İnceleme Samsung Galaxy S25 FE (gece siyahı)

Bandırmalı1965

Başarılı
Yer
𝐁𝐀𝐍𝐃𝐈𝐑𝐌𝐀
Merhaba forumdaşlar, uzun bir sürenin ardından geldim ve bu sürede mobil cihazlara merak saldım, desktoptan biraz uzaklaşarak tabii ki uzun bir araştırma sürecim oldu. Biraz geç inceleme yayınlıyorum ancak (telefonu alalı 1 ay oldu) maalesef işlerden dolayı sarktı. Bu rehber S25 FE alacaklara yönelik avantaj ve dezavantajlarını sıralayacağım.

Konularımız:

Telefonu 16 Mayıs 2026'da, her yer fiyatları yükselmişken zar zor arayarak Migros'ta money kart kampanyası ile maalesef tek çekim (35.000₺) aldım. Sadece gece siyahı ve 8/256 vardı. Ülkemizde 20.000₺ üstüne taksit yasak olduğu için operatör kredisi veya banka kredisine mecbursunuz, o da oldukça pahalı ve faiz oranları uçuk. Tek seçenek tek çekim. Maalesef Realme C67'den geçtim, bana göre oldukça büyük bir yükseltme.

Kutu açılımı ve genel inceleme​

Kutumuz klasik Samsung kutusu, boş ve içinde hiçbir şey yok. 2020'de Apple ile dalga geçip sonradan bu trende ayak uydurmaları ayrı bir mesele. Tabii bazılarına daha estetik ve prestijli gelse de en azından bir adaptör çıksaydı güzel olurdu; kılıf ve ekran koruyucuyu zaten geçtim.
Kutumuz bu şekilde.
Ön:

Yan:

Yan 2

Arka.

Yan 3

İçinden çıkanlar.

Klasik Samsung kutusu, USB-C kablosu, 45W destekli ve EDP üzerinden 4K@60 görüntü verebilmekte (DeX için)

İlk açılış​

İlk açılışta klasik Samsung ekranı geliyor; bir sürü uygulama indirmeyi seçme, Google hesabı girme, biyometri, veri zart zurt toplama ile uzun sürüyor. Telefonu ilk aldığınızda aşırı ısınacak ve ilk hafta bataryayı su gibi içecek, sonra düzelecek. Telefon kullanım alışkanlığınızı öğreniyor, yani Exynos ısınıyor, bataryası yetmiyor diye forumlarda konu kirliliği yapmayınız.

UI/Arayüz​

Kutudan One UI 8 ve Android 16 ile çıktı, ancak aldıktan 1 hafta sonra One UI 8.5'a yükselttim. En beğendiğim yanı GoodLock oldu; her şeyi özelleştirebilirsiniz ama modüllerden bence sadece birkaçı gerçekten işe yarar, gerisini ya tam çözemedim ya da gerçekten boş kalabalık. GoodLock'un ne olduğunu herkes biliyor zaten ama bazı modüllerin ne olduğunu yazayım.

Theme park: Sistemin teması değiştirilebilir. Sadece bir yerin teması değişmesini istiyorsanız o kısmı seçin, yoksa direkt tema yapmayı seçerseniz bayat gözükebilir bazı yerler.

Quickstar: Üst paneli özelleştirebilirsiniz.
Biraz kurcalamak lazım.

Navstar: Navigasyon çubuğunu özelleştirebilirsiniz. Mesela ben kaldırılan üç noktalı jesti kullanabiliyorum hâlâ; onun dışında kapsam alanı veya diğer şeyler değişebiliyor.

Homeup: İçinde karışık modüller var.
Homescreen ana ekranı ayarlayıp uygulama ekranını 7x7'ye kadar genişletebilirsiniz.

Taskchanger: Uygulamalar ekranını ayarlayabilirsiniz.

Gesture settings: En karmaşık yer içinde enteresan fonksiyonlar var. Uygulamaların açılma ve kapanma animasyonlarını fonksiyon yazarak çözerek ayarlayabilirsiniz (expert mod).

Geri kalanların ciddi bir önemi yok kanımca. Edge panel ayarları (kimse kullanmıyor), yedekleme gibi ayarlar var.

