Sizce Linux dağıtımlarının geleceği ne olacak?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan 27294
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 12
  • Görüntüleme Görüntüleme 308
  • Etiketler Etiketler
    linux sizce

27294

Uzman
Selamlar, sorum başlıktaki gibi;

Sizce bu dağıtımların geleceği nasıl olacak? Son yıllarda Linux dağıtımları için net şekilde yükselişte diyebiliriz. Fakat bu yükseliş devam edecek mi? Yoksa Windows'un gölgesinde kalmaya devam mı edecek?

Fikirleriniz neler? Ben her yıl bilgisayar kullanan sıradan kullanıcıların daha da bilinçlendiğini düşünüyorum. Bu yüzden Linux dağıtımlarının yükselişinin kaçınılmaz olacağını, hatta Windows ile çok ciddi bir pazar payı rekabetine gelecekte tam anlamıyla gireceğine eminim.

Ayrıca hangi Linux dağıtımlarını kullandığınızı da yazın bilelim.

Bütün Linux dağıtımı geliştiricilerinin tek bir Linux dağıtımı için birleştiğini düşünsenize, ortaya çıkacak ürün ve potansiyeli hayal bile edilemez...

Bütün Linux dağıtımı geliştiricilerinin tek bir Linux dağıtımı için birleştiğini düşünsenize, ortaya çıkacak ürün ve potansiyeli hayal bile edilemez...
Ben onun pek mümkün olacağını sanmıyorum ya, zaten Linux'un olayı da o. Her alana özel dağıtımlarının olması.

Buna benzer olabilecek en iyi şey günlük kullanıcıya da, profesyonel kullanıcılara da hitap eden çok yönlü dağıtımlar olur. Ama hayali bile güzel...

Windows ne kadar ilerlerse ilerlesin teknoloji de aynı hızda ilerleyemiyor maalesef. Windows 11 için sitesinden demo sürümü yüklemiştim. Ryzen 5 1600AF işlemcim vardı. Minimum işlemci gereksinimi Ryzen 5 2600 olduğu için isletim sistemi için gereksinimleri karşılamıyor gibisinden bir mesaj almıştım. Bu da böyle bir hikaye...
Şu anda dünyada hiç olmadığı kadar çok dijital atık var. Ve bunları değerlendirmek isteyen birçok insan var. Eski makineler ile günlük işlerini halleden birçok insna var. Ve benim gibi daha 3 ay önce SSD ile tanışan insanlar da vardır elbet. Bu gibi kişilerin ve teknoloji camiasının tutumuna bağlı olarak Linux'un çok daha büyük kitlelere yayılacağı kanısındayım. Bunu eskiden televizyon varken sinemaya giden insanların haline benzetiyorum pek bir yakınlık olmasa da.
Mint Xfce kullanıcısıyım. Mint tabanını kullanarak/modifiye ederek linuxa yeni geçenler ve sadece tarayıcı ile işi olanlar için Bastion adlı bir İ.S. yapmak istiyorum. Hatta panelin ismi de liman olacak diye düşünüyorum. Asıl amacım Windowstan geçen insanların kafası karışmadan ve sistemine zarar vermeden işlerini halletmesi. Bu amaçla terminal kullanmayı, çeşitli linux araçlarını, gelişmiş komutları sınırlamak istiyorum bu vesileyle. Tabiki bu sınırlamalar kapatılabilecek şekilde.
Linux'u geriye çeken en büyük etmen ise oyunlar, özellikle anti-cheat oyunlar... Ben bir ara korsan olarak Animal Well(50MB) adlı oyunu oynamayı denemiştim. Wine ile açmayı başardım fakat bariz bir şekilde kasıyor/takılıyordu. Sonra o yüzden Windowsa geçmiştim. İkinci denememde ise başka bir oyunu açmaya çalışıyordum. Bu sefer Lutris ile açmayı denedim. Bu sefer de proton yapılandırmasını yapmayı beceremedim. Şimdi hatalarımi farkettim, ProtonDB yi keşfettim. Ama artık Linux kullanmıyorum. Oyun oynamak belki yeni başlayan benim gibiler için zor olabilir. Oyun dosyasını neden ugrastirmadan çalıştıracak bir uygulama yok şaşıyorum. Proton sürümü falan ön tanımlı olarak gelse, oyun başlatma kodları - OBS kaydı, RTX açma vb.- daha iyi olurdu.

Bu kitleyi kazanmaları gerekiyor ve oyun anlamında maalesef hem sektörün desteğinin azlığı hem de işletim sisteminin yetersizliği cabası..

CachyOS kullanıyorum. Potansiyel olarak çok iyi Linux. Oynayamadığım tek kişilik oyun yok. Baştan aşağı kişiselleştirebiliyorsun. Virüs girme olasılığı çok düşük. Kendi dağıtımını istediğin gibi kriterlere göre seçebiliyorsun. Ama işte bazı programların/anticheatlerin desteklenmemesi, çoğu kişinin Linux hakkında bilgisi olamaması ve terminalden korkması geçmek isteyenlerin önüne geçiyor. Ama cidden çok kaliteli bir çekirdek ve herkesin en az bir kere denemesini istiyorum hep Windows hep Windows nereye kadar

Linux oyunlarda sorun çıkartıyor zaten Windows 10 desteğini kestiğinden bu yana Windows 11'e geçişler hızlandı daha fazla insan Windows 11 kullanıyor güncellemeler daha sık gelmeli donanım olarak Windows 11 gereksinimi fazla daha güncel yeni sistemlerde ben şahsen 11 kullanırım AI destekleri ofis programları kullanışı açısından daha iyi Linux daha gelişmekte zamanı fazlasıyla var AMD'nin bile Intel'i arkada bırakması yıllar sürdü.

Pazar payı düşmüş, geçen sene bu aylarda %5'i zorlayan Linux şu anda %3'ün altında seyrediyor.
Server olan Linux asla ölmez, ama masaüstü dağıtımı olan Linux belki günün birinde terk edilebilir.
Çünkü güzelce reklamlaması yapılan bir dağıtımı yok. İddialı kendini öne atan bir dağıtım da yok.
Zaten Linux'un amacı Windows'a rakip olmak da değil, aslen serverlar için kullanılıyor.

Proton sürümü falan ön tanımlı olarak gelse,
Bottles isimli uygulamaya baktınız mı? Bottles direkt kur oyna mantığında çalışan bir uygulama. AC Origins'i Lutris ile oynadığımda kasıyordu. Ama Bottles ile aşırı akıcıydı.

BattleEye ve Easy AC Linux destekliyor. Benden daha iyi biliyorsundur. Sadece oyunu yapan firmanın bu desteği "toggle on" yapması lazım. Ama kahrolasıca oyun şirketleri -EA, Epic gibi- bu desteği vermiyor. Ama Crytek öyle mi? Babalar gibi Hunt: Showdown 1896 oynuyorum.

hep Windows hep Windows nereye kadar
Richard Stallman'ın dediği gibi bazı fedakarlıklar yaparak özgürlüğe sahip olabiliriz. Birkaç oyunu da oynamayıverelim, ne olmuş yani. (şaka ama bir tık ciddiyim, bir tık.)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…