Bir süredir masaüstü sistem almayı düşünüyordum fakat yaşanan bir gecikme sonrası biraz daha detaylı analiz yapma fırsatım oldu ve kararsız kaldım. Sizlerin de görüşünü almak istiyorum.
Mevcut sistemim:
Acer Nitro 5
Ryzen 7 6800H
RTX 3070 Ti Laptop (150W)
32 GB DDR5 4800 MHz
512 GB NVMe SSD (1TB Samsung 970 Evo Plus da kendim ekledim)
Laptopu yaklaşık 2 yıldır kullanıyorum. Termal macun hiç değişmedi. CPU Boost kapalıyken sıcaklıklar gayet iyi (75–80°C civarı), fakat Boost kapalı olduğu için bazı oyunlarda takılma / GPU kullanımının %70–75 civarında kalması gibi sorunlar yaşıyorum.
Almayı düşündüğüm masaüstü sistem:
Ryzen 5 7500F
RTX 5060 Ti 16 GB
16 GB DDR5 6000 MHz
A620 anakart (incehesap'tan indirimle Colorful B650M Plus v15 Wifi almıştım)
Bu sistemi yaklaşık 44.000 TL civarına almıştım fakat kargo geciktiği için henüz teslim almadım ve iade etme şansım var.
Kafamı karıştıran nokta:
Detaylı baktığımda:
Oyun performansında RTX 5060 Ti, RTX 3070 Ti laptopa göre çok büyük bir sıçrama sunmuyor
Asıl fark 16 GB VRAM
CPU tarafında masaüstü daha stabil ama oyunlarda fark çok uçuk değil
Buna karşılık laptop için:
PTM7950 ile termal yenileme yapmayı
CPU Boost'u sınırlı şekilde açmayı (tam kapalı değil)
Biraz undervolt ile hem sıcaklığı hem takılmaları azaltmayı düşünüyorum.
Bu şekilde laptopu 1–2 yıl daha rahat kullanabileceğimi düşünüyorum.
Kullanım senaryom:
Oyun (1080 ağırlıklı ama ileride 1440P'ye geçmeyi düşünüyorum)
AI / Stable Diffusion / ComfyUI gibi işler (video üretimi çok yoğun değil, gerekirse online servis de kullanabilirim)
Sizce:
RTX 3070 Ti Laptop → RTX 5060 Ti 16 GB masaüstü mantıklı bir geçiş mi?
Yoksa iade edip laptopu PTM7950 + doğru ayarlarla optimize etmek daha mı mantıklı?
Sadece VRAM için masaüstüne geçmeye değer mi?
Uzun vadeli fiyat/performans ve mantık açısından böyle bir geçiş mantıklı mı yoksa iade işlemini parçalar elime geldikten sonra başlatmalı mıyım? (Herhangi bir kurulum veya kutu/ürün hasarı yok. Hatta gelen parçaların çoğu kargo kutusunda duruyor, kontrol ettikten sonra geri koydum diğer parçaları beklerken.)
3070 hala gayet güçlü ama 8GB VRAM kartı çok dizginliyor. Bence 16GB VRAM'e geçmek mantıklı olur. Sistem fiyatı ve parçaları tartışılır/tartışılmaz onu bilmiyorum. Güncel piyasadan çok haberim yok.
Notebook bana göre çok daha çabuk yıpranıp piyasada yok olup gidiyor. Özellikle ilerleyen yıllarda satmaya kalkarsanız fiyat olarak üzücü bir değer düşüşü yaşatacaktır. Notebook'a donanım güncellemesi yapamama gibi bir dezavantaj da var tabi. Masaüstü her koşulda daha esnek, taşınabilirliği hariç.
3070 hala gayet güçlü ama 8 GB VRAM kartı çok dizginliyor. Bence 16 GB VRAM'e geçmek mantıklı olur. Sistem fiyatı ve parçaları tartışılır/tartışılmaz onu bilmiyorum. Güncel piyasadan çok haberim yok.
notebook bana göre çok daha çabuk yıpranıp piyasada yok olup gidiyor. Özellikle ilerleyen yıllarda satmaya kalkarsanız fiyat olarak üzücü bir değer düşüşü yaşatacaktır. Notebook'a donanım güncellemesi yapamama gibi bir dezavantaj da var tabii. Masaüstü her koşulda daha esnek, taşınabilirliği hariç.