RTX 4080 ekran kartı besleme ve GPU kararlılık sorunu

Öncelikle herkese merhaba. Ben YouTube üzerinde oyun kanalıma hem içerik oluşturup hem de oluşturduğum içerikleri DaVinci üzerinden düzenliyorum. Yani hem kayıt hem render alıyorum.

2024 yılında aldığım ASUS ROG STRIX 4080, 3 ay önce Planet Crafter oynarken ara sıra ekran kapanıp sistem donmaya başladı. Monitörler siyah ekrana düşüyor, ekran kartı fanlarını kapatmıyor ama oyun arka planda oynamaya devam ediyor. Yani aslında sistem çalışıyor, ekran kartı işlemeye devam ediyor görüntüyü ama ekrana görüntü vermiyordu.

Büyük ihtimal oyundan diye düşünerek geçiştirdim konuyu. Aradan 3 ay geçti, her gün kayıt alıp oyun oynamaya, video oluşturmaya devam ettim bu sürede ve hiçbir sorunla karşılaşmadım. Akabinden geçen hafta Space Craft diye bir oyun aldım, video çekmek için kayıt aldığımda aynı Planet gibi aşırı ısınma ve ekran kapanma sorununu yaşadım. Kasayı servise götürdüm, tüm testleri yaptılar, sorun yok. FurMark vs. tüm testleri geçiyor. Dedim oyunda deneyelim, açtım o sorunlu oyunu, kapandı ekran 3-5 dakika sonra. Sorun ekran kartından dediler. Ekran kartım açıldı, sokuldu, beslemelerinde sorun var dediler. Beslemeler değişti ama hala kararsız çalışıyordu kart.

Bu süreçler serviste oluyor. Sonra servisten biz uğraştık ama kararlı hale getiremedik, kartı iade ediyoruz dediler. Tamam dedim. Sorunun kartın sürekli render ve kayıt alınmasından dolayı çipin decode encode yapan kısmının çok yorulması, arızalanması ve genel itibarıyla çipte stabilite bozukluğu olarak söylendi. Şimdi ben yeni bir 4080 aldım, aynı seri. Ne yapmam lazım? Bu kartı da aynı performansla kullanırsam bozulur mu? Tek ekran kartı ile oyun ve render almak zararlı mı? Gücüm şu an bir render sistem almaya yetmez, elimdeki kartı nasıl uzun vadeli kullanabilirim, bilgili arkadaşlardan yorumlarını bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bilemedim şimdi bana biraz saçma geldi. Bir kart 7/24 aktif olarak render almadıysa bozulması pek olası değil bence. Sonuçta kullan at değil bu. Siz ne yapabilirsiniz çok zorlamadan render alın bakımlarını geciktirmeyin ne olur ne olmaz.

Öncelikle geçmiş olsun.

RTX 4080’de video encode/decode işi büyük ölçüde GPU içindeki NVENC/NVDEC adlı sabit işlevli donanım blokları tarafından yapılır. Bunlar zaten saatlerce kayıt, yayın, video işleme gibi işler için tasarlanmış birimlerdir. Oyun oynarken OBS/NVIDIA kayıt almak veya DaVinci Resolve ile sürekli encode yapmak kartın normal kullanım senaryosudur. Tek başına bunun birkaç yıl içinde ekran kartını bozması beklenen bir durum değildir.

Encode/decode nedeniyle oluşabilecek tek dolaylı etki şu: kart daha uzun süre aktif kalır, sıcaklık ve toplam çalışma süresi artar. Elektronik parçaların yaşlanması açısından 10.000 saat çalışan kartın 1.000 saat çalışan karttan daha fazla yaşlanması elbette doğaldır.

NVENC kullandın daha sonra çip yoruldu ve sonra da kart bozuldu. Bu önerme yanlış.
Tek kartla oyun oynarken kayıt almak karta zararlı bir kullanım değil. RTX 4080 üzerindeki NVENC/NVDEC birimleri zaten sürekli video encode/decode yapabilecek şekilde tasarlanmış dedicated donanım blokları. Bu yüzden “çok encode/decode yaptığı için çip yoruldu” açıklaması bana teknik olarak pek doğru gelmiyor.

Kartın gerçekten arızalanmış olması ayrı konu; özellikle servisin besleme devresinde problem bulması gerçek bir donanım arızasına işaret ediyor olabilir. Fakat bunun sebebini kayıt/render kullanımına bağlamak için ayrıca bir kanıt olması gerekir.

Yeni 4080’i normal şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz. Oyun + kayıt veya DaVinci render için ikinci ekran kartı almak zorunda değilsiniz. Sıcaklıkları normal tutmak, kaliteli PSU/kablo kullanmak ve varsa OC/UV’yi stabil ayarlamak yeterli.

Eski karttaki siyah ekran problemi tekrarlanırsa encoder’dan önce PSU/12VHPWR, driver, VRAM/GPU stabilitesi ve display output tarafına bakardım.

Bir nokta var ki bence en önemlisi: Planet Crafter ve Space Craft gibi belirli oyunlarda 3–5 dakikada tetiklenmesi, fakat FurMark gibi ağır testlerde geçmesi de ilginç. FurMark geçmesi kartın kesin sağlam olduğunu göstermez. Bazı arızalar belirli clock/power state geçişlerinde, VRAM kullanım desenlerinde veya belirli API/driver yüklerinde ortaya çıkabilir.

NVENC ve NVDEC, GPU'nun içinde neredeyse hiç ısınmayan ve watt çekmeyen özel devrelerdir. Milyonlarca yayıncı, stüdyo ve yapay zeka sunucusu bu kartları 7/24 tam yük render ve yayında kullanıyor, silikon bu şekilde aşınıp yorulmaz. Servis kartının besleme devrelerini kurcalayıp toparlayamayınca suçu senin kullanımına atmış olabilir.

Yaşadığın sorun bence konnektör temas problemi veya PSU kaynaklı gibi olmuş.

Connectorlerde gozle gorulur bir aşınma erime yok. Belirli periyotlatla kontrol ediyordum zaten yerinden cıkar başımıza iş alırız diye. Güc kaynagi ASUS Thor 1200. Oda çok eski sayilmaz 3 senelik diyebiliriz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…