Makaleler
4
Az önce ekran kartımın silikon piyangosunu hesaplayayım dedim, referans değer bulmakta çok zorlandım. Bir tane bölüm açalım, alt bölüm olarak işlemci ve ekran kartı olarak ikiye ayıralım. Onları da Intel - AMD ve Intel - AMD - NVIDIA olarak ayırıp altlarına konular açabilelim. Bu konularda nasıl silikon piyangosu hesaplanacağına dair bir rehber bulunsun ve insanlar, aldıkları parçanın Golden mı, Normal mi yoksa Potato Silicon mu olduğunu başkalarının değerlerine bakarak anlayabilsin. Bunun için de ilgili kategorilerin altına popüler işlemci / GPU modelleri ile başka alt başlıklar girilir.

Örneğin ekran kartımın Silicon Lottery'sini anlamak için önce olduğu gibi, sonra OC yaparak sonra da Undervolt yaparak testler gerçekleştirmem lazım ancak sonrasında da bu testleri başkalarınınkiler ile kıyaslamam lazım yoksa kendi başına yaptığım testin hiçbir anlamı kalmıyor. OC sırasında ne kadar az Volt değeri görürsem, UV sırasında da ne kadar yüksek frekansa çıkarsam o kadar iyi ancak referans değerler olmadan neyin ne kadar iyi olduğunu bilemem.

Artı 17 Eksi
Kesinlikle katılıyorum. Çok güzel bir fikir. En azından ülkemizde sirkülasyonda olan ürünlerin yabancı forumlarda paylaşılan performans seviyelerine ulaşıp ulaşamadığını görmüş oluruz. Çok güzel bir veri tabanı elde edebiliriz. Harika bir fikir bence.

Ama standartlaştırma etmemiz gerekecek. Yani belli bir prosedür, sıra, süre, spesifik programlar gibi liste ve kurallar olması gerekecek.

Kesinlikle katılıyorum. Çok güzel bir fikir. En azından ülkemizde sirkülasyonda olan ürünlerin yabancı forumlarda paylaşılan performans seviyelerine ulaşıp ulaşamadığını görmüş oluruz. Çok güzel bir veri tabanı elde edebiliriz. Harika bir fikir bence.

Ama standartlaştırma etmemiz gerekecek. Yani belli bir prosedür, sıra, süre, spesifik programlar gibi liste ve kurallar olması gerekecek.
Aslında benim de aklımdan geçen buydu, bir veritabanı oluşturmak. Hem bu, forum sirkülasyonunu da arttırır çünkü aynı sayfa tekrar tekrar kullanılacak belki de.

Canımı sıkan nokta; Kardeşim ben neden Overclock.net'de gezmek zorundayım ki? Techolay'da bunu yapabilmeliyim. Zaten bir tane rehbere göre yapılmış birkaç güzel OC / UV testi o altbaşlığı taşır. 7700X ve 5070Ti testlerini ben aynı gün paylaşırım mesela. Zaten diğer Türk forumlarında hak getire. Olursa belki de bir ilk olacak. Sadece Benchmark paylaşılan bir sekme de lazım olmalı ki orada da basit karşılaştırmalar yapabilelim.

Ekran kartlarının stabil kaldığı en yüksek frekansı, o an çektikleri voltaja bölerek bir katsayı elde ederiz. Bu katsayıların hangisi büyükse, o ekran kartı silikon piyangosunu kazanmış olur. Aynısı işlemci için de geçerli. 5.2 Ghz'de 1.3V ile kalan işlemciye göre 1.22V'de kalabilen işlemci piyangoyu kazanır.

Hem belki o kartın, işlemcinin en yüksek silikon piyangosuna sahip üyesine bir rozet de veririz.

Guzel bir rehberde gelirse seve seve okurum hocam.
Bölüm açılırsa İşlemci için de Ekran kartı için de paylaşacağım. Zaten çok basit yapması. Sadece biraz zaman istiyor.

RAM belleklerde de bir nevi silikon piyangosu durumu mevcut evet. Yine de şimdiye kadar hiç merak etmedim ne durumdalar diye. :kikirde:

Son düzenleme:

RAM binleri için sınıflandırma yapmak çok doğru değil. İşlemci ve anakarttan acayip etkileniyorlar. Potansiyeli iyi olsa bile o potansiyele erişemeyebiliyor. Örneğin ben belki 4800 C20 yapabileceğim belleği anakartın kalitesizliği yüzünden 4133 C18 üstüne çıkartamıyorum.

Ancak "ben şu çiple şunu yapabildim" denerek sonuçların paylaşılabileceği bir kategori olabilir. Bronze, Silver tarzı bir sınıflandırmanın mümkün olduğunu düşünmüyorum.