RX 6650 XT sıcaklık değerleri nasıl?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan 21261
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 2
  • Görüntüleme Görüntüleme 150
  • Etiketler Etiketler
    sıcaklık

21261

Çalışkan
Merhaba. ASUS ROG STRIX RX 6650 XT ekran kartına sahibim. Kart 2 yıllık ilk sahibi benim. Soğutma konusunda çok başarılı bir karttı ama yazılımdan mıdır, macundan mıdır anlamadım son 5-6 aydır sıcaklıkta anormallikler var. Underclock ve undervolt ile bu sıcaklıkları çok iyi şekilde düşürebildim. İşin anormal kısmına gelelim.

AMD Software üzerinden;
2720 MHz maksimum frekans 1200 mV ayarlardaki kartın FurMark'taki 5 dakikalık stres testinde hotspot 97-102 derece arası, GPU sıcaklığı ise 73-75 derece arası değişti.
Fakat FurMark'ta dikkatimi çeken diğer bir şey ise hotspot sıcaklığı 20-30 saniye içinde 90-100'lere fırlıyor. Bu kadar ani yükselme normal gelmedi. Uçurum var arasında resmen.

Ayarları 2450 MHz maksimum frekans, 1140 mV olarak değiştirip tekrar 5 dakikalık bir FurMark testi yaptığımda, hotspot 83-88 derece arası, GPU sıcaklığı ise 63-67 derece arası değişti. Tabii ki ayarları kıstığım zaman furmakta aşağı yukarı 10 FPS kadar kaybettim.

Aynı ayarları ağır bir oyun olan Witcher 3 de Ultra ayarlarda denediğimde ise, 3-4 FPS kaybettiğimi gözlemledim. Kart 150-160 watt çekerken de aynı FPS'i veriyor, 100-115 arası çekerken de aynı FPS'i veriyor. Az önce Resident Evil 2 oyunun testlerini izledim. Aynı karta sahip bir kişi ayarları maksimuma dayayıp, 8 GB VRAM olmasına rağmen 13 GB VRAM kullanarak 150-200 FPSlerde alıyor, ben ise aynı oyunda 7 GB VRAM kullanmama rağmen, ondan daha az ayar açmama rağmen 60-100 arası FPS alıyorum.

Bu kart daha çok ısınarak daha çok watt çekerek boşuna kendini neden yoruyor ben onu anlamış değilim. FPS olarak fark etse evet daha performanslı çalışıp ısınıyor derim ama o da yok. Termal pedleri mi değiştirmeliyim? Macun olarak da hem MX4 hem de aynı iletkenlikte başka bir macun denedim sonuç yine aynı oldu. Soğutucu blok montajını yaparken kullandığım vidaların yerlerini değiştirmiş olabilir miyim diye düşündüm. Belki etkisi vardır ama bloğa baskı yaparak montaj yaptım. Oyunlarda 90-100 derece arası hotspot değerlerine ulaşması kartın ömründen götürecek diye düşünüyorum. Mecbur undervolt, underclocklu kullanıyorum. Eğer buradan da bir sonuca ulaşamazsam kartı satıp, Arc B580 alacağım zaten 1080p oynuyorum. Kart mükemmeldi 1080P'de ama artık uğraşmaktan bıktım bu kartla.
Yardımlarınızı bekliyorum.

Son düzenleme:
Özellikle MX4 ekran kartında kullanılmaması gereken bir macun. Kartın bakımını faz değişimli pad ile yapın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…