Max Caulfield 48

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar.

Şu anda Linux dağıtımı olarak CachyOS KDE Plasma kullanıyorum. Genel olarak da gayet memnunum. Fakat Recep Baltaş en son Fedora deneyim videosunda Linux Mint'in genel olarak Fedora'ya göre daha stabil olduğunu söylemişti. Videoda ayrıca Baran Tekin (@Dark Raiden) de vardı ve kendisinin Debian 13 kullandığını biliyorum. Videoda da genel olarak Debian ve Ubuntu gibi stabil dağıtımların çok daha sorunsuz deneyim sunduğunu söylüyordu.

Ben tabii ki ana CachyOS kurulumumu silmeyi düşünmüyorum; fakat bazen elimdeki SSD tabanlı USB belleklere veya harici SSD'lere de Linux kurup denemeler yapıyorum. En son USB belleğime Bazzite Linux KDE Plasma kurdum, genel olarak iyi gibi. Fakat ben Debian 13'ü de denemek istiyorum.

Ryzen 7 5700X ve RTX 4070 sistemde Debian 13 (Trixie) kullanılır mı? Ayrıca güncel NVIDIA sürücülerini (Debian 13 repolarında olan 550.xx sürümü değil, doğrudan en güncel 610.xx sürümü) Debian 13'te nasıl kullanabilirim?

@Dark Raiden

Hocam selam. Ryzen 5700X ve RTX 4070 gibi bir sistemle Debian 13 (Trixie) tabii ki kullanılır. Trixie şu an 'testing' (test) dalında olduğu için kernel sürümü yeterince günceldir, donanımını sorunsuz tanır.

Ama iş NVIDIA sürücüsünü repodaki 550.xx yerine en güncel 610.xx yapmaya gelince Debian'ın o meşhur 'stabilite' mantığıyla biraz ters düşüyorsun. CachyOS'teki gibi güncel sürücüleri repodan şipşak çekmek Debian'da pek sağlıklı olmuyor, sistemi kırabiliyor.

İlla repoyu es geçip en güncelini kuracağım diyorsan, NVIDIA'nın kendi sitesinden .run uzantılı dosyayı indirip manuel kurulum yapman gerekecek. Kısaca mantığı şu şekilde:
  1. Sistemdeki varsayılan açık kaynaklı nouveau sürücüsünü karalisteye (blacklist) alman lazım.
  2. Grafik arayüzü tamamen kapatıp (terminal ekranına düşüp) indirdiğin .run dosyasını yetkilendirerek çalıştırmalısın.
Madem harici diske kurup deneme yapacaksın, bence hiç çekinme direkt gir bu topa, güzel bir tecrübe olur. Ama baştan uyarayım; CachyOS'un o 'her şey güncel ve hazır' rahatlığından sonra, Debian'da manuel sürücü kurmak ve her çekirdek (kernel) güncellemesinde bunu tekrarlamak bir tık yorucu gelebilir

Hocam selam. Ryzen 5700X ve RTX 4070 gibi bir sistemle Debian 13 (Trixie) tabii ki kullanılır. Trixie şu an 'testing' (test) dalında olduğu için kernel sürümü yeterince günceldir, donanımını sorunsuz tanır.

Ama iş NVIDIA sürücüsünü repodaki 550.xx yerine en güncel 610.xx yapmaya gelince Debian'ın o meşhur 'stabilite' mantığıyla biraz ters düşüyorsun. CachyOS'teki gibi güncel sürücüleri repodan şipşak çekmek Debian'da pek sağlıklı olmuyor, sistemi kırabiliyor.

İlla repoyu es geçip en güncelini kuracağım diyorsan, NVIDIA'nın kendi sitesinden .run uzantılı dosyayı indirip manuel kurulum yapman gerekecek. Kısaca mantığı şu şekilde:
  1. Sistemdeki varsayılan açık kaynaklı nouveau sürücüsünü karalisteye (blacklist) alman lazım.
  2. Grafik arayüzü tamamen kapatıp (terminal ekranına düşüp) indirdiğin .run dosyasını yetkilendirerek çalıştırmalısın.
Madem harici diske kurup deneme yapacaksın, bence hiç çekinme direkt gir bu topa, güzel bir tecrübe olur. Ama baştan uyarayım; CachyOS'un o 'her şey güncel ve hazır' rahatlığından sonra, Debian'da manuel sürücü kurmak ve her çekirdek (kernel) güncellemesinde bunu tekrarlamak bir tık yorucu gelebilir
NVIDIA aslında Debian için bir repo yayınlamıştı. Bu repo üzerinden doğrudan DKMS modülü olarak güncel NVIDIA sürücüleri kullanılabiliyordu diye hatırlıyorum. Acaba öyle yapsam mı?

Güncel ve güçlü sistemlere Debian gitmiyor. Debian'ın amacı, sunucularda stabiliteyi bozmayalım, uptime kesintiye uğramasın kimsenin başı ağrımasın hesabı :D

Tekil kullanımlar için CachyOS ya da Fedora Workstation. Ötesi yok bence.

Güncel ve güçlü sistemlere Debian gitmiyor. Debian'ın amacı, sunucularda stabiliteyi bozmayalım, uptime kesintiye uğramasın kimsenin başı ağrımasın hesabı :D

Tekil kullanımlar için CachyOS ya da Fedora Workstation. Ötesi yok bence.
Zaten ana Linux dağıtımı olarak CachyOS kullanıyorum :)

Benim amacım acaba bu sistemde Debian 13 de kullanabilir miyim onu görmek. Bu yüzden şu anda harici SSD'me kurulumu yapıyorum.

Zaten ana Linux dağıtımı olarak CachyOS kullanıyorum :)

Benim amacım acaba bu sistemde Debian 13 de kullanabilir miyim onu görmek. Bu yüzden şu anda harici SSD'me kurulumu yapıyorum.
Evet kullanılabilir. Sana garip gelecek şeylerden birisi, CachyOS'de kullandığın çoğu temel paketin default olarak Debian'da yüklü gelmemesi. Onları kurarak başlayacaksın. Onun dışında, CachyOS'deki gibi her gün bir pakete güncelleme gelmeyecek :D

Taş gibi bir OS. Keyfini çıkar..

Evet kullanılabilir. Sana garip gelecek şeylerden birisi, CachyOS'de kullandığın çoğu temel paketin default olarak Debian'da yüklü gelmemesi. Onları kurarak başlayacaksın. Onun dışında, CachyOS'deki gibi her gün bir pakete güncelleme gelmeyecek :D

Taş gibi bir OS. Keyfini çıkar..
İlk yaşadığım ufak diyebileceğim sorun Debian'ın özellikle harici SSD'de 1 GB'lık EFI bölüntüsü oluşturmama rağmen GRUB'ı Windows 11 yüklü diskimdeki 8 GB'lık EFI bölüntüsüne kurması oldu. Tabii benim gibi bir Linux kurdu için çözümü aşırı basitti :) Hemen CachyOS'i açtım, arch-install-scripts paketini yükledim, sonra Debian yüklü SSD'deki bölüntüleri monte edip arch-chroot yaptım. Sonra ise GRUB Bootloader'ı harici SSD'deki EFI bölüntüsüne --removable seçeneği ile yükledim, şu anda Debian harici SSD'mden sorunsuzca çalışıyor. Sonrasında tabii Windows'un EFI bölüntüsünden de Debian EFI kalıntılarını sildim, oldu bitti.

Şimdi NVIDIA sürücüsünü kurmaya çalışacağım.