraber gelen Raspbery Pi OS, Debian tabanlı bir işletim sistemi. Mantıklı olsaydı zabreti kurmuştuk bile. Bence arkadaşın yapacağı en iyi çözüm OpenWRT destekli modeme yönelmek. Raspberry Pi bu amaç için hiç mantıklı görünmüyor.

Raspberry Pi ile uğraşmak yerine openwrt destekleyen bir modem almak daha mı mantıklı sizce?
@Recep Baltaş,

@Hasan Merkit, https://app.hb.biz/05IpMdInSLhb bu modem yeterli olur mu?

Son düzenleyen: Moderatör:
Raspberry Pi ile uğraşmak yerine openwrt destekleyen bir modem almak daha mı mantıklı sizce?
@Recep Baltaş,
Tabiki de daha mantıklı. Bir kere Raspberry Pi'nin tek Ethernet portu var. Birini WAN yapayım desen LAN için çıkışın kalmaz. Kaldı ki bu cihazda kullanabileceğin bir çok farklı alandan da vazgeçmiş oluyorsun. Bunu muhtemelen de pek yapan olmadığı için destek konularında kaynak bile bulamazsın.

Modem için bir şey diyemem pek hâkim değilim. Ama yanlış hatırlamıyorsam Techolay Youtube anasayfama bu konuyla ilgili video düşürdü. Youtube'deki Techolay kanalına bir göz at bence. Videoyu izlemedim ama muhtemelen orada işine yarar bilgiler vardır. Forumda da daha önce destekli modem soranlar vardı.

O kadar bütçen varsa bunu alman çok daha iyi olur openwrt destekliyor ve donanım olarak çok daha güçlü.

Konuyu yeni gördüğüm için yazma gereği duydum. Raspi 5 ile SNI ve DPI tabanlı siteleri Zapret+DoH ile engelleri sorunsuz aşıyorum. Router yerine Raspi ile bunu yapmak bana göre çok mantıklı nedeni ise donanımı bütün routerlardan daha güçlü bir kere. Raspi'de tek 1GBPS dahili ethernet portun üzerine UGreen 2.5GBPS RTL8156BG çipli USB'li ethernet adaptörü aldım (1GBPS hız destekli ASIX veya Realtek marka diğer model çipli adaptör de olur). Raspi'nin içine OpenWRT kurdum Zapreti de içine kurdum. Asus router'ımı access point yaptığımda cayır cayır Türk Telekomun engellediği her şeye sorunsuz giriyorum. Asus RT-AX86U kullanıyorum, Merlin firmware kurulu içinde ama ona Zapret kurmayı başaramadım.

Raspi'nin WAN ayarını PPPoE yaptığımda ve Asus routerım ''Access Point'' modundayken Zapret sorunsuz çalışıyor. Bendeki 8GB Raspi 5 modeli ama Raspi 4 veya Raspi 5 OpenWRT için 2GB veya 4GB ram'li modelleri kesinlikle yeterli.
Çalışan bağlantı şekli: ONT->Raspberry Pi 5 (WAN: PPPoE, router modunda)->Asus Router (Access Point modunda) zapret bütün cihazlarda çalışıyor.

Asus router'ımın WAN ayarını PPPoE yaptığımda ve Raspi'yi Asus router'ımın LAN portuna takıp Raspi'nin WAN ayarını Asus router'ımdan IP alacak şekilde DHCP seçtiğimde internet Raspi'ye gelse bile telefonumun WiFi yönlendiricisini Raspi olarak ayarladığımda Zapret o cihazda engelli siteleri bu bağlantı şekliyle açmıyor.
Benim aklımdaki bağlantı tipleri
1. ONT->Asus Router (WAN: PPPoE, Router modunda)->Raspberry Pi 5 (WAN: DHCP, Asus'un LAN portuna bağlı).
2. ONT->Asus Router (WAN: PPPoE, Router modunda)->Raspberry Pi 5 (WAN: DHCP, Asus'un LAN portuna bağlı)->Başka router Access Point modunda Raspi'nin Bridge modunda çalışan LAN portuna bağlı iken yine Zapret çalışmıyor.
Bu dediğim bağlantı türünü çözebilirsek ya da bilen birisi tarafından rehber haline gelir ise PPPoE'sini bulamayan kullanıcılar ya da VDSL kullananlar da faydalanabilir diye düşünüyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…