inters0

Uzman
Selam, ASUS TUF A16 (RTX 4050, Ryzen 7445HS, 32 GB RAM, 512 GB SSD) laptop kullanıyorum. Cihaza geçenlerde temiz format attım, Windows 11 Home kurdum. Ardından Windows Update ve MyASUS üzerinden bütün güncellemelerini yaptım. Ekstra olarak NVIDIA App veya AMD driver güncelleyici indirip güncellemedim. Çünkü formattan önce arada AMD dahili ekran kartı (işlemci tabanlı) crash uyarısı çıkıyordu ve NVIDIA App'te bazı problemler yaşıyordum.

Sorunum şu; aslında bu formattan önce de vardı, biraz iyileşme var ama hala devam ediyor denilebilir. Bazı oyunlar tam akıcı gibi değil. Bu hem genel bir durum (oyuna göre genel bir akıcılık hissiyatı kaybı var) hem de özellikle FPS düşmelerinde artıyor. Mesela ekranım 144 Hz olduğu için 144 FPS alıyorken problem yok ama FPS değeri 144-130 arasına düştüğü zaman önce hafif bir drop yiyorum, ardından ise akıcılık kayboluyor. 100 FPS'in altına düştüğü anda ise oyun direkt kasıyor gibi.
Ayrıca mikro yırtılmalar var. Mesela bir duvarın köşesine bakıyorum, fareyi sağa sola kaydırdığımda o köşede bazı yırtılmalar fark ediyorum.

Bütün bu sorunları nasıl çözebilirim?

Oynadığım oyunlar;
Minecraft Java/Bedrock, Roblox, GTA San Andreas.

Ayrıca aşağıdaki fotoğrafları hiçbir ayarı değiştirmeden doğrudan çektim. NVIDIA Control Panel'de GPU modu “Otomatik” olarak seçiliydi. Sadece G-Sync menüsünü açabilmek için geçici olarak “Yalnızca NVIDIA GPU”yu seçtim, G-Sync menüsünün fotoğrafını aldıktan sonra tekrar “Otomatik” moda geri döndüm. Bilginiz olsun. Başka gerekli SS varsa belirtebilirsiniz.

Ekran görüntüsü 2026-04-23 220831.webp

Ekran görüntüsü 2026-04-23 221001.webp

Ekran görüntüsü 2026-04-23 221215.webp

@Cruslan hocam sizin bir tavsiyeniz olurmu?

Windows 11 IoT Enterprise LTSC yukledim. Windows, Store, NVIDIA App ve AMD guncellestirmelerini official sitelerden programlarini yukleyerek yaptim. Bir nebze daha iyi ama hala tam istedigim akicilik yok.

Son düzenleme: