Ekran Resmi 2024-09-08 18.07.54.webp

Uzun bir zaman ardından yeni bir başarılı kurulum konusuyla beraber karşınızdayım. Uzun süren deneyler ve birçok sürümün ardından artık bu cihaz için 10.12.6 Sierra sürümünde karar kıldım. Şu ana kadar RF511'e Mavericks, El Capitan, High Sierra, Mojave, Catalina ve Big Sur sürümlerini kurmuş denemiştim. Bunlardan Mavericks ve El Capitan düzgün çalışsa da çok eski olmalarından ötürü kesinlikle ana tercihim olmadılar. High Sierra ve üstü denediğim sürümler ise istisnasız HD3000 ile hep bir sorun yaşıyorlardı. Grafik bozulmaları, yapay dokular ve ani sistem kilitlenmeleri bu sorunların başını çekiyordu. Ancak ilginç bir şekilde cihazım Sierra ile çok stabil, doku bozulmaları olmadan, donmadan çalışabiliyor. Yapay doku sorununa Sierra ve altında çok nadir rastlıyorum. Ayrıca El Capitan kadar uygulama desteğinden mahrum bir sürümde değil. Bu gibi sebeplerden ötürü kolları sıvadım ve Clover ile eski günlerde ki gibi bir kurulum gerçekleştirdim.

- Sistem Özellikleri -​

• Intel Core i7-2670QM
  • Intel HD 3000 iGPU , GT-540M eGPU (Optimus sebebiyle çalışmıyor)
  • 8 GB 4x4 DDR3 RAM
  • Broadcom BCM4313 Wi-Fi ve BCM2070 BT
  • Seagate Barracuda 120 SSD 250 GB (Emektar)

- BIOS Ayarlarım -​

• Legacy USB Support: Enabled
  • USB S3 Wake: Disabled
  • UEFI Boot Support: Enabled
  • AHCI Mode:Auto
  • SATA 3: Enabled
  • HyperThreading: Enabled

- Çalışanlar -​

• HD3000 native olarak tanınıyor ve çalışıyor. Framebuffer yaması yapmadım çalışması için ekstra.
  • ALC269 ses çipi çalışıyor. AppleALC.kext sayesinde tabii ki. Layout id olarak 3 kullandım.
  • USB 2.0 ve 3.0 portlarım çalışıyor. USB 3.0 port için gerekli olan kext bu sürümde desteklendiği için sıkıntısız çalışıyor.
  • USB N10 çalışıyor. Kendi sürücüsünü direkt olarak kurdum, Big Sur da olduğu gibi manuel olarak kext kurmadım.
  • Bluetooth çalışıyor.
  • İşlemci güç yönetimi çalışıyor ama NullPowerManagement.kext ile. Özel betikle çalıştıramadım maalesef.
  • iCloud, FaceTime, iMessage aklınıza gelebilecek tüm Apple servisleri eksiksiz çalışıyor.

- Çalışmayanlar ve düzelttiğim şeyler -

• HD3000 için herhangi bir yama yapmadım ancak GT-540M devreye girmesin diye DSDT yaması yapmak zorunda kaldım.
  • Batarya göstergesi çalışmıyor. Çeşitli denemeler yapsam da olmadı. DSDT üzerinde birkaç yama denemesi daha yapacağım bu sorunu çözmek için. Aldığım EmbeddedControl hatalarına bakarsak sorun EC ile alakalı.
  • Sistem biraz sıcak çalışıyor Windows'a nazaran. Malum işlemci güç yönetimi yaması yapamadığım için böyle şu an. Ama düzelteceğim.
  • Touchpad çalışmıyor daha doğrusu çalıştırmıyorum. Cihazımın Touchpadi arızalı.

- Kullandığım EFI -​

Yakında tüm sorunlarından arındırıp eksiksiz bir EFI paylaşacağım.

- İzlenimlerim -​

1725809075815.webp

Genel olarak Sierra kaya gibi stabil, sorunsuz çalışan, günümüz macOS sürümlerine nazaran daha hafif bir sürüm. Tabii eksiklikleri yok mu var. Mesela karanlık mod yok. Sadece Dock ve menü barı karanlık moda geçiyor. Uygulamaların hepsi açık modda onun harici. Ayrıca El Capitan gibi bu sürümünde tarayıcı desteği konusunda sıkıntıları var. Maalesef güncel Chrome ve Edge sürümleri kurulamıyor. Chromium Legacy kurulabiliyor en güncel Chromium tabanlı tarayıcı olarak, o da hayvan gibi kaynak sömürüyor. Bu durumda en mantıklısı Sierra için Firefox 115 ESR kullanmak. Düzenli olarak halen güvenlik güncellemesi geliyor. Şu an bu yazıyı Firefox üzerinden yazıyorum hatta. Firefox ESR en iyi tarayıcı konumunda şu an Sierra için. İlla Chrome ve Edge kullanmak isterseniz geçen sene çıkan 104. sürümünü kullanmanız gerekiyor. Bu sürümlerde çok eski ve güvenli değil. Edge denedim ancak MS hesabımla oturum açma sıkıntıları yaşadı. Firefox bu yüzden en iyi tercih arkadaşlar. Hem de çok az kaynak kullanıyor. Windows sürümüne göre daha başarılı buldum.

