RTX 5070 & R7 9800X3D sistemde stutter sorunu

Leon Kennedy

Çalışkan
Herkese merhabalar.

Daha öncesinde stutter problemiyle ilgili konu açmıştım, tekrardan problem yaşamaya başladım. 1 ay öncesinde birkaç ayar yaparak stutter problemini çözmüştüm fakat şimdi BIOS ayarlarım değişti ve tekrar başladı. Geçtiğimiz ay Nebi Akgün'ün videosuna bakarak RAM ayarlarımı ve işlemci ayarlarımı yapmıştım.

Yaptığım gün problemsiz kullanırken ertesi gün oyuna girdiğimde oyundan atmaya ve sistem resetlenmeye başlayınca BIOS ayarlarımı değiştirmiştim. 2 hafta öncesinde Battlefield 6 oynarken durduk yere işlemcim 75-80 derecelere çıkmaya başlayınca BIOS ayarlarımı kurcaladım, ısı değerlerim yükselmesine rağmen stutter yaşamıyordum fakat ısı değerleri düşsün diye kurcaladım.

Az önce BIOS'u resetleyip DOCP Tweaked ayarını açtım, DRAM VDDQ ve DRAM VDD ayarını 1.40 yapıp oyuna girdim fakat stutter yaşıyorum. İşlemci ısı değerlerimi 55 derecelere düşürdüm fakat stutter problemini çözemedim. Oyun içerisinde 150-200 FPS almama rağmen %1 FPS bir anda 80-90'a düşüyor ve stutter yaşıyorum. DOCP 1, DOCP 2 ayarlarını da denedim fakat düzelmedi.

Sistemim:
  • ASUS TUF X670E PLUS
  • Ryzen 7 9800X3D
  • Gigabyte Aero RTX 5070 OC
  • 2X 16 GB G.Skill Trident Z 6000 MHz CL30
  • Corsair RM750 80+ Gold
  • Samsung 990 Evo Plus 1TB M2
  • NZXT H9 Elite
  • Arctic LiquidFreezer 360mm

Son düzenleyen: Moderatör:
Gençler selamlar. Yazdıklarınızı kısmen okudum, bu konuya bir arkadaşın başıma gelen benzer bir sorun hakkında farklı bir konuda random yazdığı yazıyı gördükten sonra geldim. Şu USB sesleri Ben de bilgisayarımda ki üst seviye sorunlar yaşadım. Özellikle Valorant oyununa girdiğim zaman her şey extreme şekilde tetikleniyordu. Klasörler arası geçiş yaparken bile simgelerin yüklenmesi yavaştı. Neyse yapmadığım yöntem kalmadı. Bir ara Valoranttan bildiğiniz ban yedim. Üstelik hile kullandığım hakkında açıklaması vardı. Riot sayfasında ise ban sebebi "bilinmiyor" yazıyordu. Üstelik süreli bir HWID bandı. İlginçti, yaşayan kişi sayısı çok azdı internette.

Neyse sonra Riot için bilet attım bu neden olabilir diye en azından sorunu bulabilirim diye düşündüm. Neyse bana yanıt verdiler hile olmadığımı anladılar zaten ve yanıt olarak "oyun dosyalarında eksik olduğu tespit edildi" dediler. Ben de hemen kullandığım NVme SSD sağlıklarına fln baktım. Sistemin ve oyunun kurulu olduğu disk %64 sağlık ve toplam veri yazma seviyesinide %5 kadar geçmişti. Hemen önce bir sevindim sorunum geçecek diye gaza gelip 12k verip Gen 5 NVme SSD satın aldım. Ulan daha kötü olmaz mı sorun haha! Neyse sonra güç kaynağı alacaktım sırasıyla PC komple değişecektim ama maddi imkan kısmında o kadar gücüm yoktu, en azından 3-5 vererek Intel geçmeyi düşündüm. Ya da ben alarak çünkü 9800x3D var. Anakartın fiyatıda 17k.

