Çözüldü Raspberry Pi Zero 2W ''unable to connect to socket'' hatasi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan vanillamint
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 26
  • Görüntüleme Görüntüleme 1B
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
7
Merhabalar. Pi 02W'ye uzaktan Windows bir PC uzerinden baglanmaya calisiyorum TigerVNC Viewer ile ancak maalesef baglanamiyorum. Her baglanmaya calistigimda ''unable to connect to socket: No connection could be made because the target machine actively refused it. (10061)'' hatasini aliyorum. VNC server, Pi ayarlarindan acik, user sifrem ve ismim belirlenmis durumda, internet bagli, PuTTY uzerinden SSH baglanti bile kurabiliyorum, butun paketler guncel, ama ona ragmen baglanamiyorum. IP ile denesem de girmiyor, IP sonuna :1 eklesem de. Yardimci olabilecek varsa cok sevinirim.

En guncel Raspberry Pi OS 32 bit Bookworm imajini kullanmaktayim.

Çözüm
Maalesef, o klasor de yok.

Çok ilginç, en azından onun olmasını beklerdim. Dokümanda sadece /var/log ve ~/.vnc klasörleri görünüyor varsayılanlar olarak.

Belki daha hiç çıktılamamıştır.

En son VNCServer Virtual'u calistirmaya calistigimda zaten calisiyor tarzinda bir sey demisti kendisi, bilemiyorum.

Aynen, o çalışıyor gibi duruyor. vncserver-virtual görünüyor netstat'ta.

İnternette TigerVNC ile ilgili araştırma yapıyordum.

Sanırım siz TigerVNC'yi kullanıyorsunuz ya, Pi tarafında da TigerVNC'nin sunucusunu kurmanız gerekiyor. Şu an yalnızca RealVNC'nin sunucusu çalışıyor ve bu yüzden TigerVNC'nin istemcisini kullanamıyor olabilirsiniz.

TigerVNC sunucusu kurulum dokümanı paylaşayım:

Buradaki Install TigerVNC kısmına bir göz atabilir misiniz?

Ben burada tek tek açıklayayım:
  1. sudo apt install tigervnc-standalone-server komutuyla sunucuyu yükleyin.
  2. /etc/tigervnc/vncserver-config-mandatory konumunda TigerVNC'nin configi yer alıyor. Bunu bir editörle açın, örneğin nano: sudo nano /etc/tigervnc/vncserver-config-mandatory.
  3. Aşağılarda #$localhost = "no"; diye bir satır görecek olmalısınız. Önündeki # yorum sembolünü kaldırın ve dosyayı kaydedip çıkın.
  4. Şifre belirlemek için sudo tigervncpasswd komutunu çalıştırın, en az 6 karakter olması gerekiyormuş.
  5. tigervncserver komutuyla artık sunucuyu çalıştırabiliyor olmalısınız. Sizden belirlediğiniz şifreyi isteyecek ve ardından çalışınca çalıştığı portu söyleyecekmiş.
Sunucuyu çalıştırabilirseniz tekrar bir netstat ekran görüntüsü paylaşır mısınız?
Şu GitHub issue'sunda işe yarayabilecek bir yorum buldum:

Ubuntu Zesty'de TigerVNC için varsayılan ayar -localhost yes imiş ve bu da sunucunun 127.0.0.1:5901 -port 5902 falan da olabilir- adresinde dinlemesine neden oluyormuş. Bunun kontrolü sudo netstat -tpln komutuyla yapılabilirmiş. vncserver -localhost no komutunu çalıştırmak sorunu çözmüş. Ne var ki burada sorunun kaynağını da nasıl çözüldüğünü de pek anlayamadım.

Siz Ubuntu yerine Windows kullanıyorsunuz ve ayrıca sanki localhost ile de işiniz yok gibi, emin değilim.

Sizin benden daha iyi anlayacağınızı düşünüyorum bu söylenenleri. : )

Son düzenleme:
Localhost no komutunu denemistim, bu haliyle mi denedim emin degilim ama ise yaramamisti. Port 5901 ve 5902'yi deneyecegim, netstat -tpIn'e de bakarim.
Siz Ubuntu yerine Windows kullanıyorsunuz ve ayrıca sanki localhost ile de işiniz yok gibi, emin değilim.
VNC gibi seylerde kolay baglanti icin kullaniliyordu localhost sistemi sanirsam, o yuzden isim olabilir yani.
Sizin benden daha iyi anlayacağınızı düşünüyorum bu söylenenleri. : )
Estagfurullah, tesekkur ederim : )

Port 5901 ve 5902'yi deneyecegim, netstat -tpIn'e de bakarim.

Bu localhost:5901/2'de dinleme olayı soruna yol açıyormuş diye anladım yani sorunun çözümü değil galiba.

