Secure Boot açık olarak kullanılabilecek Linux distro önerisi

Burkie1460

Uzman
Selam dostlar, anakartim olan H61 sağ olsun. Secure Boot desteklemiyor bundan dolayı da maalesef ki NVIDIA driverı kurulmuyor. Sürücüleri yükleyebileceğim ve sorunsuz açabileceğim distro önerir misiniz Nobara denedim ve çalışmadı başka önerileriniz var mı?

sbctl ile secure boot rahatça ayarlanabilir. Çoğu durumda tam otomasyon mümkün değil. Bir yerde mutlaka patlar.

Peki sonra ne yapacağım? Çünkü Linux hakkında bir bilgim yok.

Ubuntu, Fedora, OpenSUSE, Debian. Bunlar destekliyor.

Sonuç?

Son düzenleme:
Hangi NVIDIA driveri Secure Boot'a zorluyor? Açık kaynak. Nouveau sürücüler mi zorluyor? Aldığın hata nedir? Linux için Secure Boot zorunlu değildir. İstediğin dağıtımı kullanabilirsin. Yaygın olarak Ubuntu önerebilirim. Eğer Telemetry gibi takıntıların varsa ham Debian kullanabilirisin. Sorunun tam anlaşılmıyor. Hangi model kart için sürücü kurmaya çalışıyorsun anlaşılmıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Selam dostlar, anakartim olan H61 sağ olsun. Secure Boot desteklemiyor
Destekliyor, niye desteklemesin?
Selam dostlar, anakartim olan H61 sağ olsun. Secure Boot desteklemiyor bundan dolayı da maalesef ki NVIDIA driverı kurulmuyor.
NVIDIA kuramamanızın sebebi desteklediği için distro sahiplerinin bu tarafı imzalamak istememesi, Fedora yakın zamanda onu da imzalamaya başladı yanlış hatırlamıyorsam, mokutil ile kendi imzanızı yaratıp distrodan bağımsız secure boot açabilirsiniz.
Sürücüleri yükleyebileceğim ve sorunsuz açabileceğim distro önerir misiniz Nobara denedim ve çalışmadı başka önerileriniz var mı?
Bütün dağıtımlarda Secure Boot'u açabilirsiniz, bu olay işletim sisteminden bağımsız çalışır.

Destekliyor, niye desteklemesin?
Bazi anakartlar var, H61M-DS2 (ilk revizyonlar) ve H61-USB3-B3 gibi, bunlarda mesela UEFI anakartmis gibi tanitimlar olsa da UEFI anakartlar degillerdi. Oyle mistik H61 modelleri var yani UEFI olmayan.

Nouveau suruculerinden bahsediliyorsa boyle bir durum olmamali bu arada. Kaldi ki -cok da kotu olmayan bir- goruntu aliyorsaniz Nouveau suruculeri muhtemelen aktif ve sorunsuz calisiyorlar su anda. Muhtemelen ustte soylendigi gibi imza problemi var.

Bazi anakartlar var, H61M-DS2 (ilk revizyonlar) ve H61-USB3-B3 gibi, bunlarda mesela UEFI anakartmis gibi tanitimlar olsa da UEFI anakartlar degillerdi. Oyle mistik H61 modelleri var yani UEFI olmayan.
Hybrid EFI tarafını ilk defa duyuyorum, teşekkür ederim bilgilendirme için
Nouveau suruculerinden bahsediliyorsa boyle bir durum olmamali bu arada. Kaldi ki -cok da kotu olmayan bir- goruntu aliyorsaniz Nouveau suruculeri muhtemelen aktif ve sorunsuz calisiyorlar su anda. Muhtemelen ustte soylendigi gibi imza problemi var.
Zaten çekirdek ile beraber veriliyor nouveau orada sorun olmaması lazım.

Anakartim Esonic H61DA1 UEFI var okul dönüşü atacağım biosun fotoğrafını

BIOS ayarları.

Dosya Ekleri

• IMG-20250110-WA0005.webp
    154,7 KB · Görüntüleme: 62
  • IMG-20250110-WA0006.webp
    77,2 KB · Görüntüleme: 58
  • IMG-20250110-WA0003.webp
    164,1 KB · Görüntüleme: 54
  • IMG-20250110-WA0001.webp
    71,3 KB · Görüntüleme: 66
  • IMG-20250110-WA0000.webp
    105,2 KB · Görüntüleme: 57
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…