RX 5600 XT Kernel Power 41 hatası

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Schwifty
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 19
  • Görüntüleme Görüntüleme 234

Schwifty

Çalışkan
Ekran kartını alalı 5 ay oldu. Kullandığım ekran kartı RX 5600XT 6 GB. Son 5 günde yaşamadığım şey kalmadı oyun oynarken bilgisayar anında kapandı, dedim ki aha kesin PSU gitti. Daha sonra bilgisayarı tekrar açıp OCCT üzerinden yaklaşık 20 dakika boyunca PSU'yu yük altında bıraktım bir sorun yaşamadım. Dedim ki sıkıntı yok o zaman, oyun oynamaya tekrar devam ettim bilgisayar yine kapandı.

Bilgisayar tekrar açıldığında ekran inanılmaz kasıyordu fare bile zar zor hareket ediyordu. Tekrar bilgisayara reset attığımda ise AMD Software uygulamasından "beklenmedik bir sistem arızası sebebiyle ayarlarınız sıfırlandı." şeklinde bildirim aldım. Sonra bilgisayarı tamamen kapatıp ekran kartını söktüğümde braket (kabloları taktığımız yerdeki demir kısım) alanında yanık izi gördüm. Kartı kokladım ama yanık kokusu da yok hiçbir şekilde.

Ürünü ya iade ya da onarıma yollamayı düşünüyorum, kendi düşüncelerime göre ürünün ya voltaj sorunu var, ya da PSU gitti. Çünkü Event Viewer kısmında "Kernel Power 41" hatası mevcut. Bu da beni sorunun PSU kaynaklı olduğuna daha çok iteliyor.

Konuya gerekli resimleri ve test sonuçlarını ekleyeceğim.

Dosya Ekleri

• 15 dakika.webp
    15 dakika.webp
    156 KB · Görüntüleme: 48
  • 33d2db59-b5bf-483f-ac1c-4e5e23e38011.webp
    33d2db59-b5bf-483f-ac1c-4e5e23e38011.webp
    37,4 KB · Görüntüleme: 44
  • image.webp
    image.webp
    1,9 MB · Görüntüleme: 42
İşlemcin 90C'ye çıkıyor. Bu normal değil. Sistem kapanması nasıl oluyor? Ani bir kapanma mı? Eğer ani kapanma ise iki sebebi var:
  • PSU sorunu
  • İşlemci aşırı ısınma sorunu
Önce işlemcine düzgün bir soğutucu al derim, onu aradan çıkarmak için. Sonrasında PSU ve ekran kartına yönelebiliriz.

Kartınız AMD olduğu için konuda uzman öldürücü timi summon ediyorum. In the name of the king!

@Nevermore @DarthVader @Valerys @Peganeo @killsgangmember @maes @Grython @7800X3D GOAT @yusakaraa @UmutMelihAkyol @bdxmrz @13021 @dalmatianpelican @Garibangenç @6GB @EfeA @FehmiDogru.js @Lara Croft @ferckleNN @KaanYusuf37

İşlemcin 90C'ye çıkıyor. Bu normal değil. Sistem kapanması nasıl oluyor? Ani bir kapanma mı? Eğer ani kapanma ise iki sebebi var:
  • PSU sorunu
  • İşlemci aşırı ısınma sorunu
Önce işlemcine düzgün bir soğutucu al derim, onu aradan çıkarmak için. Sonrasında PSU ve ekran kartına yönelebiliriz.

Kartınız AMD olduğu için konuda uzman öldürücü timi summon ediyorum. In the name of the king!

@Nevermore @DarthVader @Valerys @Peganeo @killsgangmember @maes @Grython @7800X3D GOAT @yusakaraa @UmutMelihAkyol @bdxmrz @13021 @dalmatianpelican @Garibangenç @6GB @EfeA @FehmiDogru.js @Lara Croft @ferckleNN @KaanYusuf37
Bilgisayar bazen aniden kapanıyor evet, ama bazen ise ekran kartı kaynaklı olduğunu düşündüğüm ekranda çok fena donmalar oluyor. İşlemci, ekran kartı ve işlemci soğutucuyu alalı 5 ay oldu. Kule tipi bir soğutucum var, çok yüksek grafikli oyunlarda MSI Afterburner ile sonuçları izledim, genelde oyunlarda o kadar yüksek sıcaklığa çıkmıyor. Fakat OCCT sanırım gereğinden fazla yük bindirdiği için çıkmış olabilir veya bir diğer ihtimal termal macun kalitesiz.

