Ryzen AI MAX+ 395 işlemcili GMKtec mini bilgisayarlar sizce gereğinden pahalı mı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Liguori
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 10
  • Görüntüleme Görüntüleme 534
  • Etiketler Etiketler
    gmktec

Liguori

Yetkin
Makaleler
1

Şu an teknoloji dünyasında beni en çok şaşırtan ve heyecanlandıran şeylerden biri Strix Halo serisi Ryzen AI MAX+ işlemciler. Çünkü bu APU'ların entegre ekran kartı Radeon 8060S cidden inanılmaz performans sunuyor. RTX 4060 ile baş başa. Umarım yakın zamanda bu APU'yu el konsollarında görürüz.

Yurt dışında 1500 ve 2000 dolar arasında satılan bu ve benzeri yeni ürünlerin ülkemizde bu kadar yüksek fiyata satılması beni şahsen çok üzüyor. Sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz? Sadece mini PC değil, laptoplar da bu durumda.

Enflasyon ve gümrük sorunu olan bir ülkede normal gözükebilir, evet. Ama bunlara rağmen gereğinden pahalı geliyor bana. Elbette daha ucuz olması gerekmez mi? Yoksa ben mi yanlış bakıyorum? Sizce fiyatlar uygun mu?

Son düzenleyen: Moderatör:
Katılıyorum, gereksiz pahalı ne yazık ki. Dediğiniz gibi 4060'a rakip bir apu. Ancak 4060'lı bir laptop bile daha ucuz. Daha iyi işlemciye sahip laptoplar daha ucuza satılıyor. Saçmalık tamamen.

Büyük firmaların gümrük ücretinden pek etkilendiklerini sanmam ÖTV de yok sanırım bunlarda laptoplarda yoktu en son bildiğim yani 20 KDV'nin ötesi tamamen kar marjı firmaların.

Tam bir soygun. 90-100K'ya mis gibi sistem toplanır.

Tam bir soygun. 90-100K'ya mis gibi sistem toplanır.
Evet doğru mis gibi masaüstü PC toplanabilir.

Ama bu ve benzeri mini PC'lerin olayı zaten bu spesifik Ryzen AI MAX+ 395 işlemcisi. Herkes bu işlemci yüzden bunları istiyor. Yoksa başka bir olayları yok.

Bunu söylememin sebebi şu. Bu işlemci Ryzen 9950X3D'ye bile tur attırıyor çoğu senaryado. Hakikaten inanılmaz bir teknoloji başarısı yani. Bakabilirsiniz (sayfa 2'den sonra testler var, en son sayfada tüm testlerin ortalaması var):

Hem de bunları çok daha az güç tüketerek ve aynı anda içinde resmen bulldozer gibi bir iGPU'ya sahipken yapıyor. Radeon 8060S cidden çok iyi performansa sahip.

O yüzden fiyatların bu kadar yüksek olması üzüyor beni.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yurt dışından falan belki alınabilir veya akrabalardan istenilebilir.

Çok iyi bir ürün. Hatta 2K ve 4K çözünürlüklerde RTX 4060'tan daha iyi olacağını düşünüyorum. Çünkü yüksek çözünürlüklerde bellek ihtiyacı da artacağı için 8 GB VRAM sorun çıkarabilir. Ayrıca yapay zeka hesaplamalaları da yüksek VRAM gerektirdiği için o konuda da çok başarılı. Hatta RTX 4090'dan iki kat daha iyi yapay zeka performansı var. Fakat fiyat aşırı fazla. Bence etiketteki fiyatın yarısı olsa tadından yenmezdi.

Şimdi bir şey merak ettim. Acaba Windows 11 Pro lisansı bu fiyatın yüzde kaçını kapsıyor. Hatırlayanlar var mı bilmem ama eskiden dahili Windows lisans ücretini kabul etmeyenler protestolar yapmıştı.

Windows Refund Day

Ben zaten normalde Linux kullanacaktım bunla.

OEM'ler Windows lisanlarına kuruş ödüyor ama son kullanıcıya neredeyse retail fiyatı kadar ücret kesiyorlar. Muhtemelen bu ve benzeri PC'ler Windows lisansı olmasa 5-10k daha ucuz olurdu.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…