Windows işletim sisteminin zaman zaman karşılaştığı yavaşlamalar, hatalar veya sistem dosyası bozulmaları can sıkıcı ve ciddi durumlara yol açabiliyor. İşte bu noktada SFC /SCANNOW komutu devreye giriyor. Peki bu komut tam olarak nedir ve nasıl çalışır? Gelin adım adım inceleyelim.

SFC/Scannow ne demek?

SFC, tam adıyla System File Checker, Türkçe adıyla Sistem Dosyası Denetleyicisi anlamına geliyor. Windows işletim sistemine Windows 98'den beri eşlik ediyor. Elbette zaman içerisinde komutun işlevi daha da arttı diyebiliriz. 98 sürümünde temel sistem dosyası bütünlüğünü kontrol etme gibi bir amaca hizmet ettiğini belirtebiliriz.

Bugünlerde ise sadece temel çekirdek dosyaları ile sınırlı kalmayıp, DLL, SYS, EXE ve sistemle ilişkili diğer kritik dosyalara dahil müdahele edebiliyor.

Genel olarak amacı da;
  • Bozulmuş veya eksik Windows sistem dosyalarını tespit etmek
  • Tespit edilen sorunları otomatik olarak onarmak

Tablo olarak;
İşlevAçıklama
Sistem dosyası doğrulamaWindows’un önemli dosyalarının bütünlüğünü kontrol eder.
Bozuk dosya onarımıHatalı veya eksik dosyaları orijinal Windows yedekleri ile değiştirir.
Performans iyileştirmeBozuk dosyalar nedeniyle oluşan yavaşlamaları azaltır.
Kararlılık sağlamaSistem hatalarının, mavi ekranların veya uygulama çökmelerinin önüne geçer.

Özellikle Windows’un doğru çalışmasını etkileyen hatalarla karşılaşıldığında oldukça faydalıdır. Zaten Sosyal'de deWindows adına açılan Teknik Destek konularında da bu komutla çeşitli çözümlerin olduğunu görebilirsiniz.

Örnek olarak;

2. SFC /SCANNOW Nasıl Kullanılır?
1. Başlat menüsüne CMD yazıp yönetici olarak çalıştırın.

2. Açılan terminal ekranına sfc /scannowyazın.

3. Sistem dosyaları taranacak ve bozuk veya eksik dosyalar tespit edilirse otomatik olarak onarılacaktır.
  1. İşlem tamamlandığında size bir rapor gösterilir. Örnek mesajlar:

• Windows Resource Protection did not find any integrity violations. → Sorun yok.
  • Windows Resource Protection found corrupt files and successfully repaired them. → Sorun bulundu ve onarıldı.
  • Windows Resource Protection found corrupt files but was unable to fix some of them. → Bazı dosyalar onarılamadı, ek adımlar gerekli olabilir.

💡 İpucu: İşlem sırasında bilgisayarı kapatmayın veya başka büyük programlar çalıştırmayın. Tarama süresi sistem hızına göre 5–30 dakika sürebilir. Tavsiyem, bir çay / kahve molasına çıkmanız olacaktır. Tarama süresi diskinizin ne tür olduğuna da dayanır, çoğu yeni NVMe diskler bu işlemi kısa sürede kolayca tamamlıyor.

SFC /SCANNOW Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

• Komutu yönetici olarak çalıştırmalısınız.
  • İşlem sırasında bilgisayarı yeniden başlatmak taramayı bozabilir, baştan başlamak zorunda kalabilirsiniz.
  • Onarılamayan dosyalar için DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth komutu ile daha derin bir onarım yapılabilir.

Son olarak,

SFC /SCANNOW, Windows kullanıcıları için güçlü ve güvenli bir araçtır. Sistem dosyalarındaki hataları tespit ederek düzeltmesi sayesinde bilgisayarınızın performansını ve kararlılığını artırır. Küçük bir komutla büyük sorunları çözebileceğiniz bir araçtır, bu yüzden bilgisayarınızda sorun veya anormallik hissettiğinizde ilk olarak bu komutu denemek çoğu zaman mantıklı olur.

Son düzenleyen: Moderatör:
Şu komutun işe yaradığını hiçbir şekilde görmedim. Açıkcası örnek gösterdiğiniz konuda da sorunun o komut ile çözüldüğüne inanmıyorum. Gerçekten sadece bu komut ile sorunu çözülen var ise, konuya bekliyorum, haksız çıkmak isterim.

Şu komutun işe yaradığını hiçbir şekilde görmedim. Açıkcası örnek gösterdiğiniz konuda da sorunun o komut ile çözüldüğüne inanmıyorum. Gerçekten sadece bu komut ile sorunu çözülen var ise, konuya bekliyorum, haksız çıkmak isterim.
Bu komut, aslında sistem dosyalarının hepsini değil de "kısmen" yeniliyor diyebiliriz. Ben kendim bizzat bu komutu haftada en az 1 kez kullanırım.

Genelde sistemde bir aksilik olduğunda dism ile birlikte çalıştırırım.

@NookumPie, komutun çözemediği sorunlar var. Bu tarz durumlarda da terminal ekranında "Windows Resource Protection found corrupt files but was unable to fix some of them." şeklinde mesaj alırsınız. Bu da bozuk dosyaların aslında bulunduğunu, lakin onarılamadığını gösterir.

Bu komutun işlevselliğini kanıtlamak için sizi ne ikna eder bilmiyorum ama, şu sistemle birlikte çalıştığını belirteyim.

@pesimist34, Teorik olarak işe yarıyor olabilir.
Ama ben gerçekten hiçbir sorunu çözdüğüne şahit olmadım. Yıllarca denedim aslında ama major hiçbir sorunu çözmedi.

Belki gözle görülmeyen minör sorunları elden geçiriyor olabilir, ancak buna da şahit olmadım hiç.

Bilgilendirme konusu için teşekkürler.
Bir sorunla karşılaşınca yine de denemek lazım.

Son düzenleme:
@NookumPie, doğrudur. Büyük sayılabilecek sorunlarda benim de işimi sadece tek olarak görmedi.

Her şeye ek olarak, bu konuyu forumun internette daha çok öne çıkması açısından, yani SEO anlamında başka forumlar değil de daha güncel verilerle bu forumun çıkması adına açıyorum.

Bu açıklamayı yapılan çağrıdaki mesaja bıraktığınız kahkaha ifadesi sonucu yapmak durumunda kaldım diyeyim.
Yoksa hem benim, hem de diğer kullanıcıların açtığı rehberlerin yanında bu bir rehbercik, tamamen forumun öne çıkması açısından ve tanım için açılmış bir konu.

Yoksa hem benim, hem de diğer kullanıcıların açtığı rehberlerin yanında bu bir rehbercik, tamamen forumun öne çıkması açısından ve tanım için açılmış bir konu.
Konuda sorun yok ki zaten, konu gayet iyi.
Sorun komutun işlevsizliği.

Hani ben gerçekten sırf bu komutla çözülen bir sorun görmek isterim açıkcası.
Belki çözen olmuşsa bu konuya cevap verir, biz de bilgileniriz.