Ayrıca ekran görüntüsü olarak belirttiğim, ekran kartının braketindeki oksitlenme çok ciddi bir sorun mu? Çünkü ürünü satın aldığım kişi ve şirket ne yazık ki, ürünü aldıktan sonra fark etmemle birlikte bu firmanın çok fazla olumsuz yorumu olduğunu gördüm. Yani 2.el ürünü sıfır diye sattıkları da oluyormuş, hal böyleyken elime gelen ürün de tamamen kapalı kutu ve temiz bir şekilde geldi fakat bugünlerde firmaya ulaşmaya çalıştığımda yaklaşık telefonları 3 gündür kapalı ve turuncu site üzerinden sorularıma da yanıt vermediler.

Bende ekstra olarak durumu turuncu site yetkililerine aktardım ve eğer ciddi bir durum varsa yardımcı olabileceklerini söylediler.

Öncelikle başka bir PSU ile test etme imkanınız varsa sorunun teşhis edilmesi daha da kolaylaşır. Büyük ihtimalle macun ya kurumuş ya da düşük kalite bir macun, ortalama üstü bir macun ile yenileme yapmanızı tavsiye ederim.

Bu ekran kartı bana 2 yıl boyunca kronik sorunlu olduğunu hissettirdi. Meğersem RAM'leri 3600'den 3200 MHz'e çekmem gerekiyormuş. Oyun esnasında ani kapanmalarım son buldu.

Ekran Görüntüsü 2025-04-22 01-40-56.webp

Öncelikle başka bir PSU ile test etme imkanınız varsa sorunun teşhis edilmesi daha da kolaylaşır. Büyük ihtimalle macun ya kurumuş ya da düşük kalite bir macun, ortalama üstü bir macun ile yenileme yapmanızı tavsiye ederim.
Başka bir PSU ile deneme şansım şuan için yok fakat bu hafta içerisinde 600w MSI MAG almayı düşünüyorum. Şuan ki PSU 750w.

Ne yazık ki başka bir kart takmamda mümkün değil gibi görünüyor fakat yaklaşık 1 ay önce bilgisayarım çok fazla tozlandığından ötürü temizliğe vermiştim kurumsal bir firmaya. Temizlik esnasında beni aradılar ve macunun kurumuş olduğunu söylediler, isterseniz değiştirelim dediler. Orada yapılan herhangi bir dikkatsiz macun işlemi de bu soruna sebep olabilir. Bu yüzden yarın o firmayı da arayıp soracağım.

Bu ekran kartı bana 2 yıl boyunca kronik sorunlu olduğunu hissettirdi. Meğersem RAM'leri 3600'den 3200 MHz'e çekmem gerekiyormuş. Oyun esnasında ani kapanmalarım son buldu.

Eki Görüntüle 142677
Yani demek istediğiniz tam olarak XMP Profilini kapatmam gerektiği mi? 2 Adet Apacer 16GB ram var ve XMP profili açık. Yani 3000'de çalışıyor.

Başka bir PSU ile deneme şansım şuan için yok fakat bu hafta içerisinde 600w MSI MAG almayı düşünüyorum. Şuan ki PSU 750w.

Ne yazık ki başka bir kart takmamda mümkün değil gibi görünüyor fakat yaklaşık 1 ay önce bilgisayarım çok fazla tozlandığından ötürü temizliğe vermiştim kurumsal bir firmaya. Temizlik esnasında beni aradılar ve macunun kurumuş olduğunu söylediler, isterseniz değiştirelim dediler. Orada yapılan herhangi bir dikkatsiz macun işlemi de bu soruna sebep olabilir. Bu yüzden yarın o firmayı da arayıp soracağım.

Yani demek istediğiniz tam olarak XMP Profilini kapatmam gerektiği mi? 2 Adet Apacer 16GB ram var ve XMP profili açık. Yani 3000'de çalışıyor.
Kapatmadan da manuel olarak hız sınırlama yapılabiliyor diye biliyorum ama sen işini garantiye almak için kapatıp dene bakalım oyunları eğer kapanma olmazsa sorun RAM üzerindedir. Daha sonra ona göre yükseltirsin.

Kapatmadan da manuel olarak hız sınırlama yapılabiliyor diye biliyorum ama sen işini garantiye almak için kapatıp dene bakalım oyunları eğer kapanma olmazsa sorun RAM üzerindedir. Daha sonra ona göre yükseltirsin.
Peki 3000'den kaça düşürmem gerekir böyle bir durumda? profili kapatırsam çünkü muhtemelen 2133 olacak, oldukça düşük bir hız değil mi?

Peki 3000'den kaça düşürmem gerekir böyle bir durumda? profili kapatırsam çünkü muhtemelen 2133 olacak, oldukça düşük bir hız değil mi?
2666'yı denersin 3000'den önce ne geliyorsa işte... Ama dediğim gibi ilk önce bir XMP kapat 2133'de dene sorun acaba RAM'den mi onu bir kontrol et. 2133'de kapanmıyorsa yükseltirsin.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt