ipli jeton

Uzman
Merhaba.

CH341a programlayıcıların sahtesi piyasada kol geziyor arkadaşlar. Sahte programlayıcıları şu şekilde ayırt edebilirsiniz:

1- USB veri yolunun çalışması için saat hızının 6 MHz ve katları olması gerekir. Bu nedenle orijinal programlayıcıda 12 MHz kristal kullanılır. Kart üzerindeki kristal 7,500 MHz, 13,824 MHz gibi çok alakasız değerlerde ise programlayıcı sahtedir. Zaten bu kristalin bir bacağı şaseye kısa devre olduğu için çalışması mümkün değildir. Sadece var gözüksün diye koyulmuştur.

IMG_20260211_101205.webp

13,824 sahte.webp

7,500 sahte.webp

2- Kristalin bacakları ile gnd arasına birer tane (genellikle 22pf değerinde) kondansatör bağlanır. Sahte programlayıcılarda bu kondansatörlerden regülatörden tarafta olanının yerinde 0 ohm direnç görürsünüz. Orada iki tane kondansatör olması gerekirken birinin yerinde direnç vardır. Olması gereken saat devresi aşağıdaki resimde sağdaki gibi olmalıdır, soldaki gibi değil.

1.webp

3- Orijinal programlayıcılarda kullanılan kristal çoğunlukla THT(geleneksel delik montajlı) iken, sahtelerde genellikle SMD(yüzey montaj) kristal vardır.

12000.webp

CH341 entegresinin A modeli dışındaki diğer modellerinde dahili osilatör bulunur. Bunu devreye almak için xtal input PIN'i şaseye kısa devre edilir. ancak A modelinde dahili osilatör yoktur, dışarıdan saat sinyali verilmesi gerekir. Dolayısıyla A model entegrelerde mutlaka 12 MHz kristal bağlı olması gerekir.

datasheet.webp

Bunları mutlaka kontrol edin. Orijinalliğini teyit etmeden 3.3v modifiyesi falan yapmayın. Sonradan sahte olduğunu anlasanız bile artık ürüne yetkisiz müdahale yapmış olduğunuzdan iade edemezsiniz. Satın aldığınızla kalırsınız.

@Recep Baltaş

Son düzenleyen: Moderatör:
Zamanında bu cihazı kullanan teknik servis uzmanına bu makaleyi gönderdim. Evet, sahtesi olduğunu düşünüyor. Kendisi denk gelmemiş sadece.

Kendisinin ek yorumlarını yazmak istiyorum. Bu cihazdan da daha mantıklı cihazlar var.

RT809F varken bu kullanılmaz şeklinde de ek yorum yaptı. Bahsettiği cihaza internetten baktım. Çok daha gelişmiş bir cihaza benziyor. Tabii tek seferlik BIOS işi düşen birinin alacağı araç değil. "Ondan da kralı, Svod 4 diye bir programlayıcı var." dedi.

Hayır, ürün işlevini ve mantığı kaybetmedi. Sadece ondan daha iyi ürünler çıktı.

Bu notu geçelim, belki bu konuyu ziyaret edecek ve bu işlerle uğraşan birilerine yardımcı olur. 🙏

Son düzenleme:
Ben de yerli bir satıcıdan "CH341A" modelini satın almıştım. Gelen cihaz resimlerde mevcut. Kartın üstünde "CH341 Pro" yazıyor. Entegrede "CH341B" yazıyor. Kartın arkasında ise sadece "CH341" yazmakta. Açık konuşmak gerekirse pek de emin olamadım.

Dosya Ekleri

• 4.webp
    4.webp
    2,7 MB · Görüntüleme: 51
  • 3.webp
    3.webp
    2,5 MB · Görüntüleme: 62
  • 2.webp
    2.webp
    2,7 MB · Görüntüleme: 60
  • 1.webp
    1.webp
    1,8 MB · Görüntüleme: 65
Ben de yerli bir satıcıdan "CH341A" modelini satın almıştım. Gelen cihaz resimlerde mevcut. Kartın üstünde "CH341 Pro" yazıyor. Entegrede "CH341B" yazıyor. Kartın arkasında ise sadece "CH341" yazmakta. Açık konuşmak gerekirse pek de emin olamadım.
Büyük ihtimalle orjinal. CH341A entegresi yerine CH341B entegresi kullanmışlar. Muhtemelen üretim kapasitesini artırmak için iki modelden de sipariş geçmişlerdir. İki entegre arasında B'de dahili osilatör olması dışında bir fark yoktur. İki entegre de pin uyumludur, birbirinin yerine kullanılabilir.

ch341_letters_mean.webp

Zamanında bu cihazı kullanan teknik servis uzmanına bu makaleyi gönderdim. Evet, sahtesi olduğunu düşünüyor. Kendisi denk gelmemiş sadece.

Kendisinin ek yorumlarını yazmak istiyorum. Bu cihazdan da daha mantıklı cihazlar var.

RT809F varken bu kullanılmaz şeklinde de ek yorum yaptı. Bahsettiği cihaza internetten baktım. Çok daha gelişmiş bir cihaza benziyor. Tabii tek seferlik BIOS işi düşen birinin alacağı araç değil. "ondan da kralı, svod 4 diye bir programlayıcı var." dedi.

Hayır, ürün işlevini ve mantığı kaybetmedi. Sadece ondan daha iyi ürünler çıktı.

Bu notu geçelim, belki bu konuyu ziyaret edecek ve bu işlerle uğraşan birilerine yardımcı olur. 🙏

Merhaba. Yeni bir deneme yaptım. Kartta eksik olan 12 MHz kristal ve 22pf kondansatörleri ekledim. Alet çalışmadı. Datasheet'e göre bu şekilde de çalışması lazım. 0 ohm direnci yerine geri taktım bu şekilde çalışıyor. Çip kristali süremiyor, bu kesin.

Son düzenleme: