Bende sizi hatırlıyorum hocam
bende XG27UCDMG almak istiyorum ama DP 2.1 değil o düşündürüyor.
Hocam bakın ben size söylüyorum. 2 tane önemli nokta var.
Birincisi parlaklık. Benim gözlerim çok yüksek parlaklığa gelemiyor ve %50 parlaklıkta kullanıyorum ve HDR çok nadir açıyorum.
İkinci nokta True Black Glossy olayı çok abartıldı. Benim monitörüme ışık direkt olarak gelmiyor. Odanın sarı ampülü yandığında da kesinlikle morlaşma vs. yok. Sonuçta o ekran WOLED istedikleri kadar kaplama değiştirsinler QD-OLED her türlü üstün genel manada.
Yani adamlar bir video çekmişler YT üzerinde, işte QD-OLED ve o True Black ekrana direkt hem gün ışığı hem de ışık yansıtıyorlar, sonra WOLED daha iyi. Hiç kimse böyle bir senaryoda kullanmıyor monitörü zaten. Yani kim eline LED alıp ekrana tutuyor? En kötü gündüz perde çekilir ki, ben perde bile çekmiyorum. Şimdi bir de mesela 2K Tandem WOLED çıktı, artısı ne? Daha az ısınıyor evet ve daha parlak.
Ben parlaklık istiyor muyum? Hayır. Kaliteli ASUS ROG modellerinin OLED Care özellikleri zaten OLED yanmaması için gayet de yeterli.
Şimdi Display Port 2.1 mevzusuna geleyim. Zaten default olarak DSC açık ve 4K 240Hz'i direkt olarak, görüntüde kayıp olmadan alabiliyorsunuz.
Eğer bana ille fark var mı diye soruyorsanız; PG27UCDM kullanan ve yurt dışına içerik üreten arada da oyun oynayan bir arkadaşımla yan yana bağladık iki bilgisayarı aynı oyunlara girdik. Aynı ekran kartını taktık (5090-onda iki adet var). Hiç bir fark oluşmadı. Alt + Tab atınca öyle siyah ekran felan yok. O siyah ekran oyuna özel olabiliyor ama oynadığım hiç bir hikayeli oyunda bunu yaşamadım mesela.
Yani ben de aman yeaaa diyip XG27UCDMG'yi almadım. PG27UCDM de alabilirdim, çok şükür durumum var. Ancak Dolby Vision ve DP 2.1 bana gereksiz geldi. Zaten şöyle düşünün eğer DP 1.4 sorunlu olsa ASUS ve MSI gibi markalara bu cihazlara yatırım yapıp 240 Hz çıkartırlar mı hocam?
Yani o kadar AR-GE süreci, test süreci vs. var. DSC de kayıp yok emin olabilirsiniz. Eğer kayıp varsa da insan gözü kilitlendiğinde bile bu farkı göremiyor. DP 2.1 için sırf durumum var diye de paramı çöpe atmam. Durumum var ama zengin değilim, orta gelirliyim ve param kıymetli. Samsunglar'da öğrenci indirimi var ama mat ekran istemediğim için almadım.