Onun dışında Office uygulamaları kurdum. Microsoft Office 2016 çatır çatır çalışıyor halen. Office konusunda halen iş görür vaziyette Sierra. 2019 kuracaktım aslında ancak uyumlu sürümü bulamadım. Bende 2016 kurdum, elimde eskiden kalma bir lisans vardı zaten. Birkaç mixing ve ses kayıt programı da kurdum. Audacity, Reaper ve Garageband çatır çatır çalışmakta. Garageband ve Audacity eski sürümler ama Reaper güncel olarak destekleniyor Sierra da.

iMessage aktif olarak çalışıyor haliyle iPhone'dan gelen mesajlar anlık olarak laptopuma düşüyor. FaceTime da ha keza aynı şekil çalıştığı için telefonuma gelen tüm aramalar laptopuma düşüyor. Tıpkı bir MacBook gibi çalışıyor yani. Tek sorun BT olmasına AirDrop kullanamamak. Belki de BCM2070 ile alakalıdır bilemiyorum. BT çalışıyor haliyle BT kulaklığımı cihaza bağlayabiliyorum. Hatta iPhone da bağlanıyor ama hiçbir işe yaramıyor tabii ki bağlanması.

Xcode maalesef Sierra üzerinde çalışmıyor. Daha doğrusu yeni sürümleri çalışmıyor. Sierra ile desteklenen maks sürüm Xcode 9.2. Bu sürümde artık kimsenin işine yarar mı bilmiyorum. Epey eski sürümlerini kurmak zorundasınız Sierra'ya uygulama kuracaksanız. Tabii eski dediğime bakmayın yine de çoğu iş görüyorlar. Garageband mesela eski sürüm olmasına rağmen çatır çatır çalışıyor. Adobe uygulamalarını denemedim, muhtemelen eski sürümleri çalışır ama HD3000 ile randıman alamayacağım işin yüklemeyeceğim. O işi Windows ve GT-540M gayet iyi yapıyor zaten.

Evet Sierra aşağı yukarı böyle arkadaşlar. Bu cihaz için en iyi sürümün 10.12.6 olduğuna karar verdim ve bu cihaz her zaman bu sürümde kalacak. High Sierra ve üstünde yaşadığım rezil grafik hatalarının olmaması, uygulama desteğinin görece El Capitan ve altına göre daha elde tutulur olması, stabilitesi benim bu sürümü seçmemde etkili oldu. Hepinize iyi günler diliyorum dostlar. :)

Sonunda bir sürümde dikiş tuttu be hocam :) Ne çektin bee bu macOS'tan 😅
HD3000 yüzünden hocam. O kadar berbat bir iGPU ki kendisi. High Sierra kendisini native desteklemesine rağmen grafik hataları yaşatıyor. Haydi Mojave ve üstünü anladım High Sierra ne ayak? :D Her neyse zaten 3 sene önce de bu cihaza Sierra kurmuş memnun kalmıştım. Sierra'dan devam. Batarya yaması da yaptım DSDT ile. Geriye ufak tefek pürüzler kaldı sadece.

Ya hocam birde bizim Ryzen 5 5500U ve benim laptoba uygun bir şeyler yaptık mı tamamdır :))
Farklı bir şeyler deneyimlemek istiyor insan...

Ya hocam birde bizim Ryzen 5 5500U ve benim laptoba uygun bir şeyler yaptık mı tamamdır :))
Farklı bir şeyler deneyimlemek istiyor insan...
Aslında Nootedred.kext ile AMD iGPU'lar artık kullanılabiliyor macOS üzerinde. Yani deneyebilirsiniz hocam uygun bir EFI bulup. Ama Intel bir sisteme kurmaktan çok çok daha zor bir kurulum süreci bekliyor olacak sizi. Vaktiniz varsa soyunabilirsiniz bu işe. Hackintosh ciddi vakit gerektiren bir iş.
1725820549927.webp

Gördüğünüz gibi aynı işlemciye sahip birisi kurmuş Sonoma sürümünü. Böyle manyaklar var yani. :D

Aslında Nootedred.kext ile AMD iGPU'lar artık kullanılabiliyor macOS üzerinde. Yani deneyebilirsiniz hocam uygun bir EFI bulup. Ama Intel bir sisteme kurmaktan çok çok daha zor bir kurulum süreci bekliyor olacak sizi. Vaktiniz varsa soyunabilirsiniz bu işe. Hackintosh ciddi vakit gerektiren bir iş.
Eki Görüntüle 81882

Gördüğünüz gibi aynı işlemciye sahip birisi kurmuş Sonoma sürümünü. Böyle manyaklar var yani. :D
Wi-Fi, Ses, BT'de halledilirse tamam hocam bende bi kontrol edeyim. Yani süreç zor olsa da yardım alırım buradan herhalde ya😅