Clock face: Kilit ekranı saatlerine bolca seçenek ekler.

Sound assistant: Sesler ile ilgili her şey değiştirilebilir. Arayüzü Türkçe olan az modülden biri.

Camera assistant: Kameramaxxingciler için bir destek ayar.

Lockstar: Kilit ekranı çok ayrıntılı şekilde ayarlanabiliyor.

Genel UI:

Ekran​

Bu sene panelde S24 FE'ye göre büyük bir değişim var. Tam LTPO olmasa da yarım LTPO panel var. Samsung bunu S22 ve S23'te de kullandı. LTPS tabanlı olsa da değişimler mevcut. Samsung bir isim vermese de buna altps diyorum ben (Advanced-LTPS).

Ekran statik görüntülerde en fazla 24 Hz'e düşebiliyor ama GPU ve CPU uykuya yatarak saniyede 1 kare yolluyor. Video ve Reels kaydırırken ise biraz bekleyip 60 Hz'e düşüyor enerji tasarrufu için.

Tam LTPO olmasa da yakın mantık. FE serisi bütçe olduğu için LTPO kullanmak hem maliyeti arttırır hem de S25+ satışlarını baltalar. Bu altps panel, LTPO'nun %75 verimliliğini aşağı yukarı sağlıyor.

Panel özellikleri.
Panel seti = M13.
Panel = Dynamic AMOLED altps 2X (2 katman).
Renk gamı = %100 DCI-P3.
Manuel mod Max parlaklık = 435 cd/m².
Max parlaklık (HBM) = 1900 cd/m².
Dimming = %40'a kadar DC, sonra PWM.
PWM dimming hızı = 240 Hz
Panel hızı = 120 Hz (zaten)
Ekran boyutu = 6.7"
Ekran/Çerçeve Oranı = %88.98/109.94 cm²
Çözünürlük/En-Boy = 1080 x 2340/19.5:9
Ekran koruması = Gorilla Glass Victus+
Renk derinliği = 8-bit (16.7 m)
Piksel yoğunluğu = 385 PPI

Renk gamutu %100 DCI-P3 olmasına rağmen oversaturating (aşırı doygunluk) yapmıyor, yeterli doygunluk var. Manuel parlaklık yeterli ancak %100 parlaklıkta kesinlikle kullanmayın, batarya dayanmıyor. OLED panellerin enerji ihtiyacı katlanarak artar; %80'den sonra %1 için 1X enerji gerekiyorsa 3X gerekir. Önerim %75 veya %80 parlaklık, hem panel ömrüne katkısı olur (zaten yanması çok zor). Parlaklık %40 ve altında PWM Dimming'e geçer, yani panelin enerjisini kısarak parlaklık kısmak yerine saniyede 240 kere en yüksek ve en düşük parlaklık arasında hızlıca gidip gelir. Gözlerin yorulmaması için en az 1920 Hz gerekir; ancak Samsung burada cimri davranarak 240 Hz yapmış. Çinli markalar 3840 Hz civarına çıktı. S25 Ultra bile 480 Hz, yazık. Gece kullanmak işkence. 1080 x 2340 çözünürlük yeter bence; 1440 x 3240 gibi QHD+ çözünürlükler israf ve gereksiz. Hem gereksiz GPU yükü hem de panel masrafı çok çıkıyor. FHD+ hem rahat hem de yeterli, gerisi azalan getiri.En kötü nokta ise renk derinliği. Çinli markalar 12-bit veya 10-bit'e geçmişken, Samsung amiral gemisi modellerinde bile 8-bit kullanıyor; artık kabul edilemez. Fotoğraflarımı incelerseniz renk bantlanması görebilirsiniz. Artık 10-bit veya 12-bit panel bekliyoruz. Gün ışığı altında 1900 cd/m² "yeterli sayılır" diyelim.

Batarya​

Samsung geçen seneye göre burada +200 mAh'lık bir upgrade yaparak 4900'a yükseltmiş bataryayı; böylece S25+ ile eşitlendi. Samsung neden silikon-karbon kullanmıyor derseniz, silikon-karbon bataryalar şarj olurken %600'e kadar genişler ve şişer. Bu yüzden nanotüpler kullanıyor Çinli markalar ama Samsung Note 7 faciasından sonra bataryadan korkuyor. Bu yüzden hala muhafazakar rakamlar görüyoruz. Şarjımız ise kablolu max 45 W, kablosuz max 15 W, ters kablosuz ise 7.5 W.

6 saat 22 dakika ağır-hafif kullanımda %95 civarı batarya kullanmışım.

Hafif kullanımda 8 saat ve üstü rahat görebilirsiniz ama gün içinde şarj gerekiyor. Exynos 2400 boşta çok enerji yakmasa da, modemi verimsiz olduğu için 4.5G'de kullanmak gerekiyor; 5G'de su gibi bitiyor batarya (tabii bu 5G altyapısı yüzünden).
Zaten 4.5G ve 5G arasında çok fark yok. Onun dışında Exynos 2400 abimiz yükte bataryayı içmekte.

Performans​

S25 FE'mizde Exynos 2400 var; 4 nm lpp+ Node ile üretiliyor. Isınma konusunda throttling, PojavLauncher harici ciddi sorun yaşanmadım ama batarya tüketimi yüksek.
Çekirdek yapısı şu şekil.
Exynos 2400.
1X Cortex-X4@3.2 GHz
2X Cortex-A720@2.9 GHz
3X Cortex-A720@2.6 GHz
4X Cortex-A520@1.95 GHz
Xclipse 940.
SoC 6 W TDP'e sahip ve 8 MB L3 ile destekleniyor.
Xclipse 940 ise 6 adet RDNA 3 Cu'dan güç alarak 1095 MHz'de çalışıyor. RT desteği mevcut, teorik olarak 3.4 TFLOPS güç sağlayabiliyor. Neredeyse PS4 seviyesi ama bu, max güçteki laboratuvar performansı. SoC'un güç bütçesi sınırlı olduğu için yarısını düşünebilirsiniz. Xclipse sürücüleri leş gibi olduğu için Winlator'da şansınız yok. Zink gibi renderer'lar ise iflas ediyor, Mesa gerektirdiği için şu an Vortek diye bir sürücü geliştiriliyor ama bayat Samsung burayı umursamıyor gibi. Emülasyon yapacaksanız Snapdragon şart (Turnip ve Mesa lazım). Diğer renderer'lerde ise sorun çıkarıyor (OpenLTW ve Holy GL4ES üzerinde). Onun dışında performansı çok iyi.
Bazı oyunlar.
PUBG = Smooth'ta 120 FPS alabilirsiniz.
Critical Ops = Ultra ayarlarda 120 FPS alabilirsiniz (8X'i kapatın).
Pojavlauncher = 26.1.2 Simply optimized + OpenLTW renderer ile 16 chunk'ta oynayabilirsiniz. 12 chunk daha pürüzsüz olur. Shader denemeyin çünkü shader OpenLTW veya HolyGL4ES ile çalışmıyor, Zink gerekiyor. Onun için Snapdragon en az 3072 MB RAM ayırın.
War Robots = çok yüksek + 60 FPS mümkün.
Car Parking 2 = %90 render + Ultra 60 FPS oynanabiliyor.
Bus Simulator Ultimate = Ultra + 60 rahat.
RDR'ı = Fidelity modunda 60 FPS.
GTA SA Definitive = Max çözünürlükte 60 FPS.
FC Mobile = en yüksek ayarlarda 120 FPS mümkün.
Pojavlauncher garip el bug'u (renderer kaynaklı)

Eliniz bloğun içine giriyor, bu elinize aldığınız her şey için geçerli.

Soğutma​

Cihazda klasik vapor chamber mevcut ve S24 FE'ye kıyasla %13 daha geniş ısı kanalları ile alüminyum çerçeveye taşınıp oradan atılıyor. Parlaklık kısma sadece Pojavlauncher'da yaşadım, o da 45 dakika sonra ve 16 chunk'ta idi. Onun dışında ciddi ısınma sorunu yaşamadım. Alüminyum çerçeve ise aşırı ısınıyor, bu da iyi demek; VC görevini iyi yapıyor.

Build quality tasarım​

Cihazın ağırlığında ve kalınlığında ciddi bir geliştirme var. S24 FE 213 gr ve 8 mm iken hantal ve kalındı, ayrıca aşırı kalın bezelleri mevcuttu. S25 FE büyük oranda giderilmiş; ağırlık 190 gr'e düşerken kalınlık 7.4 mm'e düşmüş ve bezeller büyük ölçüde incelmiş. Cihazın çerçevesi S24 FE'deki standart alüminyum armor yerine enhanced armor alüminyum, bu da S25+ ile aynı. Cihazın arkası mat buzlu cam ve Victus+ ile korunuyor, ön camda aynı şekilde Victus+. Corning'in dediğine göre Victus+ 1.5 metreye kadar pürüzsüz ve 1 metreye kadar pürüzlü yere düşmeye dirençli. 200 gr prototip cihazda bu laboratuvar verisi; tabii gerçek dünya daha iyi de, daha kötü de olabilir. Victus 2 ile Victus+ arasında fark yok; Victus 2 sadece %23 geri dönüştürülmüş maddeden yapılıyor. Victus serisinin amacı kırılma olduğu için ana odak noktası bu. Çizilmeye karşı ise Mohs sertliği 6 tırnak çizemez ama anahtar ve kum taneleri çizebilir. Daha iyi çizilme direnci ceramic shield glass ve armor 2'de var (Mohs sertlik 7) ama onlar kırılmaya daha az dirençli. Cihaz ayrıca IP 68 korumasına sahip. IP 69 veya 69K diyeceksiniz ama bunlar bence gereksiz; IP 68 bile yeterli. 1.5 metrede suya 30 dakikaya kadar direnci var demek, toz ise giremez demek.

(Buraların fotoğrafını ikinci telefonum bozulduğu için çekemedim.)
Cihazda USB-C portu, cihazın altında ve ortada hemen sağında düz bir çizgi şeklinde hoparlör yer alıyor. USB-C portunun solunda mikrofon, onun da solunda SIM tepsisi var. SIM tepsisi tek slotluk, oldukça küçük ama 2 SIM çift taraflı bindirerek takılabiliyor (nano-SIM + nano-SIM). eSIM desteği ise var; ancak aynı anda en fazla 2 SIM kullanılabiliyor. Ses ve güç tuşu yerleşimi normal yerinde. İkinci hoparlörler ise stereo etkisi vermesi için iki küçük daire ve cihazın üstünde sağda. Cihazda titreşim motoru olarak L motor yerine X motor var. Şu anki en kaliteli motor, o titreşirken yoğun ve tok titreşim veriyor. Hoparlörler de çok iyi; ancak S24 FE'ye kıyasla daha az ses veriyor. Nedeni muhtemelen çerçevenin incelmesi. 25.6 LUFS'luk bir skor oluyor, bu da "çok iyi" demek. S24 FE 24 LUFS almıştı, o daha iyiydi. Cihazda QI2 manyetik halkalar yok; sadece kablosuz şarj ve kablosuz ters şarj.
Ses dosyası ekleme olabilseydi hoparlör testini eklerdim ama mümkün değil, maalesef.

Kamera​

Cihazda klasik 3 kamera kurulumu var. S24.FE'ye kıyasla tek kamera yükseltmesi ön kamera 8 MP'den 12 MP'e yükseltildi. En büyük fark gece modunda 3 sn'ye kadar pozlama yaparak ışık topluyor; ardından ise ISP ve NPU inanılmaz hamleler yapıyor.

Çözünürlük = 50 MP (12 MP modunda 4'ün 1 binning)
Ana sensör (wide)
Sensör = Samsung Isocell S5KGN3.
Sensör boyutu = 1/1.57"
Diyafram açıklığı = Sabit-f/1.8
Açı = 84°
OIS + EIS = mevcut.
Özellikler.
Burst çekim.
Dual pixel Pro PDAF.
6 elementli lens.
RAW çekim.
Bokeh.
Hyperlapse.
Ana kamera 4K@60 ve 8K@30 çekebiliyor. Maksimum OpenCamera ile zorlarsanız 200 Mbps bitrate ile 4K@120 çekebilirsiniz; çekim sırasında ısınmıyor.
Ana kameradan bazı kareler (50 MP koyulamıyor 6 MB sınırı yüzünden, 12 MP fotoları ise downscale etmek zorunda kaldım).
Gündüz çekim-1

Gündüz çekim-2

Makro çekim.

