Çözüldü Ryzen 7600-4070 Ti sistemde BIOS çok geç açılıyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan the egg
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 21
  • Görüntüleme Görüntüleme 2B
  • Etiketler Etiketler
    bios
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

the egg

Başarılı
Parçaları tek tek alıp topladığım sistemi dün montajladım. Açma tuşuna bastıktan sonra BIOS ekranının gelmesi bile muazzam süre alıyor.

Görev yöneticisindeki BIOS süresi ise 54 saniye ekran resmini aşağıya bırakıyorum.

BIOS default sürümde güncelleme denemedim. İçine sürümü attığım eski bir USB belleği de PC görmüyor. Başka PC'de denediğimde görebiliyorum.

Fast boot ve EXPO BIOS üzerinde açık. @Recep Baltaş yardımcı olacak birisi çıkarsa çok mutlu olurum.
Parçalar:
Prime X670-P-CSM Anakart
Ryzen 7600 İşlemci
4070 Ti Ekran Kartı
2x32 G.Skill Z Neo EXPO 6000 MHz CL30 RAM
750W PSU
2x512 M.2 SSD
1X 512 SATA SSD

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Anakartla bir alakası yok, AM5 sistemlerde bu sorun genel zaten. Memory context restore ayarının açılması bilgisayar açılma hızını yarı yarıya etkiliyor neredeyse. Mavi ekrana düşme riski de var ne yazık ki.

MCR ayarını açıp maviye düşüyorsan Power Down ayarını da aktif hale getirebilirsin. Bu da bu soruna ayrı bir çözüm oluyor. Çözüm üstüne çözüm ne yazık ki. Sorunun kökü bu yeni teknolojilerde.
BIOS güncellemesi ilk bakman gereken yer. Onu atlıyorum. RAM'leri sıfır aldın değil mi? Sadece emin olmak için soruyorum.
Ayrıyeten donanım sıkıntısından kaynaklı olabiliyor, mesela bozuk bir USB veya kablosuz ağ adaptörü geciktirebiliyor. Daha önce başıma geldi. Anakartın CMOS pili de zayıf olabilir ama yeni bir makine ise hiç sanmıyorum. Hard disk SSD aynı şekilde sıkıntılı olabiliyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
İfadeler: 99
EZ Flash üzerinden güncelleme başlattım 15 dkdır aynı şekilde duruyor ekran donuk halde.

Bozuk bir USB aygıtı takılı değil ağ adaptörü vs de yok. RAMler sıfır. Anakart sıfır. SSD ler de problemsiz diye biliyorum.

BIOS üzerinden Memory context restore ayarının açık olduğundan emin miyiz?
BIOS güncelleme başlattım eğer yapabilirse kontrol edeceğim.

İfadeler: 99
Restore Defaults yapıp EXPO ayarı kapalı şekilde açmayı deneyin bir de.
BIOS tamamen default ayarlara donunce mavi ekran sorunu cozuluyor.

Mevcut olarak:

EXPO kapalı RAMler 4800 mhz de çalışıyor.

Olayı yaşayan çok fazla kişi var. Çok enteresan.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…