Bütçe
4000
Makaleler
12
Yer
Antalya
Arkadaşlar anakartım bozuldu. Sıfır olarak bu model F/P duruyor özelliiklerine bakınca. En çok satan modellerden de biri. Ama bazı kişilerdeki sorunlar içime kurt düşürdü. En çok gördüğüm durduk yere reboot ediyormuş sistem. XMP açınca siyah ekranda kaldığını yazanlar olmuş, BIOS güncelleme yapmaya çalışıp yapılmadığını yazan olmuş. Bu sorunlara rağmen sizce alınır mı? Çünkü AM4 için en güncel anakart B550 serisi ve bu model de özelliklerine göre ucuz kalıyor. Diğer modellerin fiyatı uçuk.

Öte yandan 2. el baktığımda yine B550 ve B450 2. el satanlar absürt fiyatlandırmalarda bulunmuş. Ben de X370 ve X470 baktım. Ve yakınımda ASRock X370 Killer SLI ilanı gördüm. Eski bir model olmasına rağmen bayağı sağlam özellikleri olan bir model. İki eksisi var: M.2 gen4 desteklemiyor, PCI-e 3.0 standardı var. Ama bütün USB'leri 3.2 :D. 2 M.2 yuvası 6 SATA yuvası var. Çok hoşuma gitti. Kroniği yoksa bunu da alabilirim. İşlemcim Ryzen 5 5600.

Son düzenleyen: Moderatör:
ASRock X370 Killer SLI döneminin amiral gemisi olduğu için MSI'dan çok daha stabil bir güç beslemesine sahip. Ryzen 5600'ü bu karta taktığında işlemciye giden voltaj çok daha temiz olacaktır. Buradaki en büyük handikapın PCI-e 4.0 desteğinin olmaması. Eğer elindeki ekran kartı RTX 4060 veya RX 6500 XT gibi X8 veri yolu ile sınırlı bir modelse, PCI-e 3.0 kullanmak sana oyunlarda %5 ile %10 arasında performans kaybettirir. Ancak kartın RTX 3060 veya RX 6700 gibi X16 tam yol kullanan bir modelse, PCI-e 3.0 ile 4.0 arasındaki farkı hissetmezsin bile.

Şu anki piyasa şartlarında, ikinci el bir X370 Killer SLI eğer fiziksel olarak sağlamsa ve BIOS'u 5000 serisi için güncellenmişse, MSI'ın o giriş seviyesi sıfır kartından çok daha stabil ve premium bir deneyim sunar bence. MSI'ın en büyük kozu garantili olması ve yeni nesil veri yolu hızlarını desteklemesidir. Eğer yüksek hızlı NVMe SSD'lere takıntın yoksa ve ekran kartın bant genişliği canavarı değilse, ASRock'un sunduğu 4 RAM slotu, kaliteli ses yongası ve güçlü soğutma blokları çok daha mantıklı bir yatırım olur.

ASRock X370 Killer SLI döneminin amiral gemisi olduğu için MSI'dan çok daha stabil bir güç beslemesine sahip. Ryzen 5600'ü bu karta taktığında işlemciye giden voltaj çok daha temiz olacaktır. Buradaki en büyük handikapın PCI-e 4.0 desteğinin olmaması. Eğer elindeki ekran kartı RTX 4060 veya RX 6500 XT gibi X8 veri yolu ile sınırlı bir modelse, PCI-e 3.0 kullanmak sana oyunlarda %5 ile %10 arasında performans kaybettirir. Ancak kartın RTX 3060 veya RX 6700 gibi X16 tam yol kullanan bir modelse, PCI-e 3.0 ile 4.0 arasındaki farkı hissetmezsin bile.

Şu anki piyasa şartlarında, ikinci el bir X370 Killer SLI eğer fiziksel olarak sağlamsa ve BIOS'u 5000 serisi için güncellenmişse, MSI'ın o giriş seviyesi sıfır kartından çok daha stabil ve premium bir deneyim sunar bence. MSI'ın en büyük kozu garantili olması ve yeni nesil veri yolu hızlarını desteklemesidir. Eğer yüksek hızlı NVMe SSD'lere takıntın yoksa ve ekran kartın bant genişliği canavarı değilse, ASRock'un sunduğu 4 RAM slotu, kaliteli ses yongası ve güçlü soğutma blokları çok daha mantıklı bir yatırım olur.
Ben de aynı şekilde düşündüm. Sıfır almanın avantajı taksit ve KDV'den düşme olacak. Ucuza geliyor yani bir bakıma. Eski anakartım B450M S2H olduğundan dolayı zaten bir ekran kartı alırsam 3.0'da iyi çalışacak bir model alma planım vardı. X570 bakınca en az 5 bin TL'den başlıyor. Bilemedim o kadar paraya çıkmak istemiyorum çünkü kendim ödemeyeceğim. X370 için 3500 TL teklif ettim. Kabul ederse olur. Etmezse B550M'e yönelirim.

O.C yapacaksanız aşırı mantıklı olur X370 anakart, ekstra olarak ilerde X3D falan takacaksanız X370 rahat besler.
Taksit olduğu için B550M'den yana kullandım tercihimi. Amazon'da son 1 adet kalmıştı. Beklemek istemedim. Amazon olduğu için almak istedim. Eğer bir sorun çıkarsa iadede sorun olmaz diyerekten güvendim. Bakalım. İşimi görür umarım. Yarın gelecek diyor. Aklım X370'te kaldı tabi orası ayrı.