Selam,
Bu konuyu bir uygulama tanıtımı yapmak için değil, gerçekten karşılığı olan bir ihtiyacı tartışmak için açıyorum. Uzun süredir aklımı kurcalayan soru şu:
PC tarafında oyun odaklı ama oyunla sınırlı kalmayan; koltuktan gamepad ile rahatça kullanılabilen, hızlı ve tek merkezden yönetilebilen bir sistem gerçekten gerekli mi? yoksa mevcut çözümler zaten bu ihtiyacı fazlasıyla karşılıyor mu?
Kendi kullanım senaryomda en çok takıldığım nokta oyun tarafı oldu. Farklı platformlardan gelen oyunları tek kütüphanede görmek, kapakları ve bilgileri düzgün şekilde düzenlemek, emülatör oyunlarını ayrı ayrı uğraşmadan ekleyebilmek ve tüm bu arşivi big picture benzeri bir arayüzle yönetmek istedim. Bu fikirle geliştirdiğim uygulama; oyunları klasörden toplu şekilde ekleyebilen, doğru isimlendirme ile otomatik metadata çekebilen, farklı oyun kaynaklarını tek çatı altında birleştiren ve oyun başlatıldığında kendini geri plana alarak sistem kaynaklarını minimumda tutan bir yapı üzerine kurulu.
Bunun yanında, uygulama sadece “oyun açan” bir Launcher olmasın istedim. Aynı arayüz içinde film ve dizileri de düzenleyebilen, gömülü bir video oynatıcıyla bölüm ve seri geçişlerini otomatik yapan, arayüzü Netflix / Prime Video benzeri stillerle özelleştirebilen bir deneyim hedefledim. Temel sistem takibi, görsel tema seçenekleri ve koltuk kullanımına uygun navigasyon da bu fikrin bir parçası.
Asıl merak ettiğim konu şu:
Siz olsanız böyle bir sistemi günlük kullanımda tercih eder miydiniz? oyun arşivinizi, emülatörlerinizi ve medyanızı tek bir yerden yönetmek size gerçekten pratik gelir mi, yoksa mevcut araçlar bu iş için yeterli mi? Amacım “ben yaptım” demek değil; bu fikrin gerçekten bir karşılığı olup olmadığını toplulukla birlikte anlamak. Görüşleriniz, bu projenin devam edip etmeyeceğini belirleyecek.
Küçük bir not olarak eklemek isterim:
Bu proje tamamen
işten arta kalan vakitlerde, tek başıma geliştirildi. Yazılım tarafında profesyonel bir geçmişim yok; öğrenerek ve deneyerek ilerledim. Süreçte yapay zekâdan faydalandım ancak bunu “benim yerime karar veren” bir araç olarak değil, geliştirme sürecini hızlandıran bir destek olarak kullandım. Uygulama Electron tabanlı olmasına rağmen performans tarafına özellikle önem verdim. Yapılan optimizasyonlar sayesinde uygulama anlık olarak maksimum
~300 MB RAM seviyesine çıkıyor; oyun veya medya çalıştığında otomatik olarak uyku/arka plan moduna geçerek
CPU kullanımını sıfıra yakın, bellek tüketimini ise
~180 MB RAM civarına düşürüyor. Amaç, arka planda çalışırken sisteme mümkün olan en az yükü bindirmekti.