Neyse sonra iyice araştırdım. Ben anakart'dan şüphelendim ama o USB hataları ve kitlenmeleri çalışmaz hale gelirken verdiği hata kodu yüzünden kullanıcı yorumlarına aldanmak üzereydim. Bir de çoğu USB Windows güç tasarrufunu kapatarak halletmiş, benim daha beter oluyordu. Sonra kendi kendime dedim "ulan ya bu USB donanımı tetikleyen şey başka bir şey ise" derken dikkatimi Aygıt yöneticisinde bir şey çekti. SATA donanımı komple yok oluyordu bu USB ses çıkıp bozulduğu zaman. Ben de oyunu pencere moduna aldım ve gözlemledim, hangisi önce diye, SATA çıktı...Ama bu durumu USB'ler için Windows gpedit.msc üzerinden komple kapatıp soruna bir nebze olsun çözüm bulduktan sonra anladım. Neyse SATA chip'i Soft-Brick olmuş yani ID fln görünmüyor, sonra her taş birbirine oturdu, Windows olay görüntüleyici kısmında bu USB hataları fln çıkmadan önce döngü oluyordu, Windows USB hataları çıkmadan önce Windows donanım sertifikasında bir eksik olduğu bilgisi veriyordu, sonra da TPM yüklendi hazır sonra kapandı fln gibi birbirini takip eden bilgiler beliriyordu, ama en son USB portların cortladığına dair o hatalar geliyordu. BIOS üzerinden SATA kapatılmıyordu, nasıl arayüz yapmışlarsa, gittim ben de custom BIOS yaptım eski sürüm BIOS dosyalarına çünkü yenileri yemiyordu uygulamada.

Problem çözüldü Dedim tamam kesinlikle her şeyin sorumlusu anakart SATA! Tabii ki Custom BIOS kullanmadım çünkü ban yeme riski olabilir diye düşündüm. Sonra daha önce yapmadığım bir şey yaptım, gittim anakart sitesinde BIOS sürümlerin açıklamalarına baktım, ulan ne göreyim normal BIOSlar sanki Beta sürüm gibi. Çünkü AGESA sürümleri yani microcode güncellemeleri özellikle stabil olan 1.3.0.0 sürümü ilgilendiren bir BIOS sürümden sonra sürekli patch yemiş. Gittim AGESA araştırdım ve başta İşlemci, ama anakartın Chipset, yani donanımları ilgilendiren çakışmalara önlemek amacı ile yapılan bir teknolojiymiş yazılımsal olarak. Bu yüzden ben de 1.3.0.0 ilk BIOS sürümü olan o sürümü indirip kurdum. Ulan her şey mi düzelir cart diye...BIOS'da bir ayar yapınca önce 40-50 sanıye sürüyordu kaydedip çıktığımda, bu bile 10-15 saniyeye düştü, Windows açılımında 1 sanıye kitlenen PC düzeldi, asıl olay Valorant oyunu normale döndü, USB ses fln gelmedide, TPM hataları olmasına rağmen Olay Görüntüleyici kısmında bilgisayarım canavara dönüştü. 0 gecikme ! Ve sonra SATA ile ilgili Firmware yazılımı araştırdım, ben ne bileyim adamlar gitmiş sitede Firmware İngilizcesini "Ürün yazılımı" olarak değiştirmiş, daha önce bakmamıştım sonra onada baktım ASMedia SATA firmware tool gördüm. İndirip kurdum ama SATA görünmedi, komple aygıt yöneticisindende gitmişti, yani bu BIOS sürümü her şeyi çözdü, arada ASMedia SATA chipte Soft-Brick oldu.

Şimdi sizin yaşadığınızda bence donanımsal bir çakışma olabilir, bakın çok komplike bir durum bu, çünkü ilk başlarda SATA çalışıyordu ama sertifika kısmını ilgilendiren alanda sorun yaşatıyordu, Windows + Vanguard ya da anti-hile programları varsa bu durumları tetikliyor ve kısır döngü yaratarak donanımsal sorunlara sebep olabiliyormuş. Bu yüzden Windows Olay Görüntüleyici kısmını dikkatlice analiz edin, ve hatta bilgisayarınıza format atın, Chipset sürücünüz güncel olsun, her sürücüyü kurun, çünkü bu gerekli bir şeyler var mı yok mu takip etmek için, ve daha sonra dediğim gibi Olay Görüntüleyici kısımda tüm hatalar, bilgiler, uyarılar takip edin. Çünkü bazen sorunları anlatan "Hata" olmuyor, bilgi ve uyarı açıklamalarında anlaşılıyor. Kolay gelsin şimdiden ben de yardımcı olabilirim daha fazla...Bu arada ASUS anakart BIOS yüklemeleri sırasında sanırsam AGESA yani microcode sürümleri geri alınamıyor diye biliyorum, eğer aynı sorun varsa BIOS sürümü AGESA 1.3.0.0 yapsanız bile sanırım yüklediğiniz en güncel BIOSlarda ki AGESA sürümünü baz almaya devam edecektir. Yanlış bilmiyorsam eğer.

Bu bana ait konu, sizinle çok ilişkili olduğu için paylaştım. Bu arada kesinlikle Valorant'ın bir suçu yok, hatta Windows'unda. Sorunun ta kendisi MSI Anakart BIOS sürümleri içeriklerinde yaşanan çakışmaları ilgilendiriyor.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…