Sistem geri yükleme neleri geri yükler?

6825

Uzman
Sorum tam başlıkta olduğu gibi. Windows sürümünü falan kapsar mı sistem geri yükleme noktası? Sistemle oynayıp, Windows sürümünü değiştirdiğimde falan her şey geri yükleme noktasındaki gibi mi olur?

Bilgisayarı direkt o günkü gibi yapıyor. Yalnız ben virüs şüphesiyle yaptığımda bilgisayardaki uygulamalar falan bozulmuştu. Hiçbir şey çalışmıyordu Google’a bile girememiştim. Belki çözümü falan vardı ya da ben bir şeyi yanlış yapmıştım ama temiz kurulum yapmak zorunda kalmıştım.

Vista ve sonraki Windows surumlerinde sisteminiz direkt Geri Yukleme noktasini aldiginiz yerde sisteminiz nasilsa, direkt o hale doner. XP ve oncesinde biraz daha kisitli. Diyelim Windows Update ayarlarinda Y vaktinde bir seyler yaptiniz, sonra bunlari yapmadan onceki noktaya, yani X noktasina dondunuz. Ayarlariniz X noktasindaki halini aliyor.

Varsayilan olarak bazi islemlerde Windows otomatik nokta olusturuyor diye biliyorum. Ornegin Update'den guncelleme kurdugunuzda veya destekli bir Installer ile bir uygulama kurdugunuzda gibi islemler. Bunun disinda da varsayilan olarak haftada bir nokta olusturulmasi lazim.

Noktalar olusturulurken VSS, yani Volume Snapshot Service kullanildigi icin sistem acik olsa bile noktalar olusturulabiliyor ve Vista'dan eski bir surum olmadigi surece WinRE uzerinden boot etmeyen bir PC'de bile o noktaya donebiliyorsunuz.

Sistem Geri Yukleme noktalarinda sadece soyle bir dezavantaj var. Diyelim X vaktinde yedegi aldiniz ve X vaktinde anti virus yaziliminiz sisteminizden bir virusu silmeye calisiyordu. O sirada alinan Sistem Geri Yukleme noktasi o sekilde yani zararliyi iceren halde kalacaktir zira Snapshot'lar veri butunlugu icin ellenemez halde oluyorlar. Ha bir de klasik Windows seyleri, bazen noktaya donemeyebiliyorsunuz ancak basari orani yuksek.

@vanillamint, hocam,
Kişisel dosyaların durumu ne oluyor?
Örnek üzerinden sorarsam daha anlaşılır olur sanırım.
Masa üsütünde A ve B resmi var. Sistem geri yükleme noktası oluşturdum. A ve B'yi sildim C resmi ekledim.
Sistem geri yükleme sonucu bu dosyaların durumu ne olur?

Son düzenleyen: Moderatör:

Dosyalar oldugu gibi durur hocam, sadece ayarlarin o gunku hali nasilsa o haline geri donuyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…