VNC gibi seylerde kolay baglanti icin kullaniliyordu localhost sistemi sanirsam, o yuzden isim olabilir yani.

Anladım. Siz localhost üzerinden değil de gerçek manada uzaktan (farklı bir ağ üzerinden) bağlanmaya çalıştınız diye anladım nedense, öyleyse bir alakası olmadığını düşünmüştüm.

Raspberry Pi forumunda bir konuya rastladım ancak yerelleştirme yapmak için çok fazla içerik mevcut. : D

Birisi TigerVNC kullanarak Bookworm'a, ancak bir kullanıcı giriş yapmışken bağlanabiliyormuş ve bu zorunluluğu ortadan kaldırmak istiyormuş.

Siz, Pi'a giriş yapmışken bağlanmayı denediniz mi?

Son düzenleme:
Birisi TigerVNC kullanarak Bookworm'a, ancak bir kullanıcı giriş yapmışken bağlanabiliyormuş ve bu zorunluluğu ortadan kaldırmak istiyormuş.

Siz, Pi'a giriş yapmışken bağlanmayı denediniz mi?
Once PuTTY'den SSH ile Pi'a baglanip, kullanici girisi yapip, oyle VNC ile baglanmayi deniyorum. Yani giris yapmis oluyorum zaten sanirsam.

Siteden siteye atladım, bayağı bir bakındım. Şuna bir bakabilir misiniz?
Bu sorunu dusunmeniz ve arastirmaniz bile hos, tesekkurler.
Direkt sudo raspi-config komutundan sistem ayarlarindan yaptim dediginizi ve evet yeniden baslatmami istedi. Baslattim, tekrar denedim, ama ona ragmen olmadi. IP ile de denedim, 5902 portuyla de denedim, direkt hostname ile de denedim, ama maalesef. Buna ek olarak ustte sudo netstat -tpln komutunu deneyecegimi soyledim. Denedim, ciktida orada yazan IP ve port ile de giris yapmayi denedim ancak ayni hata maalesef.

Aynı issue altında bir başka yorumda -localhost no ayarına rağmen aynı hatayla karşılaşan bir kullanıcıya rastladım:

I just noticed that this was somehow because vnc was running on "display"? :2 and not :1, and this was because of some files in /tmp/ namely (.X11-unix and .X1-lock) after deleting them the vncserver spawned at :1 and it worked!

vncserver, ekran (?) :1'de değil :2'de çalışıyormuş, /tmp dizininin altındaki .X11-unix ve .X1-lock dosyaları yüzünden. Bu dosyaları sildikten sonra herhalde vncserver -localhost no komutunu tekrar çalıştırmış ve :1'de çalışmış. Bu :1/:2'nin nerede görüldüğünü veya ne demek olduğunu pek anlayamadım açıkçası.

Kullanıcı, bu dosyaları silmeden önce vncserver -localhost no komutunu çalıştırınca şu uyarı mesajıyla karşılaşıyormuş, siz de bir kontrol edebilirsiniz dilerseniz:

Kod:
Warning: User-PC.localdomain:1 is taken because of /tmp/.X11-unix/X1
Remove this file if there is no X server User-PC.localdomain:1

Pi'ı elime alıp internette gördüğüm her şeyi deneyesim geldi, çok sinir bozucu bir noktaya vardı bu iş. : D Hiçbir şey işe yaramıyor.

127.0.0.1:2'ye baglanmayi da denedim simdi, ancak maalesef olmadi. Dedigi dosyalari da SSH ustunden, masaustu ortamsiz sekilde sadece kodla silmek cok ugrastirir diye dusunmekteyim, calisacagina da umidim pek kalmadi acikcasi.

Pi'ı elime alıp internette gördüğüm her şeyi deneyesim geldi, çok sinir bozucu bir noktaya vardı bu iş. : D Hiçbir şey işe yaramıyor.
Benim de butun hevesi kirdi goturdu acikcasi. Isterseniz siz de bir deneyin ayni OS'i kullanarak.

Ben OS'i yazdirirken, RPImager uzerinde SSH acmistim, saat tarih ayarlamistim ve kullanici olusturmustum. Acaba bunlardan mi kaynakli diye dusunmedim degil ama bence daha az sorun olmali bu sekilde mantiken, zira Pi acilinca direkt kullanici hazir sekilde basliyor bu sekilde yaptigim icin.

/var/log/ dizininde bir şey var mı? vncserver-XXX.log diye bir dosya oluşmuş olması lazım. Artı olarak port forwarding yaptıysanız ISS tarafından da bilgi alabilirsiniz. Buna benzer bir sorunu TurkNet tarafından alıyordum, durumu izah ettim bir ayar yaptılar ardından port açıldı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…