RTX 5050 gerçekten kötü bir ekran kartı mı?

mert12638

Üyecik
Son zamanlarda özellikle sosyal medyada RTX 5050 hakkında çok fazla olumsuz yorum görüyorum. “Çöp”, “8 GB VRAM artık yetmez”, “RTX 3060 bile daha iyi”, “5050 alınmaz” gibi yorumlar oldukça fazla. Ama gerçekten durum bu kadar kötü mü?

Özellikle RTX 5050 Laptop GPU için konuşursak, kartın 8 GB GDDR7 VRAM'i var ve DLSS 4 / Multi Frame Generation gibi yeni teknolojileri destekliyor. Performansı da genel olarak 1080p oyunculuğa yönelik.

Benim kafama takılan nokta şu:

RTX 5050 gerçekten kötü olduğu için mi bu kadar eleştiriliyor, yoksa 50 serisinin giriş seviyesi kartı olduğu için mi insanlar gereğinden fazla gömüyor?

8 GB VRAM konusunda haklı eleştiriler olduğunu kabul ediyorum. Özellikle yeni ve ağır oyunlarda yüksek texture ayarları VRAM kullanımını ciddi şekilde artırabiliyor. Bazı 2026 testlerinde de 8 GB'ın belirli oyunlarda sınırlayıcı olabildiği görülüyor.

Ama diğer taraftan RTX 5050 Laptop'ın 1080p'de modern oyunları oynatabildiği ve DLSS gibi teknolojiler sayesinde oldukça iyi sonuçlar verebildiği testler de var.

Bu yüzden merak ediyorum:

• Sizce RTX 5050 gerçekten kötü bir GPU mu?
  • RTX 3060 / 4060 gibi kartlara göre nerede duruyor?
  • 8 GB VRAM 1080p için gerçekten büyük bir problem mi?
  • DLSS 4 ve Frame Generation bu kartın eksiklerini kapatabiliyor mu?
  • RTX 5050 yerine aynı fiyat civarında hangi GPU tercih edilmeli?
  • Yoksa RTX 5050, özellikle uygun fiyatlı bir laptopta, aslında gayet mantıklı mı?

Özellikle RTX 5050 Laptop kullananların gerçek oyun deneyimlerini merak ediyorum. Hangi oyunlarda kaç FPS aldığınızı ve hangi ayarlarda oynadığınızı yazarsanız güzel bir karşılaştırma olur.

Kısacası: RTX 5050 gerçekten kötü mü, yoksa internet forumlarında biraz fazla mı abartılıyor?

4060 kas gücünde azıcık daha iyi ama o farkı destekleyen oyunlarda yazılım desteği ile kapatıyor. Bkz. MFG + Reflex 2.0. Giriş seviye bir kart 1080 için çok üzmez gibi ama oyunları da o kadar yüksek ayarlarda açamaz. O tarz giriş seviye bir kartı 1050 4 GB Laptop modelde kullanmıştım, hiç üzmemişti. Her oyunu açtı ama hiçbir zaman çok iddialı olmadı, beklentiyi karşıladı.

Orta seviye bir kart.

Canım sıkılmıştı MSI RTX 5050 Gaming OC modelini satın almıştım. Elimde kenarda duran bir RTX 4060 da var. Tecrübe ettiğim kadarıyla RTX 5050 aslında RTX 4060'ın MFG'li versiyonu gibi bir şey. Saf performansta neredeyse kafa kafaya gidiyorlar. RTX 4060'ın önde olduğu bu fark aslında göz ardı edilebilir. Saf performansları neredeyse kafa kafaya olmasına karşın RTX 5050, RTX 4060'a göre daha güncel teknolojileri destekleyen bir kart.

Eğer sadece NVIDIA kart alınmak isteniyorsa, güncel teknolojiler kullanılmak isteniyorsa, bütçe kısıtlıysa, bütçe RTX 5060'a yetmiyorsa ve hatta RTX 5060'ın ikinci el fiyatına da yetmiyorsa veya illaki sıfır alınacaksa, RTX 4060'a karşı gayet tercih edilebilir bir kart olarak görüyorum ben RTX 5050'yi.

Vakit bulursam incelemesini yapacağım. Hatta RTX 5050 ile DLSS 5 denemesi de yapacağım.

İki yüzlülüğün Deccal'idir.
RTX 4060 ile nerdeyse aynı performansı olmasına rağmen uçak kaldırıyorlar.
"Hayrola RTX 4060 torpilli mi? O niye zamanında eleştirilmedi" diye sorguya çekince sütten kesiliyorlar. Zamanında RTX 4060'ı DLSS, FG cart curt ile övmüşlerdi.
Şu konuda biraz daha üstüne konuştuk

Kötü ekran kartı yoktur. Kötü fiyatlandırılmış ekran kartı vardır. Gidip de 5050 kartı 16K ve üstü satılırsa tabi insanlar çöp der ama 10-13K arası satılırsa gayette alınabilir.

RTX 5050 incelemesini yaparken DLSS ve MFG ile 4K performansını göstereceğim. O zaman ortalık karışacak. RTX 4060'ta da yapmıştım.

Bir de RTX 4060'tan daha fazla güç tüketmesine rağmen saf performansta kafa kafaya olması hoşuma gitmemişti.

Kötü ekran kartı yoktur. Kötü fiyatlandırılmış ekran kartı vardır.
Durum tam olarak bundan ibaret. Zaten bir ürünün alınabilirliğini kronik sorunu olmadığı sürece fiyat belirler. Kronik sorunlu ürünü bedava bile olsa almazsın ama düşük performanslı - yüksek performanslı ürünü tamamen cebin belirler fakat NVIDIA için geçerli değil bu. Mesela 5050'den beklentimiz 16 GB VRAM olması veya kas gücü olarak gövdeli olması değil, madem performansı düşük olacak ona göre doğru orantılı olarak fiyatının da düşük olması. Tabii NVIDIA hayır kurumu değil ve bu denli yapay zekaya yatırım yapılan ortamda pek de bir şey beklememek gerek. Zaten bilgisayar 2-3 yıl sonra lüks bir teknolojik ürün haline gelecek.

RTX 5050 dediğimiz kart 4060'i makyajlayip piyasaya sunulmuş halidir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…