Selamlar arkadaşlar,
Elimde Sapphire 7900 XT Nitro+ Vapor-X ekran kartı var. Kartın RGB ışıklarıyla ilgili, içinden çıkamadığım ve donanımsal bir kilitlenme (mcu lock) olduğunu düşündüğüm bir sorun yaşıyorum. Süreç tam olarak şöyle gelişti:
Anakart ve RAM ışıklarıyla senkronize etmek için ASUS Armoury Crate yazılımını yükledim. Yazılımı kurduktan kısa bir süre sonra ekran kartının ışıkları tamamen söndü ve bir daha ne yaptıysam yanmadı.
Şu ana kadar denediğim yöntemler:
1. Yazılımsal temizlik: Armoury Crate uninstall tool ile kaldırma, DDU ile (amdkmpfd dahil) en derin seviyede sürücü temizliği yapıldı.
2. Format: İşletim sistemi tamamen sıfırlandı, tertemiz bir Windows kurulumu yapıldı.
3. Sapphire TriXX: Format sonrası ilk iş TriXX kuruldu. Nitro glow sekmesinde ayarlar değiştirilmesine, "external Source" kapatılmasına rağmen kart tepki vermiyor.
4. BIOS switch: Kartın üzerindeki fiziksel switch ile primary ve secondary BIOS'lar arasında geçiş yapıldı, yazılımsal switch modunda denendi ancak sonuç değişmedi.
5. donanımsal reset: PSU kablosu çekilip statik elektrik boşaltıldı, kart slotundan çıkarılıp beklendi.
6. Kablo kontrolü: 8-pin güç girişleri ve anakart ARGB kablo bağlantıları kontrol edildi (kablo takılıyken de takılı değilken de ışık yok).
Mevcut durum:
Kartın performansında, fanlarında veya görüntü vermesinde hiçbir sorun yok. Sadece RGB'ler "ölü" gibi duruyor. Tahminimce Armoury Crate, kartın üzerindeki RGB mcu (mikrodenetleyici) birimine hatalı bir komut gönderdi ve çip kendini kapalı modda kilitledi. Format bile çözüm olmadığına göre sorun tamamen kartın kendi firmware/çip seviyesinde.
Daha önce Sapphire kartlarda bu tarz bir "RGB kilitlenmesi" yaşayan var mı? Elinde bu kart için RGB mcu Update tool veya Firmware fix dosyası olan ya da Sapphire destekten bu konuda özel bir araç temin edebilen arkadaşların yardımını bekliyorum.
Sistem özellikleri:
• GPU: Sapphire 7900 XT Nitro+ Vapor-X
• CPU: Ryzen 7 5700x3D.
• Anakart: ASUS TUF Gaming B550 Plus.
Şimdiden teşekkürler.