Anladım hocam teşekkür ederim yardımınız için bende bu görüntüyü gördükten sonra parlak wolede karar verdim. Şu anda parlak qd OLED kullanıyorum ama parlak wolede geçeceğim sırf şu siyahların mor olmaması için. İkisi de parlak ama woled de morlaşma yok çok ilginç neden öyle acaba morlaşma olmuyor?
Sorduğunuz sorunun cevabı:
Woled: Bu monitörlerde renk oluşturmak için renk filtresi kullanılır. Bu şöyle çalışıyor, arkada beyaz bir ışık var ve siz bu beyaz ışığın içindeki kırmızı/mavi/yeşil renkleri filtre ile ayırıyorsunuz.
Qd: Burada olay çok benzer ama temel bir fark var. Quantum dotlar beyaz bir ışığın içindeki kırmızı/mavi/yeşil ışığı ayırarak ışık yaymaz. Quantum dotlar, arkadaki ışığın tüm enerjisini emer, kendisi yeni bir ışık üretir. Yani var olan ışığı önce enerjiye sonra tekrar ışığa çevirir. Bu sayede daha tutarlı, daha canlı ve daha parlak renkler elde edebilir. Şu anki qd-OLED monitörlerde arkada beyaz ışık yoktur, arkada mavi ışık vardır)
Eğer monitöre arkadaki ışık kaynağından farklı bir ışık vuracak olursa, istenmeyen şekilde bu quantum noktalar aktifleşebilir. Bu gündüz monitöre ışık vurduğunda görülen pembeliğin sebebi.
Qd-OLED monitörlerde polarizer yoktur, bundan dolayı kamerayla bunları çekmek çok zordur, kamerayla amatör çekim yapıldığında kırmızı bir renk var mış gibi gözükür. Qd-OLED monitörler, eğer bu dış ışıktaki pembelik çok büyük sorun olmayacaksa woled panellere göre çok çok daha üstündürler. Woledin avantaj olarak anlatılan parlaklığı yalnızca beyaz parlaklığıdır, qd-OLED monitörler renk parlaklığında woled e kıyasla 2-3 kat daha parlak renkler verir.
Woled monitörleri HDR için kalibre etmek de çok zordur, yazılar da daha kötü gözükür.
Not: Alıntıdır, bunun araştırmasını kendim yapmamıştım.