Ryzen 5 1600AF overclock yapılamıyor

Ascanyte

Çalışkan
Merhaba arkadaşlar,

İşlemcime overclock yapmak istiyorum ancak AMD'nin sitesinde yazan "3.6GHz'ye kadar" ibaresine rağmen bu hızı bile göremiyorum. Yardımcı olabilecek bilgili arkadaşlara danışmak istedim.

İşlemciyi birkaç yıldır kullanıyorum ve MSI Afterburner'dan gözlemlediğim kadarıyla CPU'nun önemli olduğu oyunları bile oynarken işlemcinin her bir çekirdeği maksimum 3475 Mhz'yi gördü ve henüz daha üstünü gördüğümü hatırlamıyorum. Temiz Windows 11 kurulumu yapmam bile durumu kurtarmadı. Anakartım Gigabyte B450M S2H V2 ve BIOS sürümü F64a. Stok bios ayarlarında sadece HPET kapalı ve XMP açık.

Mevcut ayarlarımla 3.6 GHz'yi bile göremeyince forumlarda ve YouTube'da kısa bir araştırma sonucu insanların 1.35V gibi değerlerle 4 GHz'ye kadar çıkabildiklerini de gördüm. Tabii silikon kalitesi gibi şeyler fark etse de işlemcimi en azından ufak bir FPS artışı sağlayacak da olsa 3.6 hatta mümkünse 3.8 GHz gibi hızlarda çalıştırmak istiyordum. Öncelikle AMD Ryzen Master yazılımı üzerinden 1.35V ile 3.8 GHz'yi rahat bi şekilde stok fan kullanarak maksimum 70 küsür dereceleri görerek elde edebiliyordum. Ancak ne zaman CS 2 girsem 1 bilemedin 2 el sonrasında bilgisayar kapanıyordu. Ben de daha istikrarlı olması açısından BIOS üzerinden OC yapmaya karar verdim.
  • Core Performance Boost (CPB): Disabled
  • Cool’n’Quiet: Disabled
  • Global C-state Control: Disabled
Bu ayarları yaptıktan sonra işlemciye 1.35V verip frekansını adım adım arttırarak test ettim ancak 3.5 GHz sonrası sisteme görüntü gelmemeye başladı. Ayrıca PBO ve LLC gibi ayarları BIOS'umda bulamadığım için onları ayarlayamadım.

Diğer insanlar stok fan ile beraber benzer anakartlarda 4 Ghz gibi hızları bile görürken benim işlemcim 3.6 GHz hızı bile göremiyor. OC konusunda pek bilgi sahibi değilim ve elimdeki bilgiler bunlar.

Sebebi sadece silikon kalitesinden mi ibaret yoksa bunun herhangi bir çözümü var mı?

Ayrıca anakart stok ayarlardayken AMD Ryzen Master üzerinden EDC değerinin sabit bi şekilde %99'da olduğunu gördüm. Sebebi bu olabilir mi?

Dosya Ekleri

• Screenshot_1.webp
    3,6 KB · Görüntüleme: 44
Son düzenleme:
Overclock yaparken yaşadığınız sorunu çözmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

1. BIOS Güncellemesi

- Anakartınızın BIOS'unu güncelleyin. Gigabyte B450M S2H V2 için en son BIOS sürümünü indirip kurun. Bu, daha fazla istemci desteği ve stabillik sağlayabilir.

2. Temel Ayarları Kontrol Edin

- Core Performance Boost (CPB): Açık yapın. CPB'nin açık olması, işlemcinin daha yüksek frekanslarda çalışmasına yardımcı olur.
- Cool'n'Quiet: Açık bırakın. Bu, güç tasarrufu ve sıcaklık yönetimi için yararlıdır.
- Global C-state Control: Açık bırakın. Stabiliteyi artırabilir.

3. Voltaj Ayarları

- Voltajı düşürmeyi deneyin. 1.35V, bazı işlemciler için fazla olabilir. 1.3V gibi daha düşük bir voltaj deneyin ve test edin.
- Farklı voltajlarla test yapın: Her voltajda stabilliği kontrol edin, aşamalı olarak artan frekanslar deneyin.

4. Frekans Ayarları

- Adım adım frekansı artırın: 3.6 GHz’de başlayın ve stabilite kontrolü için her artışta 20-50 MHz artırın.
- Stres testleri yapın: Her ayardan sonra, işlemciyi stres altına almak için Prime95 veya Cinebench gibi programları kullanın.

5. EDC Değerleri

- EDC %99 oranı: Yük altında bu değerin %99’da kapalı kalması, işlemcinin maksimum gücünü kullanmadığını gösterir. Hedeflenen voltaj ve frekans için EDC sınırlarını aşmamaya dikkat edin, çünkü bunu aşmak stabilite sorunlarına neden olabilir.

6. Termal Yönetim

- İyi bir soğutma sistemine sahip olduğunuzdan emin olun. Stok fan yeterli olmayabilir. Daha iyi bir soğutucuya yatırım yapmayı düşünün.

7. PBO ve LLC

- PBO Ayarları: Eğer BIOS'ta PBO seçeneklerini bulamıyorsanız, BIOS’unuzu güncelledikten sonra tekrar kontrol edin.
- Load Line Calibration (LLC): LLC ayarlarını araştırarak daha iyi voltaj stabilitesi sağlamaya çalışın.

Bu adımları izleyerek işlemciyi daha iyi bir noktaya getirebilir ve üst frekansları daha sağlam bir şekilde deneyebilirsiniz. Stabilite testleri yaparak her adım sonrası sisteminizi kontrol edin. Başarılar!

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…