Merhaba arkadaşlar. Sistemimde MSI GTX 1660 Super Gaming X ekran kartı mevcut. Fakat artık yetersiz gelmeye başladı. Özellikle de Cyberpunk 2077 ve Control gibi oyunlarda istediğim performansı alamıyorum. Control yaklaşık 45-50 FPS veriyor, Cyberpunk ise 30-40 FPS veriyor. Her iki oyunu da Arch Linux altında Wine/Proton ile test ettim bu arada.
Ayrıca kartım RTX olmadığı için Ray Tracing açınca FPS dibe çakılıyor. Ek olarak DLSS imkanı da yok. O yüzden ekran kartımı değiştirmek istiyorum.
İlk aklıma gelen kartlar RTX 4070 ve RTX 4070 Super. Mevcut kartım Gaming X olduğu için yine Gaming X almak istiyorum. O yüzden şu iki karttan birini düşünüyorum:
Orta-Üst seviye bir sistem diziyorsanız 5000 serisini bekleyin tabii. Lakin F/P dengesini göz ediyorsanız 4070S tercih edebilirsiniz. Ayrıca piyasada daha uygun 4070S'ler var. MSI diye fazla ödeme yapmayın.
Orta-Üst seviye bir sistem diziyorsanız 5000 serisini bekleyin tabii. Lakin F/P dengesini göz ediyorsanız 4070S tercih edebilirsiniz. Ayrıca piyasada daha uygun 4070S'ler var. MSI diye fazla ödeme yapmayın.
Mevcut kartım Gaming X olduğu için Gaming X'ten vazgeçmek istemiyorum. Çünkü OpenRGB ile kontrol etme özelliğini kaybetmek istemiyorum. Ayrıca hesaplı 4070 ve 4070 Super'ler ısınıyor ve ses yapıyor. O yüzden kaliteli soğutmalı 4070/4070 Super istiyorum.
Ben yerinde olsam Ekran Kartı/Anakart/RAM/İşlemci ve o fazla kalabalık olan SSD'lerden çıkıp sistemi revize ederdim.
Ekran kartı ve SSD dışındaki parçaların ortalama ederi 7000TL civarında bana kalırsa, diğer parçaları da elden çıkardığında eline muhtemelen 12500-13000TL'lik bütçe geçecek.
O bütçede;
İşlemci olarak 7800x3D'yi, anakart olarak B650 Pro RS'i,CL30 2X16 RAM ve 2.elden temiz olarak 4070 Super öneririm.
Ben yerinde olsam Ekran Kartı/Anakart/RAM/İşlemci ve o fazla kalabalık olan SSD'lerden çıkıp sistemi revize ederdim.
Ekran kartı ve SSD dışındaki parçaların ortalama ederi 7000TL civarında bana kalırsa, diğer parçaları da elden çıkardığında eline muhtemelen 12500-13000TL'lik bütçe geçecek.
O bütçede;
İşlemci olarak 7800x3D'yi, anakart olarak B650 Pro RS'i,CL30 2X16 RAM ve 2.elden temiz olarak 4070 Super öneririm.
HDD asla istemiyorum, nefret ediyorum. Zaten 3.5 inç yuvaları da çıkarttım, kasada daha fazla kablolama alanı olsun diye. O yüzden doğrudan SSD'li bir sistem kullanmayı tercih ediyorum.
HDD asla istemiyorum, nefret ediyorum. Zaten 3.5 inç yuvaları da çıkarttım, kasada daha fazla kablolama alanı olsun diye. O yüzden doğrudan SSD'li bir sistem kullanmayı tercih ediyorum.
Zaten harici HDD var bende. 2 TB'lık Seagate Expansion var. Fakat onda da 100 küsür GB alan kaldı. O yüzden her şeyimi yedeklemem mümkün değil. HDD'de devasa bir Windows ISO arşivi var. 98'den XP'ye, 7'den 8.1'e, 10'dan 11'e (birçok ara Windows 10/11 sürümü ve bazı Insider yapıları da dahil) epey sürüm var. Hiçbirini de silmeye kıyamıyorum, sonradan tekrar bulamam diye. O yüzden harici HDD'deki her şey benim için kritik öneme sahip.
Çok fazla olmasındansa hepsini tek çatıda toplamak daha kolay olur diye düşünmüştüm hocam.
Bu arada dediğim anakartı,işlemciyi ve rami aldığınız zaman bütçeniz azalıyor bayağı. O sebeple 7800XT de düşünebilirsiniz 4070 Super yerine.