RTX 5000 serisi tanıtıldı, RTX 5070 performansı 4090 seviyesinde olacak!

Dediğim gibi reflex 2 ile gecikme mevzusu çözülecek. 40 serisinde 1 tane kare çizilirken reflex 1 yeterli geliyordu. Şimdiyse %50 daha iyi gecikme sunuyor. 4070 Ti super kullanan biri olarak 40 FPS aldığım oyunda fg ile 70 FPS'ye çıkarak yumuşak bir oyun deneyimi aldığımı söyleyebilirim. Kamerayı hareket ettirirken gecikmeyi biraz hissetsemde odaklanmadığım sürece fark edilmiyor. Rahatsız olmuyorum yani.

NVIDIA yaptığı zaman AMD gibi dandik yapmıyor. Para ödediğine değecek şekilde iyi yapıyor. AMD'yi gömüyorum çünkü kendini geliştirmesi lazım. Çok gerideler şu an.

NVIDIA her zamanki gibi yardımcı teknolojiler ile yeni nesil kartları güçlü göstermeye çalışıyor. NVIDIA'nın resmi performans tablolarında olan tek DLSS kullanmayan oyun Far Cry 6. Bu oyunda da hiçbir yeni kartta 1.5x performans bile alınamamış.

O yüzden bağımsız yayıncıların saf kas gücü testlerini beklemek gerekiyor. DLSS 4 MFG her ne kadar görünürde iyi olsa da sadece sahte kareler ekliyor, aynı DLSS 3 FG gibi. Sadece 2x yerine 4x yapılmış, 50 serisinin ekstra güçlü Tensor çekirdekleri sayesinde. Fakat 30 FPS çalışan bir oyunda FG/MFG açmak hatadır. Çünkü oyun 120 FPS akıcılığında olurken tepkisellik 30 FPS'te kalacak. Bu yüzden saf kas gücü ve bellek kapasitesi şart.
Reflex 2 olsa bile MFG ile elde edilen 120 FPS gerçek 120 FPS olamaz.

Fiyatlar beklediğimden bayağı aşağıda oldu. 5070 Ti almak mantıklı olabilir. Fiyatı ülkemizde çok şişmezse sonraki kartım olacak.

Ancak 5070, 4090 ile aynı performansta olacak diye milletin aklıyla alay etmesinler. "Multi frame generation" dedikleri şey 3 kere fazladan kare oluşturup aynı FPS değerlerine ulaşıyorsa 5070, 4090 dan en az 2.5, 3 kat güçsüz demektir. 60 FPS altında açıldığında pek oynanabilir bir deneyim sunucağını sanmıyorum. x4 modu da DLSS performans modu gibi kimsenin açmayacağı, sırf böyle sunumlarda istatistikleri şişirmek için yapılan bir mod gibi geldi. Yüksek FPS'de x2 veya x3 daha mantıklı olacaktır.

Üst segmentte rakip kart yok. Pazar payının %90'ı adamların elinde. Fg ile 1 kare eklerken artık 3 kare ekleyecek. Bunun yerine 2 kare ekleyebilirlerdi. Sonraki kareyi de RTX6000 serisine bekletebilirlerdi. Her türlü yok satacaktı zaten. Beklentimin üstünde bir sunumdu açıkçası.

DLSS 4.0 (upscale geliştirmesi)
Nöral görüntü oluşturma.
Gelişmiş kare oluşturma.
Gelişmiş ışın izleme.
Gelişmiş NVIDIA Reflex.

Tek başınayken bu kadar yenilik sunmaları fazla bile.

DLSS 4, 4xxx serisine gelmedi mi cidden?

Sitesinde DLSS 4 ve Reflex 2 diğer kartlara xa gelecek demiyor sadece diğer teknolojiler de geliştirilecek diyor.

DLSS 4, 4xxx serisine gelmedi mi cidden?

Multi frame generation gelmedi. Upscale olan DLSS 4.0 geldi.

Sitesinde DLSS 4 ve reflex 2 diğer kartlara xa gelecek demiyor sadece diğer teknolojiler de geliştirilecek diyor.

Batuhan bozkandan baktım. Kendisi de kare oluşturma hariç diğer tüm DLSS iyileştirmelerinin geleceğini söyledi.

Zaten görüldüğü üzere multi frame generation hariç hepsinde tik var. Kare oluşturma kısmında RTX50 serisi hepsini yani 3 tane kare oluşturmayı destekleyecek. RTX40 serisi 1 defa kare oluşturma kullanabilecek. RTX30 ve RTX20 serisi ise kare oluşturma hariç hepsini destekleyecek.

Muhtemelen DLSS 3'te olduğu gibi upscale diğer kartlar ile birlikte çalışır. İşin 1 kareden 3 yeni Kare Oluşturma kısmı sadece RTX 50 serisi için.

FSR 4 kartlara özel ve DLSS 4 ise bildiğimiz gibi. Şu durumda kartım gittiği yere kadar gitsin 5X'de olsa aynı enflasyon gibi ne kadar çok FPS yükselirse o kadar bozuk oyunlar çıkacak.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…