RTX 5080 sisteme 5K monitör tercihi uygun mu?

Bütçe
35.000 TL

2aliens 6

Başarılı
https://www.akakce.com/monitor/en-u...ot-ips-180-hz-oyuncu-u-fiyati,1347522370.html

Düşündüğüm monitör 5K olarak bu. Kendisi ASUS'un back to school kampanyasıyla 3.690 TL geri ödemeyle tarafıma gelecek ve kendi yan monitörümü 10.000 TL gibi bir fiyata satacağım. Toplamda 13.690 TL gibi bir parası bana geri gelmiş olacak. Lakin RTX 5080, 9950X3D işlemci ile herhangi bir sınıra takılır mı bu monitör?

5K monitörün kullanım amacı: 2K 540 Hz OLED monitörün yanına alınacaktır. OLED monitörü daha uzun tasarruflu kullanmak istediğim için yan monitöre gündelik işlerimi yapmak, ayrıca NBA-EA FC gibi oyunları oynayacağım bir monitör olarak almak istiyorum. OLED'i sadece rekabetçi oyunlarda ve dikkatimi çeken bazı oyunlarda yormak istiyorum.

Bu sebeple düşündüm; lakin bir sınırı olacak mıdır? Parçalar ekstra ısınıp FPS konusunda bu oyunlarda sorun yaşar mıyım?
4K ideal seviye olarak mı kabul edip 4K mı bakmalıyım?

Son düzenleyen: Moderatör:
YouTube izlerken bile XG27UCDMG OLED'i kullanıyorum. Yeni monitör alana kadar mevcut ölünce yeni OLED alırım. OLED' e alıştıktan sonra 10K da olsa IPS istemem ben şahsen. OLED zaten yeni bir modelse burn-in vs. olmaz kolay kolay. Ben ROG'a güveniyorum o yüzden tam gaz devam.

Bu paraya bir tane daha OLED alır +3 yıl daha kullanırsın, gereksiz.
Evet haklısınız ama OLED konusunda çekingenliğim sebebiyle böyle yapıyorum açıkçası evet kolay kolay yanmayabilir fakat 2 tane elimde yanabilecek bir teknoloji tutmuş olacağım. Zaten bir OLED monitörüm var. Yanına bir tane daha yanabilecek bir teknoloji koymak istemiyorum. Yarın bir gün OLED 540hz'e bişi oldu diyelim garantici olaraktan bu monitörün rekabetçi 2k 330hz özelliğinden yararlanabilirim. Gündelik işler ağırlıklı olacağından ekran güvenilir şekilde açık kalsın istiyorum.

OLED'den sonra IPS panele bakmak gerçekten çok zorlayıcı bir durum farkındayım. Belki 4K Mini-Led tercihi yapabilirim. TCL modeli vardı 4k 160hz.

5K Mini-Led gelir ilerde ama 50binlerin üstüne çıkmak istemem. Konuda bahsettiğim gibi 22bin TL ödeyerek bu monitöre sahip olmuş olacağım.

OLED varken, sırf yanma ihtimaline karşı şimdiden 20-30 bin TL daha harcamanın gerekli olduğunu düşünmüyorum. Bende de kaliteli bir 4K IPS vardı ama OLED'den sonra yüzüne bakmak bile zor geliyordu, kontrast konusunda LCD teknolojisinin sınırları belli.

Ben kendi OLED'imi yaklaşık 2 yıldır %100 parlaklıkta kullanıyorum ve şu ana kadar en ufak bir iz bile oluşmadı. Tabii bu, herkes için yanma olmayacağı anlamına gelmiyor, sonuçta kullanım şekline bağlı ve OLED'de risk tamamen sıfır değil. Ancak güncel OLED'ler de eskisi kadar kolay sorun çıkaran paneller değiller.

Ben olsam elimdeki OLED'i kullanmaya devam eder, yanına şimdiden ikinci bir monitöre 22 bin TL bağlamazdım. Diyelim ki 3-4 yıl sonra OLED'de gerçekten bir sorun çıktı, o zamana kadar hem monitörü yıllarca keyifle kullanmış olursunuz hem de bu süreçte para biriktirirsiniz. O gün geldiğinde Mini LED, OLED veya bambaşka bir teknoloji çok daha iyi bir noktada olabilir ve elinizdeki bütçeyle daha gelişmiş bir şey alma şansınız olur.

Monitör teknolojisi sürekli ilerliyor, bugün alınan 4K Mini LED'in de birkaç yıl sonra çok daha gelişmiş alternatifleri çıkacak. Bu yüzden ben ya OLED bozulursa? diye şimdiden 22 bin TL harcamak yerine, OLED'i sonuna kadar kullanıp o parayı kenarda tutmayı tercih ederdim. Ama gündelik işlerde ekranın saatlerce açık kalması sizin için önemliyse, o zaman ikinci monitör tercihiniz tamamen mantıksız da değil.

Şimdi @CRT_User yeterince yazmış ama bu şuna benziyor. Benim arabamın motoru var, ihtiyacım da var ama motor zarar görür ben bisiklet süreyim. Böyle olmaz. Eskimek için var ürünler. Ayrıca eskimesi daha iyi. 3-5 yıla yeni teknolojiye geçmiş olursunuz görüntü tarafında.

Bunun yanında mesela 5K için modern yapımlarda 5080 zar zor yeter. 5090 6K'da patlıyor mesela. Söylediğin oyunları 60 fps açar orası ayrı DLSS ultra performans ile vs.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…