RAM'lerimin daha serin çalışması için ABS plastikten üretilmek üzere anakarta bağlanabilen bir fan adaptörü tasarlayacağım. Linkini attığım fanı anakarttaki 4 pin kasa fanı slotuna takabilir miyim? Takabilmem için nasıl bir modifikasyon yapmam gerekir? Aynı boyutlarda uyumlu bir fan bulabilir miyim?
RAM'lerimin daha serin çalışması için ABS plastikten üretilmek üzere anakarta bağlanabilen bir fan adaptörü tasarlayacağım. Linkini attığım fanı anakarttaki 4 pin kasa fanı slotuna takabilir miyim? Takabilmem için nasıl bir modifikasyon yapmam gerekir? Aynı boyutlarda uyumlu bir fan bulabilir miyim?
Evet, takılır. Sadece kabloların ucunu kesip, anakarttaki 4 pin fan soketine uyacak şekilde bir konnektör takman lazım. Fan 2 kablolu. Yani fan her zaman tam hızda çalışır, hız kontrolü veya devir takibi olmaz. Sesli çalışır yüksek ihtimalle. Noctua modellerine bakabilirsin.
RAM'lerimin daha serin çalışması için abs plastikten üretilmek üzere anakarta bağlanabilen bir fan adaptörü tasarlayacağım. Linkini attığım fanı anakarttaki 4 pin kasa fanı slotuna takabilir miyim? Takabilmem için nasıl bir modifikasyon yapmam gerekir? Aynı boyutlarda uyumlu bir fan bulabilir miyim?
Modifikasyona gerek yok ekstra erkek-dişi jumper kablo al oluyor, ben öyle LED bağlıyordum. Yaptığın şeye gelirsek eğer RAM'leri kasalarından söküp soğutma bloku koymazsan plastiğe fan tutmanın hiçbir anlamı yok ki o fanların asıl amacı da bu değil zaten. Biz bu fanları genelde step motorların sürücülerini soğutmak için kullanıyoruz RAM'ler üzerinde çok verimsiz olur. 3D baskı ile RAM'leri kapatacağına pasif soğutma ile kasa fanlarını kullansan daha mantıklı.
Modifikasyona gerek yok ekstra erkek-dişi jumper kablo al oluyor, ben öyle LED bağlıyordum. Yaptığın şeye gelirsek eğer RAM'leri kasalarından söküp soğutma bloku koymaşsan plastiğe fan tutmanın hiçbir anlamı yok ki o fanların asıl amacı da bu değil zaten. Biz bu fanları genelde bipolar motorların sürücülerini soğutmak için kullanıyoruz çok verimsiz olur RAM'ler üzerinde. 3D baskı ile RAM'leri kapatacağına pasif soğutma ile kasa fanlarını kullansan daha mantıklı.
Shroud kanalı şart soğutma blokları da olmalı ayrıca 40mm fanla olmaz ya sizin de dediğiniz gibi 80 belki kurtarır. Ben kendi yazıcıma sessiz çalışsın diye taktım bunları bendekiler statik bile çalışmıyordu onlar bile 8 CFM falandı. Noctua olanlarda shroud ile işe yarıyor yoksa çok bir etkisi yok. Shroud olmadan RAM alanındaki ortam ısısı ne kadar değişse de çip ısısı sabit kalıyor.
Shroud kanalı şart soğutma blokları da olmalı ayrıca 40mm fanla olmaz ya sizin de dediğiniz gibi 80 belki kurtarır. Ben kendi yazıcıma sessiz çalışsın diye taktım bunları bendekiler statik bile çalışmıyordu ayrıca onlar bile 8 CFM falandı. Noctua olanlarda shroud ile işe yarıyor yoksa çok bir etkisi yok. Shroud olmadan RAM alanındaki ortam ısısı ne kadar değişse de çip ısısı sabit kalıyor.
Zaten inceliğinden iyi bir şey olmadığı belli. Yazıcı için geliştirilme yapılacaksa Noctua'dan şaşmamak lazım bana göre. Şu ELEGOO'nun arka fanlarını söküp atacağım.
Ramleri kapatmaktan ziyade şu tarz bi tasarım gerekiyor zaten çünkü thermal right phantom spritin bloğu ve fanı ramleri kapatıyor bende kasanın üstünden küçük bir fan soğumaya yardımcı olur gibi düşünmüştüm sanırım sizin arkadaşınız da benzer bir şey yapmış. (kasam akasa venom lx o yüzden kasanın üstüne direkt fan takabilirim ama bu da işlemci önündeki havayı türbulansa sokar ve işlemci iyi soğuyamaz endişesi yaşıyorum)
RAM'leri kapatmaktan ziyade şu tarz bir tasarım gerekiyor zaten çünkü thermal right Phantom Sprit'in bloku ve fanı RAM'leri kapatıyor bende kasanın üstünden küçük bir fan soğumaya yardımcı olur gibi düşünmüştüm sanırım sizin arkadaşınız da benzer bir şey yapmış. (kasam Akasa Venom LX o yüzden kasanın üstüne direkt fan takabilirim ama bu da işlemci önündeki havayı türbulansa sokar ve işlemci iyi soğuyamaz endişesi yaşıyorum)
RAM'leri kapatmaktan ziyade şu tarz bir tasarım gerekiyor zaten çünkü thermal right Phantom Sprit'in bloku ve fanı RAM'leri kapatıyor bende kasanın üstünden küçük bir fan soğumaya yardımcı olur gibi düşünmüştüm sanırım sizin arkadaşınız da benzer bir şey yapmış. (kasam Akasa Venom LX o yüzden kasanın üstüne direkt fan takabilirim ama bu da işlemci önündeki havayı türbulansa sokar ve işlemci iyi soğuyamaz endişesi yaşıyorum)
40mm takacaksan işlemci önündeki havayı çekecek hava akışı zaten yok. 120-140'lık fan onun oluşturacağı türbülansı fark etmez bile yapacaksan dediğim gibi şöyle bir yol izle RAM'leri komple kapat kendi orijinal kasalarını da sök ve şu işlemi uygula böylece tünel etkisi yaparsın alttan hava alacağı içinde ayrı bir yol oluşur gerçi bu sefer de ekran kartından gelen sıcak havayı çekersin tersini de yapabilirsin bu yüzden.
40mm takacaksan işlemci önündeki havayı çekecek hava akışı zaten yok. 120-140'lık fan onun oluşturacağı türbülansı fark etmez bile yapacaksan dediğim gibi şöyle bir yol izle RAM'leri komple kapat kendi orijinal kasalarını da sök ve şu işlemi uygula böylece tünel etkisi yaparsın alttan hava alacağı içinde ayrı bir yol oluşur gerçi bu sefer de ekran kartından gelen sıcak havayı çekersin tersini de yapabilirsin bu yüzden.
Özel olarak böyle tünel vb için alanım olsa dediğiniz denenebilirdi şimdilik sağda olan üst fanı (fotoğrafta söküktü ama 6 yıldır oradaydı) sol tarafa taşıyacağım fan çok yetersiz kalırsa yeni bir fanla şansımı deneyebilirim. Keşke viper gereksiz ışıklar yerine daha çok bakır soğutucu koysaydı