• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Ryzen 7 9800X3D için hava soğutucu mu yoksa 360 mm sıvı soğutucu mu tercih edilmeli?

BigBlue

Becerikli
Arkadaşlar merhaba. Daha önceki ekran kartım beyazdı ve kasa o şekilde fena durmuyordu. Ancak kart değiştikten sonra beyaz parçalar göze batmaya başladı.

Mevcut Sistem Bilgileri:
  • İşlemci: Ryzen 7 9800X3D
  • Anakart: MSI X870E Tomahawk (Siyah)
  • RAM: XPG 2x24 GB (48 GB) 6800 MHz CL34 (Siyah)
  • PSU: NZXT C1200 ATX 3.1 (Siyah)
  • Ekran Kartı: Sapphire RX 9070 XT Nitro
  • Mevcut Kasa: Be Quiet 500DX (Beyaz)
  • Mevcut Soğutucu: Scythe Mugen 6 (Beyaz)
Lian Li Lancool 217 modelini almayı planlıyorum. İşlemci soğutucusu olarak ise şu üç seçenek arasında kaldım:
  1. Corsair Nautilus 360 RS ARGB
  2. Lian Li Galahad II Performance Lite
  3. Thermalright Royal Knight 120 (RAM'lere baskı yapmadığı için listemde.)
Akşamları 2-3 saat hikâyeli oyunlar oynuyorum. Şu anki hava soğutucumla bile sessiz fan ayarlarında işlemciyi 60-65 derece arasında tutabiliyorum. Biraz da estetik olsun istiyorum. Thermalright Royal Knight işimi görecektir ancak sıvı soğutucular da listemde. Daha önce sıvı soğutucu kullanmadım; pompa sesi rahatsız eder mi? Bir kez alıp aklımda soru işareti kalsın istemiyorum. Fikirlerinizi paylaşırsanız memnun olurum.

(Düzenleme Notu: Cümleler büyük harfle başlatıldı ve noktalama düzeltildi. Teknik terimler ve donanım isimleri doğru yazıldı. "24x2 GB" ifadesi "2x24 GB" olarak, "LGS" veya hatalı soket isimleri yerine tam model adları kullanıldı.)

Akşamları 2-3 saat kadar hikayeli oyunlarla takılıyorum. Şu anki işlemci soğutucumla dahi işlemciyi sessiz fan ayarlarıyla 60-65 derece arası tutabiliyorum. Yani biraz da estetik olsa nasıl olur diye düşünüyorum. Emimimki Thermalright royalknight işimi görür. Şu durumda sizce paylaştığım sıvı soğutucularda işimi görür tabii ki. Ne yapmalıyım. Sıvı soğutucu kullanmadım daha önce. Pompa sesi rahatsız eder mi? Bir daha alıp aklımın kalmasını istemiyorum. Fikirlerinizi paylaşırsanız memnun olurum.

Son düzenleyen: Moderatör:

Phantom spirit seçebilirsin RAM'lere baskı diye bir şey yok ki fanın konumu ayarlanabiliyor.

Ne kadar estetiği mahvetse de hava soğutucu öneririm.

Peki sol taraftaki VRM plakasına da baskı yapma ihtimali var mı?

Hocam ben kasaya monte etmiştim şimdi kasa ve anakartım yok ama anakarta temas etmiyordu sogutma bloku herhangi bir şeyin üstüne gelmiyor fanları kendimiz takıyoruz zaten azıcık yukarıda tutuyoruz RAM tarafındakini oda çok az ama RAM alanını kapattığı için ısınmasını sebep olur mu bilemiyorum.

estetiği çok mahvetmiyor eğer akvaryum kasa düşünürsen kötü durmuyor.

Arkadaşlar listeye şu soğutucuyuda eklemek istiyorum. Ön fanı 12 cm olduğu için hem düzeni bozmaz hem 140 ‘lık soğutucu hem de üstünde bilgi ekranı var.

@348375, Hocam ramlere baskı derken Ram’in üstüne geliyor bu sefer fanı yukarı kaldırıyorsun. Bu sefer bütünlük bozuluyor. Birazda estetik olsun, düzgün dursun istiyorum.

@Falconpolat, hocam işin açığı bende hava soğutmalara daha sıcak bakıyorum.

Hocam emin olun o bütünlük bozulmaz diğer taraftan da kaldırın sorun olmuyor görseli vardı benım kasada takılıyken öyle bir şey bozulmuyor ister tek taraftan hafif kaldırın yine diğeri ile aynı duruyor düşündüğünüz gibi estetiği bozmuyor, zaten kaldıracağınız 1cm fazlası değil

Ben de sizin gibi kasa arıyorum, ama bence bu kasaya bu kadar verilmez, bunun dışında zoko markası var satış sonrası hizmet olarak bir tık kötü sorun olduğunu söylüyorsun sizden kaynaklıdır size doğru suçlama var yardımcı olunmuyor pek, ama ben sorun etmem derseniz kasa görüntü açısından vs güzel malzeme kalitesi hakkında da iyi yorumlar var, ben şu an MSI 100R indirime girsin diye bekliyorum veya Lian Li Vector 100 size tavsiyem cuma gününe kadar bekleyin İncehesap güzel bir şey yapabilir belki.

Son düzenleme:
@348375, kasayı Cuma'ya kadar bekleyelim o zaman. Soğutucu olarak şu modelde var 7 ısı borulu.
Bu nasıl olur acaba?
Bu kasa önden havayı aldığı için daha güzel hava sirkilosyonu olur. Sayfasında var zaten. Serin çalışan bir kasa. Vector 100 dediğiniz kasa önden almıyor havayı bildiğim kadarıyla. Yandan girişi var. Görsel süper ancak biraz daha sıcak çalışabilir sanki.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…