Telefoto 3X çekim.

Ultrawide 0.6X çekim.

Gece modu çekim.

(Fotoları 3840x2160'a downscale yapmak zorunda kaldım).

Benim için gayet yeterli ve güzel fotolar çekiyor. Video koyma seçeneği olmadığı için video ekleyemedim.

Telefoto
Kamera özellikleri (en alt)
Çözünürlük = 8 MP.
Yakınlaştırma = 3X.
OIS + EIS = mevcut.
Dijital yakınlaştırma = 30X.
Açı = 32°
Diyafram açıklığı = f/2.4

Ultra geniş kamera özellikleri (en üst kamera)
Çözünürlük = 12 MP.
Ultra geniş açı = 0.6X
EIS = mevcut.
Açı = 123°
Diyafram açıklığı = f/2.2

Ön kamera özellikleri.
Çözünürlük = 12 MP.
Diyafram açıklığı = f/2.2
Sanal flash = mevcut.
Açı = 80°

Ön kamera 4K@60 kayıt yapabilmekte, kamera olarak S25+ ile tamamen aynı sayılır; sadece S25+ telefoto 3X 10 MP.

Diğer özellikler ve rakip telefonlarla karşılaştırma​

Cihazda RAM olarak 8 GB var ve bu benim için sınırda. Bence en azından 12/256 seçeneği olmalıydı. A1X serisi bile 8 GB seçenekleri ile gelirken bu telefon S serisi üyesi, kırpılmış bile olsa 8 GB'ı layık olmamalı ki One UI aşırı şişkin ve obur bir arayüz. 12 GB olmalıydı; özellikle PojavLauncher'da yetmiyor bana, çökmeler olabiliyor. Ayrıca One UI'nin boşta 4.5 GB-5 GB yakması saçma. Windows'tan bile obur RAM'ların hızı 8533 MHz, yani klasik LPDDR5X yeterli. Cihazda 3 depolama seçeneği olsa da ülkemize 256 GB ve 512 GB geldi. 256 ve 512 seçenekleri UFS 4 iken, 128 GB seçeneği UFS 3.1.Bir hatam olduysa lütfen yazın, okuduğunuz için çok teşekkürler . İnşallah alacaklara bir rota olur. Ben memnunum, siz de memnun kalırsınız inşallah. S26 FE Eylül'de çıksa da büyük yükseltme ile gelmeyecek ve fiyatların oturması uzun zaman alacak. O zamana kadar S25 FE en mantıklı seçim. Rakipleri daha fazla özellik veriyor; ancak sizin seçiminiz arada UI farkı var. Ayrıca yazmayı unutmuşum, cihazda ekran altı optik parmak izi sensörü mevcut. Bu da S25/S25+ ile büyük ayrımlardan biri; ultrasonik yok. Samsung bu cihaza 7 yıl güncelleme sözü veriyor; ayrıca tabii tam 7 yıl değil

ek:
(performans testlerini atmayı unutmuşum)

.

Son düzenleyen: Moderatör:
S24 Ultra kullanıyorum pil süreleri aynı

Gayet güzel olmuş hocam. Ellerinize sağlık. 2025 Aralık ayından bu yana S24 FE kullanıyorum, ikinci el almıştım. 2400 konusunda katılıyorum, batarya ve ısınma doğru.

Merhaba hocam, bu telefonda 3. parti uygulama yüklemeden emojileri iPhone emojileri gibi yapabiliyor muyuz?

Merhaba hocam, bu telefonda 3. parti uygulama yüklemeden emojileri iPhone emojileri gibi yapabiliyor muyuz?

Denemedim hocam ama 3. parti olmadan olmaz muhtemelen 3. partide düzeltemez Custom ROM gerek direk One UI'e gömülü bir şey emojiler.

S24 fenin ön kamerası 10MP olacak.

Evet hocam yanlış yazmışım.

S24 Ultra kullanıyorum pil süreleri aynı

6.9 ekrandan ve dolayıdır 8 gen 3 boştayken daha verimli E2400'e göre.

Mükemmel bir inceleme rehberi olmuş. Bandırma dan selamlar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…